Reklam

Cyanogen’den Google’sız Android

62
Reklam

Geçtiğimiz haftalarda Cyanogen sözcüsü Kirt McMaster, çekirdek seviyesine kadar açık kaynak olacak bir Android sürümü geliştirmek istediklerini ve böylece ortaklarının kendilerine göre en üst seviyede hizmetlerini entegre edebileceklerini belirtmişti. O haberin detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

:: Cyanogen ekibi, Android’i Google’dan kurtaracak adlı makalemize buradan ulaşabilirsiniz…

Cyanogen ekibinin açıkca dinlendirdiği bu istek, Microsoft ve Amazon gibi Google’a rakip şirketlere ilham kaynağı oldu. Re/code’un haberine göre Microsoft ve Amazon, Cyanogen ile temastalar.

Android açık kaynaklı ama Google himayesinde

Android esasında açık kaynaklı bir işletim sistemi. AOSP adı altında Google’ın dağıttığı bu sürümde esasında hiç bir ek uygulama yok. Sadece işletim sistemine gömülü uygulamalar yer alıyor.

Reklam

Google’ın üreticilerle yaptığı antlaşmalar gereği, neredeyse tüm önemli uygulamaları cihazlarda ön yüklü olarak geliyor. Cihazı ilk açtığınızda bile Google hesabını girmeniz gerekiyor. Yani esasında kullanılan Android sürümü, Google Apps denilen Google uygulamalarının entegre edildiği bir sürüm.

Cyanogen ekibi ise zaten kendi CyanogenMod ROM’larında dahili olarak Google Apps’e yer vermiyor. Harici olarak zip şekilnde indirip, sisteme entegre edebiliyorsunuz. 

Firma, bu durumu daha da ileri götürebilir.

Hiç Google uygulaması olmayan bir Android hayal edin!

Cyanogen ekibi, iddialara göre Amazon ve Microsoft ile bu konuda çalışma içerisindeler. AOSP’ye çekirdek aşamasında entegrasyon kurularak Google yerine Amazon ve Microsoft uygulamaları çalıştırılacak.

Mesela varsayılan mail uygulaması Gmail değil de, Outlook olacak. Google Play Store yerine Amazon App Store olacak. Google Drive yerine de SkyDrive yani yeni adıyla OneDrive. 

Microsoft, eğer Google’a böyle bir gol atarsa daha sonra Cyanogen’in başka büyük üreticilere yazılım geliştirmesi gerekiyor. 

Özel yüklenen ROM’ları saymazsak OnePlus ve Hindistanlı bir üretici haricinde Cyanogen kullanan firma yok. Bu da şu an Microsoft ve Amazon’un işine pek gelmez.

Fakat HTC, Samsung, LG, Sony, Lenovo, Xiaomi ve Huawei gibi devlerden en az 2’sini arkasına alabilirse Cyanogen ekibi, işte bu noktada Google ile amansız bir rekabet baş gösterecektir.

Bakalım bu hamleler gerçeğe döküldükten sonra Google’dan götürüleri neler olacak? Ayrıca bu hamlelere Google’ın cevabı ne olacak merakla bekleniyor.

:: Sizce Cyanogen ekibi, Microsoft ve Amazon ile anlaşırlarsa, Android’i Google’sız bir hale getirebilirler mi?

62 Yorum

  1. Googleun derledigi acik kaynak kodlariylami googlea savas acacak.sen once kitkat icin stabil surum yapmayi becer cyanogenmod.cok komiksin

  2. işte o zaman android android olur. google'ın saçmalıkları yüzünden samanlıkta iğne aranan 5 para etmez bi işletim sisteminden ibaret! hani nerde özgürlük hani nerde açık-saçık kod saçmalığı? google önce bunları cevaplasın

  3. Google kapitalizminden kaçıp microsoft kapitalizmine ordan amazon kapitalizmine oradan da bilmem hangi başka kapitalist devin ellerine androidi verirseniz bunun adı ne özgürlük, ne açık kaynak ne de başka birşey olur. Bu düpedüz pazarlamadır, arkasında özgürlük vb motivasyonları enjekte etmeye çalışmasınlar boşuna.

