COVID-19 ölüm riskini artıran bir gen bulundu

0

Bilim insanları, COVID-19 ölüm riskini artırdığını düşündükleri bir geni tespit etti. Araştırmacılar, söz konusu genin bir kişinin şiddetli enfeksiyon geçirmesine neden olduğunu düşünüyor. Ayrıca bu gendeki sorunlar nedeniyle, 60 yaşın altındaki insanlar için de ölüm riski iki katına çıkıyor.

LZTFL1 geni, enfeksiyonlara karşı akciğer hücrelerinin düzenlenmesini sağlıyor. Ancak genin riskli bir türünde durum böyle değil. Zira yeni bir çalışma, bu genin akciğerleri koronavirüs etkeni SARS-CoV-2‘den korumak için yeterince savaşmadığını gösteriyor.

Koronavirüs antiviral ilaçlara böyle direniyor: Yeni enzim keşfedildi

COVID-19 enfeksiyonuna karşı akciğerleri yeterince korumuyor!

COVID-19’un ağır hastalık ve ölüm riskini artıran gen türü tartışma konusu oldu. Söz konusu gen, Güney Asya kökenli insanların yüzde 60’ında, Avrupa kökenlilerin yüzde 15’inde, Afrika kökenlilerin yüzde 2,4’ünde ve Doğu Asya kökenli insanların yüzde 1,8’inde mevcut.

COVID-19 ağır enfeksiyon riskini artıran faktörler

COVID-19 çalışmasının lideri Oxford Üniversitesinden genomik profesörü James Davies, bu çalışmaya ilişkin konuştu. Live Science‘a konuşan Dr. Davies, “Bu, biraz daha yaygın genetik sinyallerden biri. Bu yüzden, COVID-19’daki en önemli genetik hedef.” dedi.

Ayrıca araştırma ekibi, hiçbir genin bu durumu tam anlamıyla açıklayamacağını da vurguladı. Bu konuda Dr. Davies, birçok faktörün rol oynadığını söyledi. Örneğin, bir kişinin hem virüse ne kadar maruz kaldığını hem de hasta olduğunda aldığı sağlık hizmetinin kalitesini dahil edebiliriz. Bununla birlikte, yaş, diğer sağlık koşulları ve sosyoekonomik durum da hastalığın şiddetini etkilemekte. Bu konuda bir örnek verecek olursak, Hindistan oldukça ideal. Çünkü delta varyantı dalgası sırasında hastanelerde yer kalmadı ve ülkede ciddi sorunlar yaşandı.

Bununla birlikte, LZTFL1 geninin riskli türünün kayda değer bir etkisi olduğunu ileri sürüyorlar. Araştırmacılar, bu genin 20 ila 60 yaş arasındaki insanlarda COVID-19 riskini artırdığını belirtti. Üstelik bu yaş aralığındaki her on yaşta risk ikiye katlanıyor.

Bilim insanları, geni titizlikle inceledi

Araştırmacılar, ilk olarak genom çapında bir çalışma yürüttü. Solunum yetmezliği olan şiddetli COVID-19 hastası bir grup hastanın genomlarını, enfeksiyon kanıtı olmayan veya hafif semptomlarla enfeksiyon öyküsü olan bir kontrol grubunun genomlarıyla karşılaştırdılar. Ekip, ciddi enfeksiyonlu hastalarda, kontrol grubuna göre daha yaygın olan bir dizi gen olduğunu buldu.

Tüm bu bulgularla birlikte, Oxford Üniversitesinde gen düzenlemesi profesörü olan ortak lider Jim Hughes, bu genlerden hangisinin riski artırdığını anlamanın kolay olmadığını söyledi. Hughes, genlerdeki varyasyonların genellikle bir blok olarak miras alındığını belirtti. Yani hangi varyasyonunu sorumlu olduğunu bulmayı zorlaştırıyor.

Genetik dizilimler vücuttaki her hücrede bulunurken, sadece birkaç hücre tipini etkiler. Araştırmacılar, farklı bir yöntemle söz konusu gen türünü tespit etmeye çalıştı. Ekip, bir hızlandırıcının işlevi ve DNA dizisine dayanarak hücre türü hakkında tahmin yapan bir makine öğrenimi kullandı.

Çalışmada araştırmacılar, söz konusu genin akciğer hücrelerinde olduğunu gördü. Son olarak ekip, kanıt için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca ekip, geçtiğimiz günlerde Nature Genetics‘te bu çalışmayı yayımladı.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version