Reklam

Çin’de Ölüm Fabrikası

1
Reklam

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’deki işçilerin çalışma şartları hakkında sıkça kötü şeyler duyulur. Karın tokluğuna saatlerce çalıştırılan insanların işçi değil de birer köle olduğuna dair yorumlar yapılır.

Bunların ne kadarının doğru, ne kadarının abartı olduğunu tam olarak kestirmek güç olsa da, yaşanan son olaylar insanların kafasında bazı cevaplar oluşmasını sağlamış olabilir.

Reklam

Foxconn’un tüm fabrikalarında yaklaşık 800 bin kişinin çalıştığı belirtiliyor

Dünyanın en büyük elektronik cihaz üreticilerinden Foxconn’un, Çin’in Shenzen şehrinde yer alan devasa fabrikalarında çalışanlardan son bir yıl içerisinde 9, son iki ay içerisinde ise 2 kişinin intihar etmesi, bir anda tüm dünyanın gözünü buraya çevirdi. (iPhone 4G yüzünden intihar eden Foxconn çalışanı)

{pagebreak::Çalışma şartları korkunç}

Çalışma şartları korkunç

Yaklaşık 400 bin kişinin çalıştığı bildirilen Foxconn’un Shenzen fabrikalarındaki çalışma şartları, Çin’in önde gelen haber sitelerinden Southern Weekend’in yaptığı bir araştırma ile ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz Nisan ayında site tarafından görevlendirilen bir kişi fabrikada işe girmiş ve işçilerin çalışma şartları hakkında bir rapor hazırlamıştı.

Zorunlu fazla mesai saatleri yasalarla belirtilenin üzerinde

Raporda yer alan şeyler ise gerçekten ürkütücü. Foxconn fabrikalarında işe girmek isteyen kişilere ayda 60 ile 100 saat arasında fazla mesai yapacağına dair bir sözleşme imzalatıldığı belirtiliyor. Bu süre, yasalarla belirlenen 36 saatten çok daha fazla.

Ayrıca 900 yuanlık (yaklaşık 208 TL) maaşın şirketin dünya pazarındaki yeri ile kıyaslandığında çok düşük kaldığı da söyleniyor.

{pagebreak::İşe girmek çok kolay}

İşe girmek çok kolay

Southern Weekend muhabirinin hazırladığı rapora göre Foxconn fabrikalarında işe girmek de gayet basit.

Tüm fabrikalarında yaklaşık 800 bin kişinin çalıştığı belirtilen Foxconn’un son üç ay içinde 150 bin kişinin işten ayrılmasıyla çok zor duruma düştüğü ve işe alım standartlarını iyice düşürdüğü söyleniyor.

İşe girmek için yaşıyor olmak yeterli

Buna göre, önceden işe girmek için orta okul mezunu olunması gereken fabrikalara artık sadece kimliğinizi gösterip girebiliyorsunuz. Yani Foxconn fabrikalarında çalışabilmeniz için yaşıyor olmanız yeterli.

{pagebreak::İş ortakları rahatsız}

İş ortakları rahatsız

Foxconn hakkında çıkan bu haberlerden sonra, firma ile çalışan dev şirketler de rahatsızlıklarını dile getirmeye başladılar.

Foxconn ile çalışan en büyük şirketlerden Dell ve Apple, fabrikalarda çalışanların şartlarının iyileştirilmesi gerektiği yönünde açıklamalar yaptılar.

Yaşanan intihar olayları üzerine Foxconn karşıtı gösteriler düzenlendi

Foxconn, içlerinde HP, Nokia, Dell ve Apple’ın da yer aldığı en büyük teknoloji firmalarının ürünlerini üretiyor. Bu konuda dünyanın en büyük isimlerinden biri olan Foxconn ayrıca kendi markası altında çeşitli ürünler de piyasaya sürüyor.

{pagebreak::Foxconn fabrikasında gezi}

Foxconn fabrikasında gezi

Bir anda tüm dünyanın gözlerinin üzerine çevrilmesi üzerine, Foxconn yetkilileri kendilerini temize çıkarmak için büyük bir basın toplantısı düzenleyerek Shenzen fabrikalarında bir gezi düzenlediler.

Foxconn CEO’su Terry Gou’nun katılımcıları bizzat gezdirdiği fabrikalarda çalışma ortamının iyi olduğu ve imkanların da çok geniş olduğu vurgulanmaya çalışıldı. Hatta Terry Gou işçilerin kullanabileceği yüzme havuzunu bile gösterdi.

Fabrikada çalışan 400 bin işçiden ikisi havuzda yüzüyor

Foxconn’un çalışanlarına destek olmak için elinden gelen her şeyi yaptığını belirten Gou, şirket bünyesinde 70 adet psikiyatrist ve 100 adet gönüllü işçinin psikolojik destek için çalıştığını söyledi.

{pagebreak::Çin standartları}

Çin standartları

Basın toplantısında bir açıklama yapan Foxconn üst düzey yöneticilerinden Tang Wenying, Foxconn fabrikalarının yaşanan tüm olaylara rağmen, çalışma şartları açısından Çin’in en iyilerinden olduğunu söyledi.

Foxconn CEO’su Terry Guo intihar olayları için özür diledi fakat olayların sorumluluğunun tamamını üstlenmedi

Wenying’in söylediği doğruysa, Çin’de bulunan adı bilinmeyen binlerce fabrika ve atölyede çalışanların, nasıl bir ortamda olduklarını hayal etmek bile zor olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre Çin’de işçiler arasındaki intihar oranı 100 binde 14. Bu da dünya genelinin epey üzerinde bir oran olarak göze çarpıyor.

:: Sizce Çin’de fabrikalarda çalışanlar içşi mi köle mi?

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version