CB Dijital Dönüşüm Ofisi’nden kripto para uyarısı

0

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, kripto varlıklara ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Kripto para borsası her gün yeni kullanıcıları kendine çekiyor. Zaman zaman hacklenme, dolandırıcılık ya da sert düşüş haberleri ile gündeme gelse de insanları cezbediyor. Bu konuda ülkeler ise yeni yaptırımlar ve uygulamalar almaya gidiyor. Kimi ülkeler ise kripto varlıkları tanıdığını ilan etti bile.

Çin’den kripto paralara karşı yeni hamle

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ne dedi?

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi bir video yayımladı. Video görüntüde yöneticiler, kripto varlıklara ilişkin uyarılarda bulundu. Twitter‘daki paylaşımda CB Dijital Dönüşüm Ofisi, “KriptoVarlık alım-satım platformlarının sayısı ve kullanıcısı gün geçtikçe artıyor, bu noktada bilinçli kullanım çok önemli.” dedi.

Kripto paralar

Paylaşımın devamında ise ofis, “Doğru platformu tercih etmeniz ve güvenli işlem yapmanız için dikkat etmeniz gereken detayları sizler için derledik.” şeklinde açıklama yaptı. CB Dijital Dönüşüm Ofisi‘nin paylaştığı videodaki notları biz de sizin için yazdık:

“Kripto varlıklar fiziksel olmadıkları için sadece elektronik ortamlarda saklanabilmekte; soğuk ve sıcak cüzdan olmak üzere iki farklı ortam kullanılabilmektedir.

https://twitter.com/dijital/status/1406201257304465411

İnternete bağlı olan saklanmaları için kullanıcının herhangi bir donanıma ihtiyaç duymadığı cüzdanlara sıcak cüzdan denilmektedir. Kripto varlıklar sıcak cüzdan kullanarak saklanıyorsa; kripto varlıkların güvenliği, sıcak cüzdan hizmeti sunanlara emanet edilmektedir.

Soğuk cüzdan sadece kripto varlık alışverişi sırasında İnternete bağlı olan cüzdanlardır. Bilgisayardan bağımsız bir donanımda saklanmakta, alışveriş dışında İnternet bağlantısı bulunmamaktadır. Kripto varlıkların güvenliği üçüncü taraflara emanet edilmek istenmiyorsa soğuk cüzdanlar kullanılmalıdır.”

Güvenli saklama yöntemlerine ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, videonun devamında ise saklama yöntemlerine değindi. Ofis, güvenli yöntemleri açıkladı: “Sıcak ve soğuk cüzdanların herhangi bir resmi standardı bulunmamakta; bu sebeple sıcak ve soğuk cüzdanların belirli bir standarda göre kontrolü yapılamamaktadır. Bu yüzden gerçek paraları saklamak için sıcak ve soğuk cüzdanlar değil, ülkelerin güvenli kabul ettikleri resmi banka hesapları gibi para saklama mekanizmaları kullanılmalıdır.”

Güvenli alım-satım platformları kullanımına ilişkin ise, “kripto varlığın alım satımı esnasında mümkün olduğunca platformun İnternet trafiği, ortalama nakit bulundurma, işlem hacmi ve borsa tarafından bildirilen hacmin kullanıcıları tarafından doğruluğuna duyulan güven faktörlerine bağlı olarak belirlenen kripto varlık borsa skoru yüksek olan platformlar kullanılmalıdır.” denildi.

Hukukî güvenlik konusunda, “Kripto paralara yatırım yapılmadan önce ne amaçla geliştirildiği, arkasındaki teknolojinin ne olduğu, sürdürülebilirliği nasıl sağlayacağı gibi bilgileri içeren ‘White Paper‘ın incelenmesi ve buna göre yatırım yapılması gerekmektedir.” şeklinde açıklamayı sürdürdü.

Son olarak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüş Ofisi yetkilileri siber saldırılara dikkat çekti. Siber saldırı sonucunda kullanıcıların, kişisel verilerinin ifşası ya da varlıklarının çalınma riskinin farkında olması gerektiğini belirttiler.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version