TÜBİTAK tarafından 2005 yılında ilk çıkışını gerçekleştiren, Türkiye’nin ilk yerli işletim sistemi Pardus, uzun bir süre boyunca hem bireysel tüketiciler hem de kamu kuruşlarında kullanıldı.
Linux çekirdeği üzerine inşa edilen ve 6 sene boyunca 5 ana sürümü çıkarılan işletim sisteminin ekibi, 2013 yılında köklü bir değişikliğe gitmiş ve işletim sistemi Debian tabanlı olarak yoluna devam etmişti.
Daha sonrasında Fatih projesinde boy gösteren işletim sistemi, bugünlerde adının tekrar çıkmasıyla birlikte kendini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pardus hakkında konuştu
Türkiye Bilimler Akademisi Ödülleri’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; teknolojiye ve bilime olan önemin altını çizerken, Pardus’dan bahsetti.
“Eğer siz kendi teknolojinizi, kendi biliminizi üretemiyorsanız onun kültüründe ve değerinde de belirleyici olamazsınız” diyen Erdoğan, Pardus projesinin neden başarısız olduğuna dair “TÜBİTAK’ın ürettiği Pardus’ta kullanılan teknoloji bize ait olmadığı için geçerli ve yaygın kullanılan bir ürün olmadı.” açıklamasını yaptı.
Pardus gerçekten yerli işletim sistemi miydi ?
TÜBİTAK mühendisleri tarafından 2003 yılında geliştirilmesine başlanan ve ilk sürümü 2005 yılında çıkan Pardus işletim sistemi, aslında gerçekten yerli işletim sistemiydi.
O dönemde geliştirilen Pardus, hiçbir dağıtım baz alınmaksızın direkt Linux çekirdeği üzerine inşa edilmişti. Aynı zamanda sisteminin önemli fonksiyonları; ÇOMAR, PİSİ, YALI ve Kaptan yazılımları tarafından sağlanıyordu.
2011.2 sürümüne kadar gerçekten yerli işletim sistemi olan Pardus’un ekibi, 2012 yılında TÜBİTAK tarafından baştan sona değiştirildi. Yeni ekibin, Pardus için Debian dağıtımının altyapısını kullanmaya başlamasıyla beraber Pardus, yerli işletim sistemi sıfatınıda bir nevi kaybetmiş oldu.
En son 2015 yılında kurumsal müşteriler için çıkışını yapan Pardus, aynı zamanda akıllı tahta projesi olan Fatih içinde özelleştirilmişti.
:: Pardus dağıtımı hakkında düşünceleriniz neler ?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}