Doğu Türkistan’da uyguladığı asimilasyon politikaları tepki toplayan Çinli şirketler, Uygur Türkleri’ni fişleyen yapay zekayı test etti. Yazılımın Uygur Türklerini yüz taraması ile belirlediği ve polis birimlerine sinyal gönderildiği öğrenildi. Sisteme “Uygur alarmı” adı verildiği belirtildi.

The Washington Post‘ta yer alan habere göre, bu tür bir uygulamanın Uygur Türklerine yönelik olan baskının daha da artmasına neden olacağına dair endişe duyulduğu belirtildi. Kamera sistemiyle takip edilen insanların, yazılım sayesinde etnik kökenlerine göre ayrıldığı aktarıldı. Söz konusu durumun IPVM isimli araştırma kuruluşu tarafından araştırıldığı belirtildi.

MSI’ın başı yine belada: ekran kartları çalındı!

MSI’ın başı yine belada: ekran kartları çalındı!

MSI'ın başı yine belada, daha önce de fabrikası yanan MSI'ın bu seferde ürettiği ekran kartları çalındı. Tayvanlı üretici, ekipmanları ile...

Çinli şirketler Uygur Türklerini mi izliyor?

Dünyanın önde gelen teknoloji firmalarından biri olan ve ülkemizde de faaliyet gösteren bazı Çin menşeili şirketler için bir rapor hazırlandı. Raporda, 2018 yılında yüz tanıma şirketi Megvii ile yüzleri tarayabilen yapay zeka sistemini test edildiği aktarıldı. Sistem sayesinde kalabalık ortamda bireyin yaşı, cinsiyeti ve etnik kökeni belirlenebiliyor. Buna benzer bir sistemin halihazırda kullanıldığı söyleniyordu. Ancak Uygur Türklerinin sistem tarafından belirlendiğinde uyarı verildiğine dikkat çekildi.

Bazı Çin menşeili şirketler tarafından Uygur Türkleri için geliştirilen sistemin test sonuca dair raporun, firma internet sitesinde yer aldığı aktarıldı. Ancak IPVM’nin araştırması ve The Washington Post tarafından haberin duyurulmasından sonra söz konusu dosyanın siteden kaldırıldığı aktarıldı. ABD merkezli olan IPVM video gözetimi yapıyor ve bu konu hakkında araştırma ve test sonuçları yayınlıyor.

huawei Uygur Türkleri

Özel haberden sonra rapor kaldırıldı

Söz konusu “Uygur alarmı” sisteminin firma tarafından satışta olup olmadığına dair bilgiye ulaşılamadı. Ancak bazı Çinli şirketler tarafından 3 gözetim sisteminin varlığına dair bilgiler duyurulmuştu. Habere konu olan sistemin bu 3 sistemden biri olup olmadığı da doğrulanamadı.

Söz konusu yazılıma dair şirket sözcüsü Glenn Schloss tarafından da onaylama geldi. Yapılan açıklamada çalışmanın sadece bir test olduğu ve gerçek dünya uygulanması olmadığı belirtildi. Firmanın bu tür sistemler için genel amaçlı üretim yapacağı, özel algoritmalar ile yazılımlar geliştirilmeyeceği aktarıldı.