Reklam

Compute Module 3 duyuruldu!

1
Reklam

Raspberry Pi tarafından ilk modeli 2014 yılında piyasaya sürülen Compute Module (CM1) kartı, yerini Compute Module 3 (CM3) modeline bırakıyor. İşte Raspberry Pi Compute Module 3 (CM3) hakkındaki bilgiler.

RasPi PIXEL, PC ve Mac için çıktı!

Raspberry Pi Compute Module 3 teknik özellikleri

Compute Module 1, gücünü BCM2835 işlemcisinden alıyordu ve büyük bir başarı elde etmişti. Özellikle Nesnelerin İnterneti ile ev ve fabrika otomasyonlarında kullanılan modül, şimdi de iki nesil daha ileri olan Compute Module 3 haliyle huzurlarınızda.

Raspberry Pi 3 donanımı tabanlı olduğu belirtilen CM3, CM1 ile kıyaslandığında iki kat daha fazla bellek (RAM) ve yaklaşık olarak 10 kat daha fazla işlemci (CPU) gücü sağlıyor. CM3, Pi donanım ve yazılım platformu tabanlı özelleştirilmiş ürünler üretmek isteyenler için kolay ve uygun maliyetli bir yol sunuyor.

Reklam

İşlemci pimlerini, yüksek hızlı bellek arabirimini ve çekirdek güç kaynağını çıkarmanın zorluklarını üstlenirken aynı zamanda basit bir taşıyıcı kartın harici arabirimler ve form faktörü açısından sadece neye ihtiyaç duyduğunu sağlamasını izin veriyor.

CM3 iki farklı sürümle birlikte geliyor: Bunlardan ilki 1.2 GHz hızında BCM2837 işlemci ve 1 GB belleğe sahip standart CM3. Bu modülün Pi3 ile aynı ve 4 GB bütünleşik eMMC flaşa sahip olduğu ifade ediliyor. İkincisi ise Compute Module 3 Lite (CM3L) olarak adlandırılan ve yine BCM2837 işlemci ve 1 GB belleğin yanı sıra modül pimlerine SD kart arayüzü getiren sürüm. Öte yandan bu modülde eMMC veya SD kart arayüzü kullanmak kullanıcıların tercihine bırakılıyor.

Raspberry Pi Foundation ayrıca, Compute Module IO Board V3 (CMIO3) adıyla güncellenmiş bir kart daha sunuyor. Modüle gereken gücü sağlayan ve modülün flaş hafızasını programlama (Lite olmayan sürümler için) veya SD kart kullanma (Lite sürümler için) yeteneğini sunan bu kart, daha bilindik bir şekilde işlemci arayüzlerine (Pi gibi pim başlıkları ve fleksi bağlantılar) erişim sağlıyor. Ek olarak HDMI ve USB bağlantıları da sağlanırken, Raspbian veya istediğiniz başka bir işletim sistemini çalıştırma şansını elde ediyorsunuz. Ek olarak bu kart, hem Compute Module ile tasarım yapmak isteyenlere donanımla denemelere başlama, sistem kurma ve test etmenin hızlı bir yolunu sunmasıyla hem de bir şablonla özel bir kart üretme maliyeti gerektirmemesiyle oldukça kullanışlı. CMIO3 kartının CM1, CM3 ve CM3L ile uyumlu olduğunu da belirtelim.

Compute Module 3 fiyatı

Raspberry Pi Foundation, CM3 için 30 dolar ve CM3L için 25 dolarlık fiyat açıklamış durumda. Ek olarak CM1 satışının devam ettirileceği ve 25 dolara satılacağı ifade ediliyor. Ürünlerin kısa süre içerisinde ülkemizde de satışa çıkacağını tahmin ediyoruz.

:: Compute Module 3 ile proje geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version