Geçtiğimiz hafta COVID-19 aşısının fiyatı belli olmuştu ve gündemde birinci sıraya yükselmişti. Bugün ise Prof. Dr. Uğur Şahin’in de kurucu ortağı olduğu şirket; BioNTech COVID-19 virüsüne karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşı için Çin’de 2. aşama klinik denemelerine izin verildi.
BioNTech COVID-19 aşısı için 2. aşama denemelere başladı
Çin merkezli Fosun Pharma adı ile bilinen Shanghai Fosun Pharmaceutical ile bilim adamı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması olan BioNTech’in COVID-19’a karşı geliştirilen potansiyel aşı için Çin’de 2. aşama klinik denemelerine ilişkin izin verildiği duyuruldu.
Şirketler tarafından yapılan bu ortak açıklamada, COVID-19’a karşı BNT162b2 adlı aşı kullanımı için Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi’nin ülkede 2. aşama klinik denemelerine onay verildiği belirtildi.
İki şirketin de, 13 Mart’ta BioNTech’in mRNA tabanlı ”BNT162b2” aşısının geliştirilmesinde, klinik testlerinin yapılmasında ve pazara sürülmesinde Çin’de ortak çalışacaklarını açıkladıkları hatırlatılan açıklamada; Çin’de şimdi söz konusu aşı adayı için 2. aşama klinik denemelerine başlanacağı üzerinde duruldu.
Açıklama, BNT162b2 adlı aşı adayının ABD, Almanya, Arjantin, Brezilya, Güney Afrika, Türkiye ve diğer ülkelerde ise ticari olarak ruhsatlandırmadan önceki son aşama olan 3. aşama denemelerinde olduğu da söylendi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen BioNTech ortaklarından olan Prof. Dr. Uğur Şahin, büyümeyi COVID-19 aşısına yönelik ileriye doğru atılan bir başka ehemmiyetli adım olarak niteleyerek, “Bu çabada zaman çok önemli ve Çinli düzenleyicilerin desteğinden ve Çinli ortağımız Fosun Pharma ile iş birliğimizden çok memnunuz.” ifadesini kullandı.
Ayrıca, geçen hafta Amerikan ilaç şirketi Pfizer ve BioNTech, Kovid-19’e karşı geliştirmekte oldukları BNT162b2 adlı potansiyel aşının virüse karşı yüzde 90’dan fazla tesirli olduğunu açıklamıştı. Ayrıca bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekmektedir.
Aşı denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü daha sağlıklı denek üstünde aşının güvenli olup olmadığı ve muhtemel yan etkileri araştırılıyor. İkinci evrede, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100’den fazla denek üstünde test ediliyor. Son olarak tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar bile sürebiliyor.
Elinize sağlık sdn ekibi 💋♥️
moderna firması da %94 başarıya ulaştı. kafamı karıştıran bir şey var sadece. Biontech (pfizer) ve moderna mRNA formülasyonlu aşı kullanıyorlar. Yani tamamen moleküler biyoloji ve genetik ile alakalı. Acaba bunun ilerleyen zamanlarda bizde farklı sonuçları olacak mı?