Günlük hayatımızın artık vazgeçilmezi olan akıllı telefonların, çocuklar için bambaşka anlamları var. Bir telefona sahip olmak, aynı zamanda bireysel bağımsızlıkları için attıkları ilk adımlardan biri demek oluyor.

Acil durumlarda hızlı iletişime geçebilmek ve çocuğun iyi olduğunu öğrenmek ile, tüm dijital dünyayı aynı çocuğun cebine yerleştirme riski arasında bocalıyorsanız, yalnız değilsiniz. Pek çok araştırma, cep telefonu olan çocukların kitap okumaları ya da uyumaları gereken vakitlerde telefonla mesajlaştıklarını gösteriyor.

Ne var ki yaşadığımız çağın temel iletişim araçlarından biri haline gelen akıllı telefonlardan biri, er ya da geç bir gün sizin çocuğunuzun da cebinde ya da çantasındaki yerini alacak. O gün geldiğinde, yani çocuğunuzun bir telefonu olması gerektiğine karar verdiğinizde, atlamamanız gereken bazı önemli adımlar bulunuyor.

16-06/24/telefon.jpeg

1. İlk olarak, nasıl ki GSM operatörünüz size bir dizi kural belirliyor, bir tarife ya da paket sunuyorsa, siz de buna benzer bir görev üstlenin ve çocuğunuza bu telefonu bir “sözleşme” sonucu vereceğinizi ifade edin. Bu noktada çocuğun sadece bir teknolojik oyuncak değil; aynı zamanda bir sorumluluk üstlendiğini bilmesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle uyması gereken kurallar olduğunu anlaması gerekiyor.

2. Sözleşmenin şartlarını belirlerken, onun da kendi kurallarını belirlemesine mümkün mertebede izin verin. Kendi anlaşma koşullarını kendileri yazarsa, onları hatırlamaları ve riayet etmeleri ciddi oranda kolaylaşacaktır.

3. Çocuğa bir telefonun sorumluluğunu yüklemeden önce, onun bir hafta kadar bu sözleşme üzerinde düşünmesini isteyerek, sürecin daha sağlıklı işlemesini sağlayabilirsiniz.

4. Ona neden bir telefon verdiğinizi ve bu cihazın uygun kullanımının nasıl olması gerektiğini şöyle bir düşünsün. Bu sayede hem o sizin endişelerinizi daha iyi anlayacak hem de siz çocuğunuzun beklentilerini öğrenebileceksiniz.

5. Sözleşme vakti geldiğinde, ilk iş olarak mutlak suretle uyulması gereken temel kuralları belirleyin. Bunlar sözleşmenin temelini oluşturan esaslar olmalı.

6. Bunun ardından kalemi çocuğunuza bırakın ve ondan kendi kurallarını eklemesini isteyin. Sözleşmede bulunmaması gereken bir kural varsa; bunun neden olmaması gerektiğini onun hislerini incitmeden açıklayın.

7. Hem çocuğunuzun güvenliğini sağlayacak hem de bir ölçü bağımsızlık tanıyacak şekilde koşullarda karşılıklı anlaşma sağlanınca, bu sözleşmenin bir çıktısını alın ve karşılıklı imzaları atın.

Kaynak: Ali Gürak (Medium)

Ali Gürak Kimdir? 

AG Event’in Kurucusu olan Ali Gürak, Kids Marketing konusunda yaptığı başarılı çalışmalar ile de dikkat çeken bir isim. Marketing Türkiye’de köşe yazarlığı yapan Ali Gürak Medium hesabından da deneyimlerini paylaşıyor. 

Ali Gürak’ın sosyal medya hesaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Medium

Twitter

Instagram

:: Çocuğunuza telefon alırken nelere dikkat ediyorsunuz?