CrossLoop henüz beta aşamasında olmasına karşın, gayet iş görür bir durumda ve oldukça pratik bir kullanıma sahip. Diğer uzaktan erişim yazılımlarındaki gibi ayrıntılarla uğraşmadan sizi karşıdaki bir bilgisayara bağlıyor.


Nasıl Çalışıyor?

Bunun için öncelikle bağlanacağınız bilgisayarın kullanıcısı "Kur" sekmesinden kendine bir isim ve erişim kodu atayarak ev sahibi konumuna geçiyor. Daha sonra karşıdan gelecek bağlantı isteğini beklemeye başlıyor. 2 dakikalık bekleme süresi içinde bilgisayarına bağlanmasını istediği kişiye bilgisayar adını ve erişim kodunu veriyor. Erişim sağlamak isteyen taraf bu iki girdiyi "Bağlan" sekmesinde kullanarak karşı tarafın bilgisayarına erişim sahibi oluyor. Tabii ki, bilgisayarın asıl kullanıcısı kontrolü kaybetmiyor, dilerse anında müdahale edip bağlantıyı sonlandırması mümkün.

Güvenlik Yeterli

CrossLoop dosya aktarımına da izin veriyor. Bunun için dosyayı "Kur" sekmesine sürükleyip bırakmanız yeterli. Testlerimizde aktarım hızı oldukça yeterliydi. Aktarımlar 128 bit şifreleme kullanılarak yapılıyor. Bu da güvenlik konusunda soru işaretlerine yol açmamak adına önemli bir özellik. Ayrıca CrossLoop sunucularında bağlantınızla ilgili hiçbir bilgi saklanmadığını belirtelim. Unutmadan söyleyelim, güvenlik duvarınızı CrossLoop‘a izin verecek şekilde ayarlamanız gerekebilir.

Arayüzü basit ve sade

Bir başka özellik de isterseniz karşı tarafa kontrol vermeyip, sadece ekranı izlemesine izin vermek. Böylece anlatmak veya göstermek istediğiniz bir şey olduğunda (mesela bir yakınınızın bilgisayarla ilgili problemi olduğunda) bu özelliği kullanabilirsiniz.

CrossLoop ile birkaç tıklamayla bağlanan ve bağlanılan bilgisayarlar değiştirilebiliyor. Örneğin siz karşı tarafın bilgisayarına erişirken, bağlantıyı kesip tekrar kurmaya gerek kalmadan kendi bilgisayarınızın kontrolünü karşıya verebiliyorsunuz.

Bağlantı kurulunca karşı tarafın masaüstünün gösterildiği bir pencere açılıyor, dilerseniz bu pencereyi tam ekran yapabiliyorsunuz. Böylece uzaktaki bilgisayarı kullanma deneyiminiz daha gerçekçi olabilir.

Vista Destekleniyor

CrossLoop tamamen ücretsiz ve reklam gibi rahatsız edici öğeler içermiyor. 5-6 MB civarı yer kaplıyor. Windows 98 ve sonrası Windows sürümlerinde çalışabiliyor. Yani Vista desteği var. Windows Defender yazılıma bağlantı isteği geldiğinde yanlış alarm verebilir. Bunu görmezden gelerek CrossLoop‘u kullanabilirsiniz. Şimdilik sadece Windows sürümü mevcut. Kullanmak için kayıt olmak gerekmiyor, ancak program üreticileri yakında kayıt olma gereksinimi konabileceğini şimdiden haber veriyorlar.

Uzak bilgisayara bağlanırken kullanacağınız sekme

Türkçe Yaptık

Yazılımın şu an için en son sürümü 1.11 beta. Türkçe dil seçeneği CrossLoop‘un içinde gelmiyor, ancak biz bir Türkçe dil dosyası hazırladık. Kullanmak için sıkıştırılmış dosyadaki dil dosyalarını CrossLoop‘un kurulum dizini (varsayılan olarak C:Program FilesCrossLoop) altına kopyalayın. Daha sonra CrossLoop‘u açıp sol alttaki dişli resmine tıklayınca açılan ayar menüsünden "Change Language" ve ardından Türkçe‘yi seçmeniz gerekiyor. Dil dosyasının tamamen yüklenmesi için CrossLoop‘u baştan başlatmanız gerekebilir. 21 dilde kullanılabilen CrossLoop için çevirdiğimiz dil dosyasını üreticilere gönderdiğimizde "biz küçük bir ekibiz, başımız kalabalık, sonra gelin" gibisinden bir cevap aldık. Umarız yakında Türkçe desteği resmi olarak verilir. CrossLoop‘un en çok kullanıldığı 17. ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatalım. Sanıyoruz bu yazıdan sonra listede üst sıralara taşınmamız mümkün.

:: CrossLoop 1.11 İndirin
:: Türkçe dil eklentisi

       :: Gelin forumuzda CrossLoop ile bağlanabileceğiniz bir kurban bulun.

Bilgi İçin: CrossLoop

Yazar:
Saner Apaydın
SDN http://shiftdelete.net