Çin Halk Cumhuriyeti, bu ay içinde, ülkede önümüzdeki yıllarda hizmete girmesi beklenen 3G şebekeler için lisans dağıtmaya başlayacak. Bu lisanslanma işleminden sonra ise işletmecilerin harcayacağı yaklaşık şebeke yatırım bedelinin 30 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. 650 milyon abonelik bulunan Çin’de önemli miktarda altyapı maliyetinin olması olağan bir durum. Sonuç olarak, 3G şebekelerin kurulmaya başlamasına henüz vakit var ve tahmini sürenin bir yılı bulması bekleniyor.
Kimler Yarışıyor?
Her ne kadar hangi teknolojilerin lisanslarının hangi şirketlere verileceği belirlenmiş olsa da esas olan altyapı sağlama işlerinde tedarikçilerin yarışları sürüyor. Avrupalı Sony Ericsson ve Nokia Siemens Networks, yerli rakipleri olan Huawei ve ZTE ile rekabete şimdiden başlamış durumda. 30 milyar dolarlık yatırım bedelinden en büyük pastayı kapmak elbette çok önemli.
{pagebreak::Ülkeye Özel Standart}
Hangi Standartlar Var?
Çin’de üç farklı işletmeciye üç farklı standart için lisans verilecek. China Unicom, WCDMA standardındaki iletişim bandını alacakken China Telecom ise CDMA-2000 standardında istasyonlar kuracak. Çin’in kendi içinde geliştirdiği TD-SCDMA standardı ise China Mobile tarafından uygulanacak. Her ne kadar TD-SCDMA benzer standartlar ve iletişim modülasyonlarının bir bileşkesi olsa da çok fazla denenmiş bir teknoloji değil. Bu durumda satılacak cep telefonlarının da bu standarda bir şekilde uyması gerekecek. Bir anlamda, Çin, dünyanın en maliyetli ve geniş kapsamlı beta testini de yapacak diyebiliriz.
:: Çin’den önce çalışan bir 3G şebekeye kavuşur muyuz?