  4. Mesela varsayılan mail uygulaması Gmail değil de, Outlook olacak. Google Play Store yerine Amazon App Store olacak. Google Drive yerine de SkyDrive.
    Demiş siniz buna en güzel örnek nokia x xl falandı fakat onlarda yalan oldu

  5. sanki microsoft google dan daha açık bir firma gibi lanse edilmiş ama microsoft kendi telefonlarının hiç bir kodunu piyasaya vemiyorki.
    telefon dedim ama microsoft yazılım tabanlı bir firma ve nerdeyse iş yapan hiç bir yazılımının kaynak kodunu vermez zaten.

  6. Cyanogenmod kullananlar bilir. Nightly sürümü güncel ancak stabil değildir. Stabil sürüm çıkana kadar iflahınız kurur. Al bi nexus. Ak google ile. Google'un hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığı aşikar. Örneğin hangimiz yabancı kelime gördüğümüzde translate kullanmıyoruz?

  7. Huawei düşünsün şunu adamlarda güncelleme diye bir kavram yok amiral gemisine bile güncelleme vermiyorlar cyanogen ile anlaşsında hem kullanıcılar hemde telefonları biraz daha rahatlasın

  8. google ı delirtmesin,kafası bir eserse androidi kapalı kaynak kod yapar.sadece anlaştığı şirketlerle paylaşır.o zaman görür cyanogendeki çekik abiler

  9. Bence olur, Tolga abi'ninde dedigi gibi google play store yerine amazon app store koymak mantikli ama google öyle bir hafızalara kazınmış ki kullanicilar gene playstoreyi yukluyecektir amazon app store google playi icerik olarak tasarim olarak gecemez eger devler dahada gelistirirse googlenin tek arama motoru kalacak.

  10. Google uygulamalarında ne gibi bir kötülük var anlamadım sistemi kastığı doğrudur cyogenmod otursun onları optimize etsin neden silip kaldırmakla çözüm olacakmış havası yaratıyorlar. Microsoft yıllarca internet tarayıcısını tekel kabul ettirip sistemlerde varsayılan tarayıcıyken insanları hiç dinlemiyordu taki davada babayı alana kadar microsoft gibi dış dünyaya kapalı bir yazılım firmasının açık kaynak kodlu sistemlere özgürlükçü yapısından faydalanarak sulanmasını anlamak güç.

  11. google uygulamarının hemen hemen tamamını kullanıyorum 🙂 kaldırmak istediğim fakat kaldıramadığım bir uygulama da olmadı. Google'siz androide hayır 😀

  12. Sadece bunu konuþmak bile google dan bir þeyler götür..En önemlisi bu kadar ufak bir ekibin cesaretini gören büyük firmalar artýk durmaz..Google için android dünyasýnda sonun baþlagýcýdýr bence..

  13. Google Android'i AOSP'ye açmazsa ne olacak? Zamanında kapalı kaynak kodlu Android Silver'dan bahsedildi. Eğer Google AOSP'ye açmazsa Cyanogen öylece kalır.

  14. Sence piyasada en cok satan Samsung olmasi yuzunden olmasin.Telefonlarin %30 u iphone %40 i samsung gidipte lg yi filan mi koyu yazsin kabul edin artik marka karalamayin…

    2 sirket var apple,samsung ve digerleri

  15. Samsung googlein yukselmesini saglamisti androidler yayginlasmadan once.tizen cikartarak kazik atmak ister gibi havasi var samsungun bence bi iliskileri cikacak kabalik etmek gibi olmasin.

