Bugün Marvel ismi, çizgi romandan, sinema dünyasına kadar geniş bir ürün grubunun üzerinde bulunuyor. Tek başına dev bir sektörün sahibi olan Marvel 70 yılı aşkın bir süredir çocuklar kadar büyüklerinde ilgisini çekmeye devam ediyor.
Popüler Kültürün Değişmez Sembolü
Bugün Marvel çizgi romanları, sektöre genç çizerler ve yazarlar katarken, bu firmanın kahramanları beyaz perdenin görsel efekt teknolojisini geliştiriyor. Oyun dünyasında da iddialı projelere sahip olan Marvel‘in hikayesini hiç merak ettiniz mi?
İşte teknolojinin her alanında yer alan bu değişmez popüler kültür sembolünün hikayesi
{pagebreak::Çizgi Roman Tarihi}
Çizgi Roman Tarihi
1939 yılında Timely Comics adıyla ortaya çıkan Marvel ilk başlarda kısa öykülerden oluşan çizgi romanlar piyasaya sürüyordu. İkinci Dünya Savaşı’nın patlak verdiği bu yıllarda çizgi roman karakterleri şaşırtıcı hikayelere sahip kişilerin yaşamlarını anlatıyordu.
O sıralar piyasanın en güçlü ismi olan Detective Comics‘in karşısında pek tutunamayan firmanın kaderi Stan Lee adlı gencin firmayla çalışmasıyla değişti. Lee, çizgi roman okuyucusunun ve dünyanın ne istediğini bilen bir yapıya sahipti.
Spider-Man, Hulk, Thor, X-Men, Iron Man, Fantastik Dörtlü gibi nice karakterleri tasarlayan kişi olan Stan Lee, en büyük rakipleri olan DC Comics’in zayıf noktasını yakalamıştı. DC’deki karakterlerin hepsi mitolojiden fırlamış kadar güçlü ve kusursuzken, Lee‘nin hazırladığı karakterler her gün sokakta görülebilecek insanlardı.
Modern bir Mesih hikayesi olan Superman ve sınırsız parası sayesinde kahraman olan Batman’e karşı Stan Lee, asker olmak isteyen ama fiziksel gücü buna yetmeyen bir gencin hikayesini hazırladı. Steve Rogers adlı bu genç, ülkesine hizmet etmek için süper asker projesine katılmıştı.
{pagebreak::Örümcek Adam İle Gelen Güç}
Örümcek Adam İle Gelen Güç
Sonucunda Captain America’ya dönüşen Rogers, İkinci Dünya Savaşı boyunca, cephenin gerisinde kalan çocuklara ve insanlara umut dağıttı. Lee psikolojik derinliğe sahip olan çizgi roman karakterlerini tasarlamaya devam ederken Marvel’ı tüm dünya çapında tanıtacak olan Spider-Man (Örümcek Adam)’ı hazırladı.
Kostümünü giymediği zaman, okurlardan bile daha çok derdi olan Peter Parker adıyla anılan Spider-Man kazandığı örümcek güçleri sayesinde tüm dünyanın en sevilen kahramanı oldu.
Espri anlayışı, iyi niyeti ve sosyal sorunları nedeniyle ‘içimizden biri’ lakabına sahip olan Spider-Man 1960‘lardan günümüze hayatın cilveleriyle karşılayarak yayınlanmaya devam etti.
Daha sonra, X-Men adlı politik ve ırkçılık karşıtı çizgi roman ile birlikte Marvel daha ciddi kesimlere de hitap etmeye başlarken en büyük rakibi DC Comics yavaş yavaş bu büyüyen güç karşısında eski ilgisini kaybetmeye başladı.
{pagebreak::DC – Marvel Savaşı}
DC – Marvel Savaşı
70’li yıllarda Marvel Iron Man, Thor, Hulk, Spider-Man gibi karakterleriyle büyük bir çıkış yakarlarken DC Comics, çizgi roman karakterlerinin özünü bozan popüler değişiklikler yapmaya başladı. Batman gerçekçi havasından sıyrılıp uzaylılarla savaşırken Superman ise kişilik bölünmesi yaşayarak kendi kendine tuzaklar kuruyordu.
