Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Apple CEO’su Tim Cook ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfusa, aynı zamanda geniş bir hinterlanda sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Apple’ın CEO’su Cook’tan Türkiye’de AR-GE çalışmalarına sağlanan teşvik ve vergi kolaylıklarını daha iyi incelemelerini ve sonrasında da bu alanda yatırım yapmalarını istedi.

Apple CEO’su Tim Cook’u kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, iki yıl önce, Apple’ın Kaliforniya’daki merkezine gerçekleştirdiği ziyarette Türkçe klavye konusunu gündeme getirdiğini belirterek, Apple’ın bu talebe karşılık vererek sorunu çözmesinden dolayı teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu, Apple’ın Türkiye’deki varlığının güçlü olması gerektiğini, yakında İstanbul’da açılacak olan Apple satış mağazasının bunu pekiştireceğini ifade etti.

Ürün satan değil, aynı zamanda Türkiye’ye değer katan bir şirket algısı

Ar-Ge konusunda Türkiye’de Hükümetin önemli teşvikler uyguladığına değinen Cumhurbaşkanı Gül, Apple’ın Türkiye’ye bu konuda daha fazla önem vermesi gerektiğini belirtti. Apple’ın Türkiye’ye Ar-Ge yatırımı yapacak olmasının Apple’ı Türkiye’de ve bölgede daha güçlü konuma getireceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Kendinizi bizim yerimize koyup düşünürseniz, hiçbir ülke sadece alıcı konumunda olmak istemez. Şirketiniz böylece Türkiye’de sadece ürün satan değil, aynı zamanda Türkiye’ye değer katan bir şirket algısı kazanır” dedi.

Apple’ın Türkiye’deki eğitim faaliyetlerine katkı sağlamasını önemsediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’nin hinterlandı çok geniş, iş birliğimizi daha da geliştirme irademiz var” dedi. Söz konusu ziyaretin, Türkiye’yi yakından görmek açısından önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bunun ilişkileri karşılıklı olarak güçlendireceğini vurgulayarak, “Apple ürünleri Türkiye’de çok satılıyor. Millî gelir yükseldikçe bu satış rakamları daha da artacaktır. Apple’ın Türkiye’de olması, Türkiye için önemlidir” dedi.

{pagebreak:::: 2}

Siri’nin Türkçeleştirilmesi

Cumhurbaşkanı Gül, Apple’ın Türkçe klavye konusunda gösterdiği hassasiyeti, önemli uygulamalarından biri olan Siri için de göstermesini beklediğini kaydederek, “Siri uygulamasının Türkçeleştirilmesinden memnuniyet duyarız” dedi. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca diğer Apple uygulamalarında da Türkçe içeriklerin artırılmasının önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün, Siri’nin Türkçeleştirilmesi konusundaki talebine
değinen Cook, “Bu hususta Türk kullanıcılarımızdan çok sayıda tweet
alıyoruz; bu konu üzerinde çalışacağız” dedi. iPhone ve iPad’in modern
hayatın bir gerekliliği haline geldiğini vurgulayan Tim Cook, Türkiye’de
bu ürünlerin lüks vergi sınıfından çıkarılması gerektiğini söyledi.
Apple’ın temel amacının insanların hayatını kolaylaştırmak olduğunu
belirten Cook, Cumhurbaşkanı Gül’e, kendisine ve heyetine zaman ayırdığı
için teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

İstanbul’daki mağazamız Nisan ayında açılacak

Apple CEO’su Tim Cook, Cumhurbaşkanı Gül’ün kendisini kabul etmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti. Nisan ayında İstanbul’da, dünyada eşi benzeri olmayan özelliklere sahip bir Apple satış mağazası açacaklarını belirten Cook, buradaki konseptin bir ilk olacağını söyledi. Apple CEO’su Cook, Türkiye’yi önemsediklerini ve Fatih Projesi başta olmak üzere birçok konuyla yakından ilgilendiklerini söyledi.

“DNA’sında eğitim var”

Apple’ın DNA’sında eğitimin olduğunu ve yazılıma çok önem verdiklerini vurgulayan Cook, Türkiye’de 70 bin kayıtlı iOS uygulama geliştiricisi ve 9 bin uygulama olduğunu söyledi. İnsanları eğiterek bunun daha da geliştirilebileceğini kaydeden Cook, “Mağazalarımızda bile eğitime çok önem veriyoruz; biz sadece ürün satmıyor, aynı zamanda onları sevdiriyoruz” dedi. Apple’ın aksesuarlarının Türkiye’de üretilmesi hususunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Cook, Türkiye’deki Ar-Ge yatırımlarıyla daha yakından ilgileneceklerini söyledi.

Türkiye’de 4 üniversite ile iş birliği yaptıklarını hatırlatan Cook, eğitimin “eşitleyici bir faktör” olduğunu, kendisinin de zengin bir aileden gelmemesine rağmen bu noktaya eğitimle ulaştığını belirterek, “Biz, dijital içeriğin herkese açık hale gelmesini isteyen bir şirketiz” dedi.

Kaynak: http://www.tccb.gov.tr

:: Apple CEO’sunun açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?