  16. E ne değiştiki Google uygulamalarının yerini Microsoft ve Amazon uygulamaları alacak ki Google buna zaten izin vermez Android Silver Projesini başlattımı ki başlatması gerekirdi zaten o zaman ne ile yaratacaklar Google bu androide yıllarını verdi 2.2 den başlasın kendi geliştirsin herşeyi çarpıpta sonra Google dan kurtaracağız demek olmuyor

  17. Google'ın verdiği ekmekle fırın açmaya çalışıyor Cyanogen. Stabil bir yazılım üretememesi de cabası. Bence Cyanogen'in bir an önce kullanıcıları memnun etmesi gerekiyor ondan sonra boyundan büyük işlere kalkışsın. Daha önce opsiyonel olarak Amazon App Store yükledim ama içinde Google'daki saçma uygulamaları çıkarırsak geriye kalanlar kadar bile uygulama yok buda ayrı bi konu.

  18. Zaten Android Google'ın işletim sistemi. Çocuk doğduğu anasını beğenmiyor misali. Biz mesela Apple hizmetlerinden mutluyuz o yüzden tercih ediyoruz

  19. Samsung anca aynı malı yeniden piyasaya sürsün
    Telefon çıktıktan 1 yıl sonra fiyatı 1000 tl ikinci eli 500 tl :):):):)

  20. tüm bunlar tek bir şeyi ispatlıyor… google iğrenç bir firmadır ve her geçen gün nefret edenlerin sayısı artıyor….

  21. Google'ın kendi derlediği kodlarla oluşturduğu sistemi alacak, içine Amazon, Microsoft uygulamalarını koyacak sonra diyecek bu tamamen özgür sistem. Ayrıca Androidi ortaya çıkaran Google geliştiren Google adamların yaptığı şeye göz dikmek ne zamandan beri özgürlük.

  22. Microsoft bir derece ama Amazon tam anlamıyla tekelci bir şirket. Allah ikisinin eline de düşürmesin milleti. Gerçi en beteri Apple.

  23. Ya gecin bunlari google istemiyorlarmismis tum teknolojik hayatiniz google a bagli haberiniz yok. Herkesin ihtiuac duydugu google uygulamalari var bunlari calismasi icin core adi verilen gapps'a herkesin ihtiyaci var..

  24. Son günlerin meşhur lafını söylüyorum. Yaw he he..

    Neymiş Google Play Store yerine Amazon Apps olacakmış. Yok yaa. Google Play Store un yanına yaklaşabilir mi Amazon? Yaklaşamaz.

    Benim tüm e-posta adreslerim google apps hesapları. Yani domainler bana özel ama gmail altyapısını kullanıyorum. Şimdi ben bu durumda gidip mükemmel şekilde çalışan gmail uygulamasını kullanmayacağım, dandrik outlook kullanacağım. Yik yeaa….

    Ha unutmadan bi de harita servisi koyuversinler cyanogen rom a. Ne de olsa google dan arınacaklar ya. Google Maps te kullanılmaz şimdi. Ne o zor mu geldi?

  25. ŞU GOOGLE UYGULAMALARININ KAPLADIĞI YERDEN DE KURTULURUZ.İNŞALLAH GOOGLE'SIZ SAF ANDROİD OLUR.CYANOGEN'İ DESTEKLİYORUM.

