Mono Lisa, Hz.İsa’nın Son Yemeği, Cecilia Gallerani portresi gibi eserleriyle tanınan Leonardo Da Vinci, sanat tarihinin en usta isimlerinden biri. Gizemciliğe ve detaylara olan ilgisiz nedeniyle hakkında sayısız komplo teorileri kurulan ve ilginç eserlere konu alan Da Vinci, sanat dışında farklı ilgi alanlarıyla da uğraşdı.
Tıp ve bilim konusunda önemli bilgisi bulunan Da Vinci, mimari tasarımlarıyla da dikkat çekti. İlkel fotoğraf çekme konusunda da uzmanlaşan Da Vinci’nin bir de gizli kalmış bir yönü var.
Savaş Tarihini Değiştirecekti
Gerek dini tabloları gerekse portre çalışmalarındaki ince detaylarıyla günümüzde bile tartışılan ünlü ressam aynı zamanda savaş teknolojileriyle de ilgileniyordu.
Da Vinci bulunduğu çağın çok ilerisinde silah tasarımları yaptı. Bunların bazıları maket haline geldi bazıları ise rivayetlere göre gerçeğe dönüşüp güçleri denendi.
Da Vinci Şifresi gibi yapıtlar sayesinde popüler kültüründe önemli bir ismi olan ünlü sanatçının silahlarını hiç merak ettiniz mi? İşte Da Vinci’nin geleceği yakalayan tasarımları.
{pagebreak::Tank}
Tank
Da Vinci döneminde savaşlar da hâlâ ağırlıklı olarak göğüs göğse çarpışmalar önemliydi. Romalıların bulduğu kalkanlarla kaplumbağa gibi saklanma yöntemine benzer korunma sistemleri ise ciddi anlamda işe yaramıyordu.
Üstlerine gelen ok yağmuru sırasında askerler, eğilip kalkanlarını kafalarının üzerine tutarak korunmaya çalışıyorlardı.
Tüm savunma yöntemleri ve basit savaş makinelerine rağmen askerlerin hayatları hâlâ pamuk ipliğine bağlıydı. Ünlü tasarımcı bu konuda çığır açacak bir cihazında taslaklarını çizdi.
Kaplumbağalardan ilham alan tahtadan yapılacak olan cihazda askerler saldırılara karşı güvende olacaktı. Tekerlekleri olan bu cihaz, ilk kez 1.Dünya Savaşı‘nda kullanılan tankın atası kabul ediliyor. Askerlerin aracın etrafında bulunan deliklerden, mızrak, tüfek ya da ok atarak düşmana saldırması planlanıyordu.
{pagebreak::Helikopter}
Helikopter
Günümüzde hem ulaşım hem de savaş konusunda büyük öneme sahip olan helikopterlerin ilk tasarımları da Da Vinci’ye ait.
Ünlü sanatçı, çalışma prensibini de anlattığı bu aracın hava akımını kullanarak uçabileceğini iddia ediyordu. Pervaneleri çalıştırmak için ise bisiklete benzer bir mekanik sisteminin kullanılması gerektiğini hesaplamıştı.
{pagebreak::Planör}
Planör
Gözlemciliğiyle de tanınan Leonardo Da Vinci kuşların ve yarasaların uçuş prensibine büyük hayranlık duyuyordu. Saatlerce kuşları inceleyen sanatçı, onların inanılan aksine kanat çırptığını fark etti.
O zamanlar insanlar kuşların sadece yukarı aşağıya kanat çırptığını düşünürken, Da Vinci uçan hayvanların yuvarlak kanat hareketleriyle süzüldüğünü fark etti.
Uçuş mantığı konusunda uzun yıllar araştırma yapan Da Vinci, planörün ilk örneklerinden birini hazırladı. Hazarfen Ahmet Çelebi‘nin de uçarken kullandığı planöre benzeyen bu kanatlar sayesinde yüksek bir yerden süzülerek havada kalmanın mümkün olacağını iddia etmişti.
Bazı maketler yapsa da uçmayı başarıp başarmadığı tarih kayıtların da yer almıyor.
{pagebreak::Makinalı Tüfek}
Makinalı Tüfek
Da Vinci‘nin yaşadığı yıllarda tüfekler artık bilinen bir teknolojiydi. Fatih Sultan Mehmet‘in de İstanbul’un Fethi sırasında kullandığı bu silah cinsi o dönem oklardan daha yararsızdı.
