Yarı iletken endüstrisindeki çip sorunu, pazar talebinin eldeki kapasiteyi aşması nedeniyle üreticilerin faaliyetlerinin artmasına neden oluyor. Bu durum Nikkei Asian Review’in Japonca baskısı tarafından belirtiliyor. STMicroelectronics‘ten alınan istatistiklere göre önemli bir durum baş gösteriyor. Aralarında TSMC, Intel ve Samsung‘un bulunduğu büyük şirketler hisse senedi yapısındaki ham madde payını rekor bir seviyeye taşıdı.
Apple’ın tedarikçisinden çip krizi için önemli adım
TSMC, üretimini yüzde 30 artırmak zorunda kaldı
Büyük yarı iletken üreticisi TSMC, yılın ilk yarısında otomotiv yongaları üretimini geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 30 artırmak zorunda kaldı. Önde gelen dokuz çip üreticisi de, yıl ortası itibariyle ürün envanterlerinde 64,7 milyar dolarlık rekor kırdı.
Depo stoklarındaki artış oranı çip sorununun baş gösterdiği süreçte, satış oranının gerisinde kaldı. Öte yandan stoklardaki artış tek başına talebi yeterince karşılayamadı. Örneğin otomobil üreticileri geçen yılın sonunda endüstriyi vuran açıktan önemli bir ders çıkardı. Araba üreticileri riskleri azaltmak için ise çip tedarikçilerinin sayısını günden güne artırmaya çalışıyor.
İlk on pazar şirketi karlarını yüzde 60 artırdı
Omdia uzmanları, yılın kalan yarısında, bellek yongası pazarındaki arz talebinin azalacağı ve fiyatların düşeceğini belirtiyor. Bu arada çip üreticileri elde ettikleri kar oranını git gide artıracak. İlk on pazar lideri şirket birlikte net karlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artırdı. Bu süreçte TSMC ve Intel, yeni üretim tesislerinin inşasına önemli bir yatırım yapmayı planlıyor.
TSMC, Tencent’i geçerek Asya’daki en değerli şirket oldu
Dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi TSMC, kısa süre önce Tencent‘i geçerek Asya bölgesindeki en değerli şirket haline geldi. Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde gerçekleşen değişiklik Alibaba ve Tencent dahil olmak üzere birçok şirket için varlıklarının önemli ölçüde değer kaybetmesine yol açtı. Buna karşı da TSMC, 17 Ağustos‘ta lider oldu. Şu anda Tayvanlı üreticinin piyasa değeri 538 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Tencent, 536 milyar dolarla ikinci sırada yer alıyor.
Sizler dünyada süregelen çip sorunu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ne zaman üretim eski haline dönecek? Fikirlerinizi yorumlar kısmından belirtmeyi unutmayın.