  26. Koca bir işletim sistemini Modladın diye tüm işletim sistemi senin hakkın diyemezsin. Cyanogen bir zamanlar "açık kaynak kod"dan, özgür yazılımdan yanaydı. Son zamanlarda yaptığı hamleler özgür yazılımcı topluluğuna değil, minik bir Microsoft, ufak bir Apple olma çabasındaki "kârlı olan doğru olandır" şirketlerine uygun hareketler. Android'i Google'dan çalacaksın da özgür kod olarak mı bırakacaksın? Hiç sanmıyorum. Google Play Hizmetleri gidecek, Microsoft Store Hizmetleri, Samsung Hizmetleri gelecek. Yine açık kaynak kodlu olmayacak. Microsoft Cyanogen Mod'u kendi amacına ulaşmak için kullanacak. Android'i çalmak için cyanogen'in uyduracağı kılıfı kullanacak. Cyanogen ise şirket olmasını takip eden para hırsı yüzünden bu şirketlere alet olduğuyla da kalmayacak. Yaptığı çalışma Microsoft ve Samsung tarafından çalındıktan sonra "Google'a yaptığımızı bize yaptılar" diye ağlayıp sızlayacaklar. Tüm bunlar olmadan zaten çoğu geliştirici Cyanogen'i terkedip alternatif ama daha cılız aosp ekiplerine dahil olacak. Cyanogen de en sonunda Facebook vesaire tarafından satın alınırsa şanslı görsün kendini. Şeytanla anlaşıp Açık Kaynak'ı öldürecekler haberleri yok. One Plus'a attıkları gol daha unutulmadan böyle bir işe kalkışıyorlar; demek neye dönüştüklerini saklamıyorlar artık.

  27. Fazla uzatmaya gerek yok Google cyanoge tehtit olarak gorurse satin alir olur biter. Kapitalizm in ortasinda yasiyoruz googld nin android den uzaklasmasi utopya kadar uzak

  28. Google play olmadan işler epey zor olur, tabi google uygulamalarının dayatılması insanların hoşuna gitmiyor, android açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olarak ortaya çıktı ama google kendi servislerini zorlayıp duruyor, gerçi Blackberry de Microsoft da kendi uygulamalarını zorluyor bu biraz da parayla ilgili bir durum. Ama şimdi telefondan bankacılık uygulamaları gibi birçok yerel uygulama indiriyoruz. Bu yüzden ülkelerin yerli firmaların birçoğu google play ve app store üzerine yoğunlaşmış durumda ve bu marketlerin güvenirliliği de yüksek düzeyde. Amazon appstore bu marketler kadar denetimli ve güncel olursa tabiiki üreticinin lehine bir durum sözkonusu olabilir. Bu açıdan iyi ama google uygulamalarından kurtuluyum derken bu sefer microsoft uygulamalarına boğulmak da pek mantıklı değil.

  29. Böyle bir şey yaparsa cyanaogenmodu bırakırım. Ne demek google play g mail olmayacak birden vazgeçilmezki bunlardan

  30. google gidin evinizin önünde oynayın derse nolcek o işler o kadar kolay mı adamın yıllarca emek verdiği şeyleri elinden bi çırpıda alabilecekler mi? inandınız mı bu habere yazık valla yazık ki suanda bile telefonunuza root attıktan sonra istediğiniz uygulamayı silebiliyorsunuz bunuda dipnot olarak düşmk gerekli sanırım saygılarımla ve sevgilerimle ayrıca google uygulamalırındanda gayet memnunum

  31. yaa olurmu öyle şey bunlar olurken google susucakmı kendi işletim sisteini oyuncak olarak kullandırıcakmı izin vermez tabikide bu uygulamalardan kurtulmak isteyenler rootta atın demiyorum devre dışı bırakma özelliğini kullanının uygulamalardan istediğiniz google uygulamasınını seçip derve dışı bırak diyeceksiniz bu kadar büyütmeye gerek yok cynogen sg ne diyim 😀 cem abi devre dışı bırakmayla ilgili bi video çeksen de boş yorum yapanlar gitse 🙂

  32. öyle kolay mı googleden androidi almak.teşebbüs edene milyon dolarları kitler mahkemelerde beleşten para gelir diye ses etmiyo bu duruma

  33. İstediklerini yapabilirler arkadaşlar, linux çekirdeği bu kimsenin babasının malı değil isteyen üzerinde istediğini yapar. Google androidi yaptı başka biri gelip bu androidi başka bişeylere çevirir. Fakat ennihayetinde cyanogen ve diğer kuruluşlar da google ın güncellemelerini beklerler. Çünkü google gibi kimse bu teknolojiyi ilerletemez.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version