Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile birlikte tüm dünyada korku ve endişe hakim oldu. savaş ortamında oluşan insanlık dramına zaman zaman olası nükleer savaşın bile eşlik etmesinden korkuluyor. Birçok ülke ve büyük şirketler, Rusya ve Rus halkına yönelik ağır yaptırımlara gitmiş durumda. Ancak Çin, bu konuda Rusya’nın yanında bir tavır sergilemesi, Avrupalı devletler ve ABD tarafından hoş karşılanmıyor.
Öte yandan savaşın silahsız kısmı da büyüyerek devam ediyor. Dünyayı saran küresel çip krizi, geçtiğimiz bir iki yılda kendini oldukça hissettirdi. Özellikle Covid-19 salgınıyla beraber başlayan çip üretimi ve tedarik süreciyle alakalı sorunlar, tüm teknoloji üretimi yapan şirketleri büyük bir sıkıntıya sokmuş durumda. Savaş ortamı, çip krizini de içine almış vaziyette.
Rusya, Türkiye’ye petrol ve gaz satışını Bitcoin ile yapacak!
ABD Ticaret Bakanı:”Çin, Rusya’ya çip tedarik ederse ekonomilerini vururuz!”
Rusya, Dünyanın en önemli şirketlerinin ağır yaptırımlarıyla karşı karşıya. Bu ambargoların altında ezilmemek için çeşitli kaynak arayışına giren Rusya, önemli ihtiyaçlarını Çin’den karşılıyor. Rusya ile yıllardır aralarında aşikar bir gerilim olan ve en ağır yaptırımları uygulayan ABD, Çin’e resti çekti.
Rusya, savaş ortamında Çin ile ekonomik ortaklıklarını giderek arttırdı. Bu durum Avrupa ve ABD tarafını oldukça kızdırıyor. ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çin’i ve Çinli şirketleri uyardı. Bakan, Rusya’ya çip tedariklerinin devam etmesi halinde ekonomik anlamda Çin’i vuracaklarını belirtti. Ayırca ABD’nin ihracat kontrollerini kesinlikle uygulayacağını söyledi. Öyle ki bunun “temelde onları kapatabilecek bir hareket” olacağını da ekledi.
Aslında bunun küçük bir örneği Huawei’de yaşandı. Teknoloji devi, dünyanın en büyükleri arasında gösterilirken ABD ambargosundan sonra hızlı bir düşüş içerisine girmişti. Ayrıca, dünya genelinde yaşanan çip krizi hali hazırda birçok ülkeyi etkiliyor. Rusya’nın olası bir şekilde bağlantısının kesilmesi halinde büyük bir krize gireceği ortada.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.