Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, işlemci pazarındaki rekabet de artmış durumda. Geçtiğimiz aylarda Apple, Intel işlemciler yerine Arm tabanlı kendi işlemcilerini üreteceğini ve bu işlemcileri MacBook ve Mac modellerinde kullanacağını belirtmişti. Şimdi ise, Cortex-A78C işlemcisi Arm tarafından duyuruldu. Dizüstü bilgisayarlar için üretilen işlemci, Cortex-A78 işlemcisinin yenilenmiş bir versiyonu.
Dizüstü bilgisayar alanındaki rekabet artarken, 11. nesil Intel işlemciler de Apple’ı pişman edebilecek oldukça güçlü bir dahili ekran kartı ile birlikte geliyor.
Zen 3 tabanlı AMD EPYC Milan özellikleri sızdırıldı
ARM Cortex-A78C işlemcisi tanıtıldı
Daha fazla önbellek ile birlikte gelen işlemci, yüksek saat hızlarına çıkabildiği gibi 8 adet yüksek performanslı çekirdeğe sahip. Çekirdek tasarımı sebebiyle Arm tarafında bir ilk olan Cortex-A78C, piyasaya iddialı bir giriş yapmayı hedefliyor. Yaklaşık 4 yıl önce Microsoft, Arm tabanlı mobil işlemcileri Windows 10 ile birlikte kullanabilmek için Qualcomm ile anlaşmıştı. Ancak Arm tabanlı Windows 10 cihazlar, pahalı olmalarına karşın düşük performanslıydılar.
Arm tabanlı Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarların en büyük özelliği, çok uzun pil ömrü vaat edebilmeleri. Performans sorununu aşmak isteyen Arm, Windows 10 için özel çekirdekler geliştirmeye başlamıştı. Şimdi ise, ilk örnek Cortex A78C işlemcisi tanıtıldı. 8 adet performans odaklı çekirdeğe sahip işlemci, Arm tarafında bir ilki başardı. Normal şartlarda Arm tarafından geliştirilen 8 çekirdekli işlemciler, performans çekirdeği ve güç tasarrufu çekirdeği olmak üzere ikiye ayrılırdı.
Cortex A78C ile birlikte performans odaklı 6 ve 8 çekirdekli Arm tabanlı işlemcilerin önü de açıldı. İşlemcinin tüm özellikleri açıklanmasa da toplamda 8 MB L3 önbellek ile birlikte geldiği belirtildi. 60 GB/s bant genişliğine sahip Cortex-A78Ci Apple’ın 10 Kasım’da düzenleyeceği etkinlikte önce tanıtıldı. Düşük güç tüketimine sahip dizüstü bilgisayar işlemci pazarı için Apple ve Arm‘ın nasıl bir rekabete gireceğim şimdiden merak ediliyor.
Arm tabanlı işlemcileri artık daha çok görüp yenilikleri ve pil performanslarını yaşayabilicez.
2 gün sonra apple silicon çıkar ve bu gölgede kalır
Arm neden Apple ile rekabete girsin onu anlamadım. Arm, Intel/AMD mimarilerine rakip kendi işlemci mimarilerini geliştiren bir firma. Bu mimariyi Huawei den Qualcomm’a MediaTek ve Apple a bir çok işlemci üreticisi kullanıyor. Mesela Apple A12 Bionic Arm V.8.3 mimarisitabanlı bir işlemci. Apple’ın yeni Macbook için kullanacağı işlemci de buna benzer Arm tabanlı işlemci olacak. Yani Apple, Arm a rakip olmayacak aksine lisans parası ödeyip dolaylı müşteri olacak bile diyebiliriz.
TSMC’nin çip teminatı haricinde direkt pazara yönelik bir işlemci çıkardığını düşünelim. Ancak AMD, TSMC’den çip temin etmeye devam edecek. Fakat pazarda TSMC’nin kendi ürettiği işlemci ile de yarışacak. Bu da öyle bir durum. Apple, Arm tabanlı işlemcileri sunacak derken bu işlemcileri direkt olarak Arm’dan almayacak. Aynı AMD’nin de işlemciyi direkt olarak TSMC’den almadığı gibi. Arm’ın çıkardığı bu işlemci, sonuç olarak MacOS rakibi Windows tarafından kullanılacak.