Çağımızın bir gerekliliği olarak teknoloji ile iç içeyiz. Değişen trendler yeni bağımlılıkları da hayatımıza soktu. Son olarak, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla kullanıcıları nomofobi ve fomo konusunda uyardı.

Cumhurbaşkanlığı, nomofobi uyarısı yaptı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Twitter üzerinden bir farkındalık videosu yayınlandı. Video ile birlikte paylaşılan metinde şu sözlere yer verildi:

“Akıllı telefon bağımlısı mısınız? TÜİK verilerine göre Türkiye’deki hanelerin %96’sında cep telefonu bulunuyor ve kullanım amaçları arasında sosyal medya ilk sıralarda yer alıyor.Modern çağın hastalıkları #nomofobi ve #fomo’ya karşı bilinçlenelim. Sosyal medyanın tutsağı olmayın.”

Tabii bu uyarının ardından akıllara bu iki terimin ne olduğu sorusu geldi.

Nomofobi nedir? 

Akıllı telefonlarımız günün her saati elimizde. Tüm sosyal medya hesaplarımızı sık sık kontrol ettiğimiz telefonların bağımlısı olmaya çok yakınız. Nomofobi de temelde bu durumla ilgili. Cep telefonundan uzak kalmaktan aşırı derecede korkmaya nomofobi deniyor.

Nomofobik kişiler, telefonları yokken kendilerini eksik hissediyor. Telefonları yanındayken de sürekli kontrol etmeye başlıyor. Şarjı bitince kendini çaresiz hisseden bu kişiler, telefonlarını kullanamamaktan da aşırı derecede korkuyor. Hatta bu duruma bağlı olarak baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve nefes alma zorluğu yaşayabiliyor.

Fomo nedir?

Nomofobi nedir sorusuna yanıt verdik, peki ama fomo nedir diyecek olursanız onun da temelinde bir arzu yatıyor. Başkalarının ne yaptığını sürekli izleme isteğine artık fomo deniyor. Fomo’nun açılımı da “Fear of missing out”