Japonya yenilenebilir enerji kaynakları konusundaki atılımlarına devam ediyor. 2015 yılından itibaren başlattıkları proje ile Güneş ışınlarına hükmetmeye çalışıyorlar. Japonya eğer bu enerji atılımı hamlesinde başarılı olursa dünya ülkeleri arasındaki dengeyi ciddi oranda değiştirmiş olacak. Peki bu proje ne? İşte detaylar…
Japonya Güneş ışınlarına hükmetmeyi deniyor!
Japonya 2015 yılında başlattığı projeni ile aslında enerjiyi kablo yardımı olmadan aktarmanın peşinde. Yani enerjiyi Güneş ışınlarıyla alacak ve kablosuz bir biçimde aktaracak. Bu aslında ilk etapta Tesla’nın devasa projesi Tesla Bobinleri’ni akıllara getirse de durum biraz daha farklı.
Tesla Bobinleri elektrik enerjisini üretmeden alıp dağıtımını yapıyordu. Ancak Japonlar öncelikle Güneş ışınlarını alıyor, üretimi yapıyor ve ardından dağıtımı yapıyor. Dağıtım şekliyse Tesla bobinlerindeki gibi her yöne değil. İstenilen tek bir yöne. Bu konudaki ilk başarılarıysa bir elektrikli su ısıtıcısını çalıştırmaya yetecek olan 1,8 kilovat enerjiyi kablosuz bir şekilde 50 metre ışınladı. Sıra bunu en büyük haline getirerek insanların kullanıma sunmaya geldi.
Uzay şirketlerinden cevap geldi: Ay’da Türk mahallesi nasıl kurulacak ?
Gelecekte Ay'da yaşamaya başlayacağız. Peki Ay'da yollar ve binalar nasıl inşa edilecek? İşte konuyla ilgili detaylar...Japonya’nın aldığı kararlar ve proje planlaması doğrultusunda Kyoto Üniversitesi ilk hedefini koydu. Üniversitenin yönettiği projede ilk etap 2025 yılına kadar bir dizi küçük uyduyu uzaya yollamak. Bu uydular üzerlerinde bulunan paneller sayesinde güneş ışınlarından enerji elde edecek ve bu enerjiyi yer istasyonlarından istenilen bir tanesine yollayabilecek.
Burada yollamaktan kasıt gerçekten enerjiyi ışınlamak aslında. Bu imkansız gibi görünse de değil. Sadece biraz karmaşık. Konuyu en basit haliyle açıklamak gerekirse şöyle bir örnek verebiliriz. Birbirlerine çapraz konumlardan bakan bir sürü ayna düşünün. Bu aynalardan birine bir ışık ışını çarptığında aynalar birbirlerine yansıta yansıta bu ışını taşıyacaklardır.
İşte projedeki ışınlanma aslında bu. Aynaları birer güneş paneli ve ışık kaynağını Güneş kabul edin. Böylece enerji hızlı bir şekilde istenilen noktaya gitmiş olacak. Fakat proje anlatıldığı kadar ucuz değil. Maliyet olarak birçok panel ve yer istasyonu işin içine girdiğinden oldukça yüksek. Şu an Japonya’da kullanılan nükleer santrallerden birinin çıktısı olan 1 gigawatt’lık enerjiyi üreten bir dizi panelin kurulumu yaklaşık 7 milyar dolar. Bu da projeye daha az mümün kılıyor.
Peki siz Japonya Güneş Işını projesi hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi unutmayın…
Mağlum rakamın ne kadar büyük olduğunu 1 kez daha anlamak
Eğer japonlarin uğraştığı bu sistem gerçek olursa uzaya fırlatılan uzay gemilerinin uzaydaki ilerleyişini enerjisini bundan temin edilebilir ve Uzay araçları daha uzun yada uzak yerlere gidebilirler
Projenin çıktısının elektrik kablolarından geçen enerji olmayacağı bariz. Ötesi fantastik Belki lokal olarak geceyi gündüze çevirmede işe yarabilir.
BİM ve A101 de ucuz kettle verilecek diye reklamlar verilmeden saat sabah 7 de marketlerin önü kuyruk, saat 9 u 2 dakka geçe kettle kalmamıș oluyor. Yani bizim o enerji için su ısıtıcısını önceden almıș olmamız gerekiyor. Demi