Tarih boyunca uzay yarışları hep oldu. İlk etapta Rusya ve Amerika ile başlayan yarışa daha sonra Japonya ve Çin‘de katıldı. Aradan geçen süreçlerdeyse Rusya savaş gündemi nedeniyle uzay programlarını askıya aldı. NASA tam rakipsiz olarak ilerlemeyi düşünürken Çinliler atağa kalktı. Ve Çinliler Ay’a gidiş için takvimlerini NASA’dan çok daha erken bir tarihe işaretlediler. Peki Çinliler Ay’a ne zaman gidecek? İşte detaylar…
Çinliler Ay’a ne zaman gidecek? NASA tarihi öne çekecek mi?
Uzay yarışı bir sektör haline gelmiş olsa da ülkeler arasındaki çekişmeler de son hızıyla devam ediyor. Son zamanlardaki favorilerse Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti. Çin Devlet Uzay Ajansı ise yaptığı açıklamada Ay’a gidiş için tüm planların yapıldığını ve hazırlıkların başladığını belirtti.
Aslında NASA, Çinliler’den daha erken davranmak istiyordu. Hatta Amerikan Uzay Ajansı yaptığı açıklamalarda en erken 2025 yılında Ay’a astronotlarını göndermek istediğini belirtmişti. Ancak bu açıklamaların resmi bir niteliği yoktu. Sadece ileri vadede gerçekleşmesi istenen planlardan birkaçıydı.
Ancak Çinliler daha fazla beklemedi. Çin Devlet Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamada “2030 yılına kadar astronotları uzaya göndereceklerini resmi olarak açıkladı. Şimdi ilk etapta aklınıza “ABD 2025 dedi Çin 2030 dedi. Çin nasıl ABD’nin önüne geçmiş oluyor?” sorusu gelebilir.
Ancak iki açıklama arasında ciddi bir fark var. NASA tarafından gelen açıklama resmi bir açıklama değil. Yapılan çalışmaları özetleyen genel bir açıklama. Ve yıllar arasında bir sınır yok. Sadece en erken 2 yıl sonra yani 2025 yılında göndermek istediklerini açıkladılar.
Fakat Çin tarafından gelen açıklama böyle değil. 2030’a kadar ifadesi ile önümüzdeki 7 yıl içerisinde Ay’a gitme planları olduğunu belirttiler. Ayrıca açıklama resmi bir şekilde bu başlık ile yapıldı. Açıklamada tarihle birlikte görevin kısa süreli olacağını uzun süreler Ay yüzeyinde kalınmayacağı belirtildi.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz. Sizce “Çinliler ay’a ne zaman gidecek?” sorusuna gelen cevap bir hayal mi yoksa gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel bir hedef mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}