Sosyal medya dünyasının yeni yıldızı Clubhouse’un birtakım güvenlik problemleri gündeme geldi. Platformdaki ses kayıtları Çin’e aktarılıyor iddiası, büyük yankı uyandırdı. Clubhouse güvenlik açığı için kısa sürede aksiyona geçeceğini duyurdu.
Clubhouse: 72 saat içinde güncelleme yayınlayacağız
Türkiye’de de gündem maddelerinden biri olan sesli mesajlaşma uygulaması Clubhouse’un güvenlik açığı hakkındaki açıklaması şaşırttı. Platform, Çin hükümetinin, Çin’deki kullanıcıların verilerine erişme riski olduğunu belirtti. Aynı zamanda Çin’de şu anda kullanıma kapalı olan uygulama, farklı yollardan indirilerek kullanılıyor.
Clubhouse güvenlik açığı için kısa sürede aksiyon alacağını da duyurdu. Popüler sosyal medya mecrası, güncellemenin 72 saat için yayınlanacağını açıkladı. Böylece platform, başka sunuculara veri aktarımını engelleyecek.
ClubHouse’da neler oluyor? Popüler mecrayı inceledik
Son günlerde herkesin kullanmak için davetiye aradığı, hatta üye olanların davetiyelerini sattığı yeni sosyal medya uygulaması Clubhouse'a yakından baktık.Çinli Agora şirketi, kullanıcı verilerini Çin hükümetine aktarabilir
Uygulamadaki güvenlik açığı, Stanford Üniversitesi’ne bağlı Internet Observatory’nin raporuyla ortaya çıktı. Bu rapor, Clubhouse’daki kullanıcı verilerinin Çin hükümeti tarafından ele geçirilebileceğini belirledi.
Clubhouse için uçtan uca şifreleme sistemini, Çinli Agora firması sağlıyor. Aynı zamanda Çinli şirketin kullanıcı verilerine erişebildiği de ortaya çıktı. Bu yüzden firmanın, Çin hükümetine verileri aktarılabileceği öne sürüldü.
Uygulamayı yasaklayan ilk ülke de Çin olmuştu
ABD ile arasında yaşanan ticari savaş ve koronavirüsün çıkış noktası olması nedeniyle gündemimizden düşmeyen Çin internet konusunda içine kapanık bir ülke. Çin’de Google servislerine veya Facebook gibi sosyal medya platformlarına erişmenize izin verilmiyor, Weibo gibi ülkeye ait platformlar kullanılıyor.
Şu anda sadece iPhone ve iPad’de çalışan ve davetiye ile katılım sağlanan Clubhouse uygulaması son günlerde dünya genelinde ve ülkemizde ciddi bir popülerlik kazandı. Uygulamayı yasaklayan ilk ülke ise Çin oldu.
Piyasadaki çoğu popüler uygulamaların bir şekilde istihbarat örgütleriyle ilişkisi vardır kesin. Asıl istihbarat örgütlerinden değil çevrenizde bulunan ve internetden bilgilerinize ulaşım sağlayabilen kötü niyetli kişilerden sakının. (Paylaştığımız resim ve videolarda evimizin içi yaşam şeklimiz maddi durumumuzu belli edecek detaylar vs… ) Yoksa cia nsa vs… ne yapsın bizi.
Çine gitsin sorun yok. Yarasa çorbası yapar içenler.