Reklam

Çok Amaçlı Baskı Cihazlarının Evrimi

0
Reklam

Yazıcı ve çok amaçlı baskı cihazlarını üreten firmalar bir türlü istedikleri iş modeline sahip olamadılar. Ürünler ilk piyasaya çıktıklarında yüksek bir fiyat ile satılıyordu (Legodan Printer Olur mu?).

Bu ürünleri daha çok iş yerleri tercih ediyordu. Sonra bu ürünleri daha büyük bir kesime ulaştırabilmek için fiyatlarda inanılmaz indirimler yapıldı.

Bazı üreticiler bu cihazları maliyetine hatta zararına sattılar. Buradaki amaç ise sarf malzemesinden yani kağıt, toner ve mürekkepten para kazanmaktı.

Reklam

Her ne kadar parlak bir fikir gibi görünse de bu iş modeli de tutmadı. Çünkü cihazların fiyatlarının düşmesi son kullanıcılarda ters bir etki yaptı. Kullanıcılar bu ürünleri değersiz gördü ve herhangi bir sorun olduğunda cihaz çöpe atılıp yenisi alındı.

Orjinal kartuşa kimse para ödemiyor. Onun yerine yeni bir cihaz alınıyor. 

 

Hesaplamalarda yapılan diğer bir hata, kullanıcılarının bu cihazları efektif kullanmamaları oldu. Buna ek olarak dolum ve fason ürünler bu piyasayı iyice yerlere serdi (HP Kartuş Portföyünü Genişletiyor). 

Üreticiler bunun üzerine farklı fikirler üretmeye başladılar. Örneğin Kodak, cihazlarının fiyatını yükseltti, buna karşın da sarf malzemeyi çok uygun bir fiyata düşürdü. Epson buna karşın pahalı bir cihaz ve normalden iki katı bir kartuş kapasitesine sahip ürünler piyasaya sürdü. Ancak o da Kodak gibi iş yapamadı.

{pagebreak::Kullan ve At }

Kullan ve At

Üreticiler ne tür bir çözüm üretirse üretsin. Yazıcılar kullanıcıların gözüne kullan ve at cihazlar olarak görülmeye başlandı. Bu biraz da üreticilerin veya dağıtıcıların suçu, çünkü bu ürünler süpermarketlerde bile satılıyor, bu da tüketicinin gözünde bu ürüne önem vermesini engelliyor.

Elbette Apple’ın taktiği de denendi. Tasarıma önemli bir ağırlık verildi. Hatta ürünlerin ergonomisi de düzeltildi. Kullan ve at konseptinden çıkılmak istenildi ama tüketici yine fiyata baktı ve uygun olanını evine götürdü (Tek Makineden Çok İş Bekleyenlere).

Çok amaçlı baskı üniteleri yeni nesil teknolojilerle donatılmış olarak karşımıza çıkıyor.

 

Peki bu durumda üreticiler ne yapmalı? HP ve Lexmark şimdi de teknolojiye yatırım yapıyor. Buradaki teknoloji, yazıcı teknolojisinden çok beraberinde gelen donanımların teknolojileri üzerine kurulu.

Örneğin dokunmatik ekran gibi. Dokunmatik ekran teknolojisi, şirketler için düşünülmüş, şimdi de üretim fiyatı düştüğü için son kullanıcıya da sunulan bir teknoloji değil (Dakikada 40 Sayfa Baskı!).

Üreticiler bu teknolojiyi farklı amaçlar için kullanmak istiyor. Son kullanıcı, bu teknoloji ile yazıcıların web arayüzünden yaptığı ayarlamaları iki parmak dokunuşuyla halledebilecek.

{pagebreak::HP Bu Alanda Oldukça Tecrübeli}

HP Bu Alanda Oldukça Tecrübeli

HP Photosmart Touchsmart Web adlı yazıcı bu türünün ilk örneklerinden biri. Birçok fonksiyonu üzerinde barındıran Photosmart, dokunmatik ekran ve WLAN teknolojisi sayesinde web uygulamalarına erişip, orada bulunan bir içeriği basabiliyor (HP Laserjet P1606dn İnceleme).

Oldukça başarılı olan bu ürün sonra farklı teknolojilerle de donatıldı. E-posta adresine sahip cihazlar piyasaya sürüldü. Bu esasında çok akıllıca bir özellik, çünkü telefondan, dizüstü sisteminizden ya da tablet PC cihazından herhangi bir belgeyi HP yazıcının kendi e-posta adresine yolluyorsunuz.

HP Photosmart Touchsmart Web gelen eklentileri anında basabiliyor. Yani herhangi bir sürücü kurulmadan e-posta adresinden baskılar alabiliyorsunuz.

 

 Elbette bu konsept daha da genişledi. HP özellikle, ABD’de çalışan bir ePrint servisini duyurdu. Bu servisin özelliği cep telefonu ya da dizüstü sisteminizle ePrint servisini destekleyen bir yazıcıya sürücüsüz bağlanmak ve istediğiniz dokümanları basabilmek.

HP bu işi yapabilen dört farklı cihaz tasarladı. Bu cihazlar birçok donanım özelliğini desteklemenin yanı sıra dakikada 33 sayfa baskı alabiliyorlar.

HP bu işi o kadar ilerletti ki, yazıcıdan Yahoo ve CNN’in haberlerini okuyabiliyorsunuz, Google Picasa’ya girebiliyorsunuz, taranan belgeleri doğrudan Google Docs’a yollayabiliyorsunuz ve Facebook’tan hesabınızı takip edebiliyorsunuz (HP’den Çevreci Yazıcı).

 {pagebreak:: Lexmark Boş Durmuyor}

 Lexmark Boş Durmuyor

Lexmark geçen sene çok amaçlı baskı cihazlarında İnternet bağlantısını ve dokunmatik ekran teknolojisini ürünlerine dahil etti.  Orta ölçekli işletmelere ve ev kullanıcılarına yönelik olan bu ürünler Smart Solution adlı bir yazılım ile birlikte geliyor. Smart Solution, yazıcının fonksiyonlarını ve kullanım alanlarını arttırıyor.

Elbette ürünler son model teknolojilerle donatılmış. 802.11n kablosuz haberleşme ve dakikada 33 sayfa siyah beyaz (30 sayfa renkli) baskının yanı sıra 4800×1200 dpi baskı çözünürlüğü ürünlerin kalitesini önemli ölçüde arttırıyor.

Smart Solution, dokümanları düzenleyebiliyor, hatta RSS beslemelerini otomatik olarak alıp, yapılan ayarlamalara göre onları baskıya verebiliyor. Buradaki amaç çok fazla yapılan uygulamaları tek bir tuş ile halletmek. Yani bir nevi yazıcıya macro tuşları atayabilmek (Lexmark’dan Dokunmatik Ekranlı Yazıcı).

 

Yeni nesil yazıcılara macro tuşları atanabiliyor.

Lexmark, taranan dokümanların e-postaya ya da klasöre atılması için kısa yollar oluşturdu. Buna ek olarak taranan arkalı önlü dokümanlar daha akıllı hale getirildi. Kullanıcının sadece dokümanın tersini çevirmesi yeterli. Gerisini çok amaçlı baskı ünitesi hallediyor.

Lexmark’ın son yeniliği ise online seyahat siteleri ile anlaşıp beğendiğiniz teklifleri veya seyahat planlarınızı anında basması. Çok amaçlı baskı ünitesi siteye bağlanıp teklifleri anında basabiliyor (Lexmark’dan Yeni Web Yazıcısı).

:: Konu hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşın.

 

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version