Çip talebindeki artış TSMC’yi harekete geçirdi

3

Birçok endüstri devinin yanı sıra Apple, Qualcomm ve AMD için işlemciler üreten Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi olan TSMC, hem tesisler hem de araştırma harcamalarında ciddi bir artış olduğunu duyurdu.

TSMC, artan talebi karşılamak için harcama oranını yüzde 50‘ye kadar artırdı. Bu artışla birlikte toplamda 100 milyar dolar yatırım yapan yonga üreticisi, yatırımlarını önümüzdeki üç yıl boyunca yıllık olarak 30 milyar artırmayı öngörüyor. Verilere göre bu, 2020‘nin 17.2 milyar dolarlık sermaye harcamasına göre kabaca yüzde 43‘lük bir artışı ve araştırma ve geliştirmeye harcanan 3.72 milyar doları temsil ediyor.

Çip krizine çözüm: Intel’den 20 milyar dolarlık tesis

TSMC dört farklı fabrika kurucak

Artan talebi karşılamak üzerine yapılan yatırım sonucunda, Arizona’da 2024’te faaliyete geçmesi planlanan 5 nm kapasiteli bir fabrika kurulacak. Ancak üretici, bu fabrikadan daha önce Tainan kentinde 2022, 2. çeyrekte devreye girmesi planlanan 3 nm kapasiteli  fabrikanın açılışına odaklanıyor.

Bu adımlara ek olarak üç yıl boyunca devam edecek yatırımlar neticesinde Tayvan, Hsinchu’da ve muhtemelen Baoshan’da 2nm kapasiteli bir “GigaFab” ve iki yeni gelişmiş paketleme tesisi de kurulacak.

TSMC, mevcut fabrikalarının yüzde 100 kullanımda olmasına rağmen artan yonga talebini karşılayamadığı için genişlemenin kritik önem taşıdığını düşünüyor.

Üreticinin bulunduğu konum, tartışmalı bir şekilde küresel ekonomi için de kritik öneme sahip. Çünkü TSMC hala tam kullanımda talebi karşılayamasa da rakip dökümhaneler GlobalFoundries ve UMC, kendi öncü fabrikasyon süreçlerinin gelişimini durdurarak bu pazardan etkin bir şekilde çekildi.

UMC, öncü prosesler üzerine araştırmayı bırakmasına rağmen, hala büyümeye devam ediyor. Firma, Tainan’daki dökümhanelerinde genişleme ve yatırım hamlelerini arttığını duyurdu.

Ancak şirket esas olarak daha ucuz 28 nm çipler üretme kapasitesini artırmaya odaklandı. Akıllı telefonlar ve PC‘ler gibi performans açısından kritik uygulamalar 28 nm sürecinden geçmiş olsa da, akıllı TV’ler ve set üstü kutular gibi daha az talep gören gömülü cihazlarda önemli olmaya devam ediyor.

3 YORUMLAR

  1. Artık her makina ve aletin içinde çip var. Geleceğe yatırım yapan kazanır. Biz bu işlere girmede geç kaldık. Çip alamasak bir ürün çıkartamayacağız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version