En az iki kişiyle kullanılan tüfeklerin çalışma prensibi, barutu doldur, mermiyi koy, silahı sıkıştır ve fitili yak sırasında olduğu için iki ateş sırasında en az 10 dakika vakit kaybediliyordu.
Da Vinci bu yavaşlığı makineli tüfeklere benzer bir sistemle çözdü. Onun tüfek tasarımında yine silah türevlerindeki sırayla dolduruluyordu.
Ancak bir düzine namluyu ateşleyen tek bir mekanizma vardı. Haliyle, tek bir silahtan aynı anda onlarca mermi çıkabiliyordu.
{pagebreak::Atlı Ölüm Saçar}
Atlı Ölüm Saçar
Sanatçının yaşadığı dönemde en iyi süvari bile aynı anda sadece iki kişiyi öldürebiliyordu. Uzun mızraklı süvariler piyadelerin üzerine dört nala saldırdığı zaman, yerdeki insandan çok atın üzerindeki şansızdı.
Çünkü, atıp mızrakla korkutup süvariyi yere düşürmek mümkün olursa yerdeki galip geliyordu.
Da Vinci atların gücünü ve hızını ölüme çevirecek özel bir cihaz geliştirdi. Günümüzde tam anlamıyla benzeri bulunmayan araç atlara bağlı bir arabaydı.
Ancak bu aracı faytondan ayıran en büyük farkı atların hızlıca dönen oraklar taşımasıydı. Dönen tekerleklerden güç alan oraklar sürekli hareket ederek atlı bir çim biçme makinesi gibi çalışacaktı.
{pagebreak::Hücum Bot}
Hücum Bot
Günümüzde hücum botlar deniz savaşlarında büyük önem taşıyor. En çok Vietnam savaşı sırasında kullanılan bu tekne şeklini yüzlerce yıl önce Leonardo Da Vinci hazırlamıştı.
O zamanlar kürek gücüyle giden ve saldırıya pek müsait olmayan ufak tekneleri Da Vinci ölüm makinesi haline getirdi. Bir kez çalıştırıldıktan sonra çarklar aldıkları sulların yadımıyla daha hızlı gidiyordu.
Bu tasarımlardan bazılarında, gizli onlarca top varken diğerlerinde ise su sarkaçlarıyla çalışan dev oraklar bulunuyordu.
:: Sizce bu silahlar gerçeğe dönüşse dünya savaş tarihinde ne gibi değişiklikler olurdu?
Bunların çoğu hayata geçirildi ama Ezio Auditore da Firenze tarafından(Da Vinci’nin isteğiyle) imha edildi
Assassin’s Creed oynarken böyle olmuştu en azından. Demek ki oyundaki olay tamamen gerçek dışı değilmiş
Bu Mona Lisa tablosundaki kadininda gulumsemesi bi tuhaf zaten. Sanki buyuk bir sirri icinde tutuyomus gibi. Heralde bu da Da Vinci nin gizemliliginden dolayi.
Assassin’s Creed senaryosu zaten gerçek bir hikaye. Da Vinci’nin de böyle işlerle uğraştığını oyundan öğrenmiştim zaten. Bu arada "Ruquiescat in pace" Da Vinci
<o> milo rambaldi <o>
Assassin’s Creed’in yeni oyununda dün gece bu silahları bizzat imha ettim yoksa kötülere alet olacaklardı
Assassin’s creed aklına gelen ve konuya dalan bir tek ben değilmişim
savaş savaş yeter artık
mona lisa çok çirkin neden o kadar meşhur olmuş :S
Zeki bir bayandır belki
Dikkatlı Bakarsan hem ağlıyormuş hemde gülüyormuş gibi duruyor.. Ben bu özelliğini biliyorum birtek..
Özellikmi bir çok insan yapabilir onu kadın yinede çirkin
Ben açıklama bekliyorum Cem’den
O dönem parası olan tablo yaptırdığı için kadınların güzel ya da çirkin olması önemli değildi. Mono Lisa soylu bir aileden geliyor. Da Vinci resimde altın oranı kullandı ve aynı anda hem somurtan hem de gülen bir yüz çizdi.
Bumudur yani ? Bu kadını dünyanın tanıma sebebi pehh
Hocam o Rest In Peace olmasın
Da Vinci sadece ressam değildi bir bilim adamı bir tasarımcıydı kendisi. İlk helikopter tasarımı yapan da kendisidir.
sen assassins oynamamışın. olay romada geçtiği için italyanca konuşuyolar. bu da rest in peace in italyancası Requiescat in pace
planörü yapmak istiyorum bende ya 😀 uçcam xD