Sesli sohbet uygulaması Clubhouse, eski popülaritesini yeniden kazanmak için yeni özellikler ile karşımıza çıkıyor. Bu anlamda uygulama Türk kullanıcılarını da sevindiren yeni bir özellik duyurdu. Buna göre Clubhouse, iOS kullanıcıları için Türkçe de dahil canlı altyazı desteğine sahip olacak.
Clubhouse rekabeti artırıyor: Yeniden oynat butonu geldi!
Clubhouse getirdiği yeni özellikle birlikte, içerik üreticilerinin canlı yayınlarını kaydetmesini ve podcast gibi yayınlamasını sağladı.Clubhouse Türkçe desteği ve yeni canlı altyazı özelliği
Canlı altyazı özelliği, Twitter Spaces gibi rakiplerde hali hazırda yer alıyor. Clubhouse ise bu özellikle işitme engelliler için de ulaşılabilir olacak. Ortaya çıkan Clubhouse canlı altyazı özelliği, şimdilik sadece iOS kullanıcıları için devrede. Ancak yakın bir zamanda Android kullanıcıları için de bu altyazı özelliğinin kullanıma girmesi beklentiler arasında.
Canlı altyazı özelliği şu an için 13 dil için destekli durumda. Türkçe desteğinin de bulunması ise Türk kullanıcılarını yeniden Clubhouse uygulamasına dönmesini sağlamak açısından önemli.
Buna göre Clubhouse canlı altyazı desteği sunan diller İngilizce, Kantonca, Mandarin Çincesi, Yue Çincesi, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Japonca, Korece, İspanyolca, Arapça, Rusça, Türkçe şeklinde. Clubhouse’ın yaptığı kısa açıklamada ise özelliğin çeviri yapıp yapmadığına dair bir bilgi yok.
Ancak ilk gelen bilgilere bakılırsa Clubhouse canlı altyazı uygulaması aynı zamanda diller arasında çeviri de yapıyor. İspanyol bir kullanıcı İspanyolca için altyazının mükemmel çalıştığını ancak İspanyolca İngilizce arasında hiç de başarılı olmadığı yorumları yaptı. Bu yoruma ise bir Clubhouse yazılım mühendisi yanıt verdi.
Kullanıcıdan ekran görüntüsü isteyen mühendis, sorunun diller arası algılama da olabileceğini açıkladı. Bu açıklamya bakılırsa Clubhouse canlı altyazı özelliği için çeviri henüz test aşamasında.
Clubhouse, geçen sene başında karşımıza çıktı ve kısa sürede sesli sohbet odalarını hayatımıza getirdi. Uzun süre sadece iOS dünyasına özel uygulama ayrıca davetiye ile çalışıyordu. Buna göre uygulamaya kayıt olmayı başarabilen her üyenin iki davetiye gönderme hakkı vardı. Mayıs ayında Android’e de gelen uygulama bir süre sonra davetiye sisteminden de vazgeçti.
Uygulamanın davetiye sisteminden vazgeçmesi ve Android dünyasına açılması ise biraz geç kaldı. O dönemde Twitter Spaces çoktan Android kullanıcılarını kendi sohbet odalarına çekmeyi başardı. Üzerinden neredeyse bir yıl geçtikten sonra ise sesli sohbet odaları eski popülerliğinin çok uzağında kaldı.
Türkçe gibi önemli bir dilin bu kadar geç gelmesi pek müjde değil gibi. Ben daha çok hakaret gibi algıladım.