Çip krizinin ardından ‘mühendis kıtlığı’ ortaya çıktı!

1

Teknoloji dünyasının uzun yıllardır uğraştığı bir sorun olan yarı iletken çip krizi, şirketlerin dev yatırımlarıyla hızla çözülme yolunda ilerliyor. Fakat yapılan son araştırmalar, teknoloji dünyasının elektrik ve elektronik alanında çalışan mühendise ihtiyaç duyacağını gösteriyor. Elektronik mühendisi kıtlığı kapıda olabilir.

Intel, TSMC ve dahası: Elektronik mühendisi kıtlığı kapıda

Binlerce diplomalı mühendisin yazılımcı olmak için sektörlerini değiştirmesi, çip krizinin ardından yeni bir sorunu gündeme getirdi. Python, Java, C++ veya JavaScript gibi dillerin popüler olması ve oldukça yüksek miktarlarda para kazandırması, elektrik-elektronik gibi diğer mühendislik dallarında yeni bir açığa yol açtı.

Teknoloji ve Devreler Sempozyumu’nda gerçekleştirilen VLSI’yi (Çok Geniş Ölçekli Tümleşim) ele alan rapora göre, donanım şirketleri üretim kapasitelerini genişletmeye başladı. Bu durum ise mikroçipten sunucu boyutundaki devrelere kadar elektrik-elektroniğin farklı alanlarında çalışacak mühendise ihtiyacı artırdı.

Samsung gelirlerine çip krizi dopingi! Rekor büyüdü

Sempozyumda konuşan Intel yöneticisi Raja Koduri; dünyanın en büyük çip şirketlerinin tedarik zincirlerini genişletmesiyle birlikte “elektrik-elektronik mühendisi krizi” yaşayabileceğine inanıyor. Intel, TSMC ve Samsung gibi yonga devleri, çip alanında çalışacak mühendis bulmakta zorlanabilir.

Intel yöneticisi Raja Koduri konuyla ilgili olarak Intel’in üç yeni üretim tesisini örnek verdi. ABD ve Almanya’da açılacak fabrikalarda 3 bin kişiye kadar yüksek teknoloji bilgisine sahip mühendise ihtiyaç duyulacak. Çipleri tasarlayacak ve test edecek mühendislerin olmaması ise fabrikanın operasyonlarını yavaşlatabilir.

“Yazılım çalışanlarınız bir CPU çekirdeğinin ve tüm yönlerinin tasarımında yer almaz. Donanım çalışanları ise yüksek seviyeli yazılımda çalışamaz, bu yüzden bir şeyler yanlış gidiyor gibi görünüyor.”

Otomobillerden bilgisayarlara kadar teknolojinin her alanında kullanılan yarı iletken çipler, endüstrinin büyümesi için kritik bir konumda. Ancak elektrik-elektroniğin alanında okuyan veya çalışan işçi sayısının azalması, sektör için yeni bir kriz yaşatabilir.

Siz elektronik mühendisi kıtlığı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ilerleyen yıllarda yeni bir mühendis krizi yaşanır mı? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

1 Yorum

  1. Arz talep dengesi denilen birşey var yarı iletken olmadan yazılımcı neyi kodlayacak demek ki fiyatlarda artışa elektronik mühendisliği için de zam gerek ben bir Elektrik Elektronik M. okuyan öğrenci olarak yazılım da düşünüyorum çünkü para rahatlık burda aslında çok çalışmak istediğim bir sektör değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version