Piyasada uzun zamandır köklü bir yeri olan ZTE ve Huawei’den sonra, mobil alanda ben de varım diyen ve son dönemde Motorola’yı bünyesine dahil eden Lenovo sonrasında Xiaomi, Meizu, Oppo, One Plus ve Vivo gibi markalarla büyümeye devam eden Çinli üreticiler, global üreticileri kızdırmaya başlamış durumdalar.
Lisans ve AR-GE masrafları yok denecek kadar az
Android tarafında katma değerin azaldığı biliniyor. Yazılım Google’dan, işlemci üreticileri zaten belli. Hiç bir lisans ücreti ödemeden, AR-GE masrafı da pek harcamadan, ucuz işçilikle Çinli üreticiler uygun fiyatlı akıllı telefonları piyasaya bol adetlerle sürmeye başladılar.
Tabi bu da biraz haksız rekabeti yanında getirmeye başladı.
Hesap sorma planları yapılmaya başlandı
Pek çok üreticinin tasarımsal ve arayüz patentlerini ihlal ederek, hiç bir bedel ödemeden kopyalayan Çinli üreticiler, artık biraz daha özgünleşmeye başlasalar da hala satış rakamlarında önlerine geçtikleri HTC, Sony, Nokia, LG gibi markaların bazı teknolojilerinden yararlanmaya devam ediyorlar.
Nokia, Microsoft ve Ericsson Çinli üreticilere lisans davaları açacaklar
İlk başta Nokia, Microsoft ve Ericsson gibi markalar, Çinli üreticilere patent davası açmaya hazırlanıyorlar. Çinli üreticilerin ellerinde neredeyse hiç bir patentin olmaması ise dava sonuçlarını şimdiden açıklar nitelikte.
Lenovo, Huawei ve ZTE gibi markaların patent olarak elleri diğer Çinli üreticilere göre güçlü olmasına rağmen, Xiaomi, CoolPad, OnePlus, Meizu, Oppo ve Vivo gibi markaların ellerinde patent pek yok. İlk aşamada güçsüzü ezme taktiği uygulanarak, bu markalara patent ücreti ver ya da üretme seçenekleri sunulacak. Tabi bu yasal yollarla yapılacak.
Çin üreticilere zaten destek veriyor, lisans durumunda ne olacak?
Çinli üreticilerin çoğu global pazarlara açılmak istiyorlar. Açıkcası lisans ücreti açısından Çin pazarında, Çin Hükümeti’nin üreticilerini koruyacağı düşünülüyor. Fakat global pazara, patent davalarıyla bu firmaların çıkması engellenecek. Bakalım akıllı telefon pazarında önümüzdeki zamanlarda ne gibi değişiklikler olacak?
:: Sizce hiç bir patent ücreti vermeyen Çin üreticilerine bir yaptırım gerekmiyor mu?
Yani diyorlarki telefonlarý pahalý satýn telefon demek elit insanlarýn alacaklarý ürün demek ucuz üretirseniz dava üstüne dava açarýz .
Aynen
Büyükbaşlar diyor ki ben milleti 2.000-2.500 vs. fiyatlarla öpücem, ama size öptürtmem diyor. Çinli markalar son dönem bunların aynı hatta daha iyi özellikli telefonları yarı fiyatına satınca tutuşmaya başladılar. Şu çinli markalar artık ülkemizde adam akıllı sistemlerini oturtup doğru düzgün satışları yapılsa bunların yemleri kesilir.
ekran işlemci falan alınan firmalar belli , e işletim sistemi de google dan.. bu durumda neyin lisansının ücretini alacaklar ki ?
Çin Halk Cumhuriyeti ekonomisi,Dünyada konuşulur hale gelmesinde ve Amerikan’ın teorik etkisine karşın pratik olgular üretmesinde gücünü büyük ölçüde teknolojik üretimden almaktadır.Çin hükümeti tabii olarak bunun bilincinde olmakla beraber alternatif çözümler üzerinde duracaktır diye düşünüyorum.
Patent konusu kesinlikle kabul edilemez istediði kadar ucuza satsýn emek hýrsýzlýðý yapýyorsa eðer diðer þirketlerin milyonlarca dolar harcayarak geliþtirdikleri þeyleri en ufak bir bedel ödemeden taklit ediyorsa hiç kusura bakmasýn hakediyor
kolpa cumhuriyeti
konu büyük balık, küçük balığı yeeeerrr…
Hewal dagda isler nasil?
Yýllar boyu Çin halkýný aylýk 100$’a çalýþtýrdýlar. Bu sayede o büyük firmalar milyarlarca dolarý kazandýlar. Yükselmek Çin’in hakkýdýr. Ayrýca neyin patenti bu? Adam kendine özgü telefon yapýyor kimse birþey diyemez. Taklit telefon yapan þirketlere dava açabilirle ancak OnePlus, Oppo, Xiaomi, Meizu vb. kendi cihazýný üreten firmalara dokunamazlar..!