Bilim insanları Corona virüsüne karşı yeni önlemler ve teşhis yöntemleri geliştiriyor. Ünlü ve güvenilir bir kaynak olan Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre insan dışkısından mikrop tahlili yapılabiliyor. Akıllı klozet çözümü ile karşımıza çıkan bilim insanları bu yöntemin farklı yönleri olduğuna değiniyor. Akıllı klozet, Corona virüsü gibi salgın hastalıkların daha kolay tespit edilmesini sağlayabilir mi?
Xiaomi’nin muhtemelen bilmediğiniz ilginç ürünleri
Akıllı klozet ile mikrop izlemesi yapılacak
Öncelikle yapılan araştırmalara göre, Corona virüsünün dışkı yoluyla kanalizasyon sistemine karıştığı söyleniyor. Bununla bağlantılı olarak kanalizasyondan şebeke suyuna sızıp herhangi bir insana bulaştığı görülmese de dışkı yoluyla başka yerlere taşınabiliyor. Bu da yine de bazı risklerin olduğunu ortaya koyuyor.
Hollanda başta olmak üzere atık su numunelerinin alınıp test edildiği ülkelerde bazı risklerin olduğu ortaya çıkmış ancak burada yine karşımıza temizlik çıkıyor. Türkiye’de de artık birçok televizyon kanalında el yıkamanın önemi ve hangi sıklıkta yapılması gerektiği aktarılıyor.
Nature dergisinde yayımlanan makaleye geri dönecek olursak, burada geliştirilen akıllı klozet sistemi sayesinde kişinin dışkısı analiz edilebiliyor. Bu sayede ilerleyen günlerde Corona virüsü için bile bu pratik yöntemin kullanılabileceği söyleniyor. Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar deneysel bir klozet fikri geliştirdi. İdrar ve dışkı analizi için veri toplamayı sağlayan akıllı klozet sistemi kullanıcıları parmak izleri ve anal baskı hareketleriyle tanımlıyor.
Uzun bir süredir araştırmacılar tuvalete gitme alışkanlıklarıyla ilgili araştırmalar ve incelemeler yapıyor. Sağlıklı her birey için rutin olan tuvalete gitme eylemini izlemeye karar veren bilim insanları, deneysel akıllı klozet sistemiyle Corona virüsü gibi dışkı ile taşınabilen hastalıkların teşhis edilmesi üzerinde çalışıyor. Yayımlanan makalede, toplamda 1 ay boyunca 21 katılımcı ile gerçekleştirilen deneyde ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor.
Yüksek teknoloji tabanlı bir sisteme dayanan klozet kapağı, kullanıcının hareketlerini gözlemleyerek analiz edebiliyor. Veri toplamak isteyen araştırmacılar bu akıllı klozete basınç sensörleri ve video kaydı için kamera ekledi. Kaydedilen veriler ve görüntüler ise özel bir bulut sistemde saklanıyor ve yalnızca belirli kişiler ulaşabiliyor.
Birçok kişiyi rahatsız edebilecek bu fikir yine de bazı hastalıkların önceden teşhis edilmesinde önemli olabilir. Enfeksiyon, kanser ve diyabet gibi hastalıkların önceden tesbitinin de bu yöntem sayesinde yapılması hedefleniyor.
Akıllı klozetin en ilginç yanı ise sifon sisteminde özel bir parmak izi okuyucusunun yer alması ve anüs tanıma sisteminin yer alması olarak gösterilebilir.
Araştırmacılar, bütün meselenin kişiselleştirilmiş bir sağlık analizi çıkartmak olduğunu söylüyor. Oldukça tuhaf olsa da yine de bilim ve teknolojinin ilginç birlikteliği bu fikirde toplanmış gibi duruyor.
Çalışma daha erken aşamada olsa da konu hakkında ekstra okuma yapmak isteyenler için çalışma makalesini şu bağlantıya bırakıyoruz.