Bu krize karşı ayakta durmak isteyen DC Comics, üst üste imzaladığı sinema anlaşmalarıyla birlikte Marvel’a kan kusturmaya başladı.
{pagebreak::Oyunlarla Marvel}
Oyunlarla Marvel
Marvel oyunlarla da sektöre yön vermeye devam ediyor. İlk önce 80’li yıllardaki arcade makinelere oyun hakları satan firma gelişen her platformda da mutlaka bir yapımla bulundu. NES, PC ve modern konsollar derken en az filmler kadar Marvel oyun sektörü de büyük bir kâra sahip.
Özel oyunlar dışında Marvel’in filmleri içinde yapımlar piyasaya sürülüyor. Ancak yapılan oyunlardan pek memnun olmayan firma Disney tarafından geçtiğimiz yıllarda satın alınmasıyla birlikte bu konuda ince eleyip sık dokumaya başladı.
Oyun haklarını gözden geçiren Marvel, Disney‘e satılma sürecinde bu dev firmaya tek şart koştu. Hiçbir Disney karakteri Marvel oyunlarında ya da çizgi romanlarında boy gösteremeyecekti. Bu ciddi ön şartla birlikte fanatikleri, Spider-Man’le Mickey Mouse maceraya atılacak endişeleri de ortadan kalktı.
{pagebreak::Süper Can Etkisi }
Süper Can Etkisi
Firma bu satış sürecinden sonra karakterlerinin bulunduğu Marvel Squad Online adlı bir yapım piyasaya sürdü. Geçtiğimiz yıl içerisinde çıkan bu oyunda, oyuncular kendi karakterlerini yaratıp Marvel’in ünlü kahramanlarıyla maceraya atılıyor.
Marvel oyunları arasında ise Türk yapımı bir isim dikkat çekiyor. Türk Telekom‘un desteğiyle hazırlanan Süper Can adlı oyun Marvel karakterlerinin gözüktüğü ilk farklı evren yapımı olarak tarihe geçti.
Aslına bakarsanız Disney adetlerinin, alışılmışın dışında böyle bir şeye izin vermesi, olağanüstüden de öte bir şey. Bu devasa proje kimin aklından çıktı bilmiyoruz ama bu başarlı çalışma için Marvel da, Disney de, Türk Telekom da teşekkürü hak ediyor.
Süper Can’ın çocukların kişisel gelişimine olan olumlu etkilerini beğenen Marvel firması, Süper Can oyununda çizgi roman karakterlerinin gözükmesine izin verdi.
Her zaman Marvel’in kahramanları görsel açıdan daha adam gibi olmuştur, daha karizmatiktir, Dc Comics firmasının ise görsel açıdan en doğru dürüst ve tek kahramanı Batman’dir. Bunun dışında kalan kahramanlarının tümü renk seçimleri ve saçma sapan taytları ile bence bir fiyaskodur, ama buna rağmen dünyaca ünlü kahramanlar çıkarmış ve herkez tarafından sevilmiştir, mesela Superman. Karakter olarak en iyi ve en güçlüdür, ama görsel olarak yine başarısızdır. Çocukluğumuzdan beri gözümüz alıştığı için bu tür şeylere pek takılmıyoruz bence.
Ama Dc ve Marvel karakterlerini birebir görsel olrak karşılaştırın Marvel hep karizmadır.
Bakıldığında piyasadaki Marvel karakterlerinin bolluğu göze çarpsada,DC Comics’in de sayılı olan karakterleri Batman,Superman,Joker gbi oldukça başarılıdır.Özellikle DC sinema sektöründe daha kaliteli yapımlara imza atmıştır,özellikle Batman Dark Knight ile…
yeniden çocukluğuma döneceğim. teşekkürler bu güzel haber için.