Android ekosisteminde güncelleme almayan telefonların kurtarıcısı olan CyanogenMod ekibi, hazırladığı yüksek performanslı ROM‘larla hem özgür hem de en yeni Android deneyimini kullanıcılara sunuyor.

Telefon üreticilerinin cihazlara eklediği ve sistemi daha da zorlayan gereksiz arayüzlerden ve yazılımlardan arındırılan CyanogenMod yazılımları, pek çok ek özeleştirmeyle beraber iddialı bir kullanımı kullanıcılara sunuyor.

CyanogenMod ekibi, özellikle büyük Android telefon üreticilerini kıskandıran bir oluşum. Tanıtılmasının ardından neredeyse 1 sene geçen Android 4.2 sürümünü hala günceleme olarak vermeyen pek çok üreticiden hızlı olan yazılım topluluğu, bu hizmeti hem de ücretsiz olarak sunuyor.

Şirketleşme aşamasını tamamlayan Cyanogen, Çin‘in son dönemlerde popülerleşen akıllı telefon üreticisi Oppo ile işbirliğine gidecek. Cyanogen başkan yardımcısı Steve Kondik‘in, Oppo N1 için hazırlanan reklam filminde kısa bir sahnede görülmesi, bu iddiaları güçlendiriyor.

Oppo‘nun büyük ihtimalle işletim sistemi olarak cihazda kullanması beklenen CyanogenMod, cihazları hem güncel hem de hızlı yapacak; böylece rekabette daha ciddi bir pozisyon kazanacak. Fakat bu ihtimal de kesinlik kazanmış değil.

Oppo N1 modelinin özelliklerini hatırlayacak olursak 5.9 inç büyüklüğünde Full HD ekran ve Snapdragon 800 işlemci gibi üst seviye özelliklerle donatıldığını görüyoruz. Ayrıca cihazda üst seviye kaliteye sahip olduğu iddia edilen 12 Megapiksellik sensör ve Owi adında ek bir görüntü işlemcinin bulunması, kamera konusunda iddialı olduğunu kanıtar nitelikte.

Önümüzdeki dönemde CyanogenMod sürümlü akıllı telefonları görebileceğimiz aşikar. Bakalım diğer firmalardan da bu tip bir atılım görebilecek miyiz? Sonuçta bazı şeyleri kabul etmek gerekiyor ki pek çok firmada inanılmaz büyük yazılım ekipleri çalışmamakta. Zaten pek çok farklı telefon çıkartıp, bu telefonlara ayrı ayrı güncellemeleri derleyecek kadar vakitlerinin olmadığı görülüyor. Firmalar, maaliyetleri artırmamak için, yazılım ekiplerini güçlendirmeyi de pek düşünmüyorlar.

Bu yüzden ya ilginç güncelleştirmelerle donanım canavarına dönüştürdükleri Android arayüzlerinden vazgeçecekler ya da standart Android sürümü ve CyanogenMod gibi sistemlere yönelecekler.

:: Standart Android ve CyanogenMod gibi sistemleri kullanan cihazlar çıksa, satın alır mısınız?