Reklam

Danıştay, Ucuz Konuşmanın Önünü Açtı

10
Reklam

Ülkemizde pek çok hizmet, yurt dışındaki emsallerine göre daha pahalı. Hele bahsettiğimiz konu iletişim olduğunda fiyatlar daha da can sıkıcı olabiliyor. Bu yüzden ülkemizde uygun fiyatlı çözümler ya da faturaları düşürmeye yönelik önemler, kullanıcılar tarafından seviliyor ve hemen benimseniyor.

Telefon faturalarında önemli ölçüde ekonomi yapmayı sağlayan 10XY ile arama, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun, 2009 yılında aldığı bir kararla tehlikeye girmişti. BTK‘nın aldığı kararı, Danıştay durdurdu ve 10XY yöntemi ile aramanın önü tekrar açıldı.

Reklam

Bilindiği gibi, birkaç sene önce telefon numaralarının başına sadece 10XY numaraları eklenerek ucuza telefon görüşmeleri yapmanın önü açılmış, pek çok abone bu sayede telefon faturalarında ciddi bir düşüşe tanık olmuştu. Bu dönemde bir çok işletmecinin reklamlarını da sıkça görmeye başlamıştık. Ne var ki, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 2009 yılında aldığı bir karar, bu hizmeti veren işletmecilere zorluk yarattı; o kararla Türk Telekom’un, aranacak numaranın önüne 10XY koyarak, bir başka telefon işletmecisi üzerinden ucuza yapılan konuşmaları faturasına eklemesine sınırlama getirilmişti. Böylece Danıştay, BTK’nın getirdiği bu sınırlamayı kaldırarak vatandaşların 10XY ile ucuza konuşma hakkını korudu.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak konuyla ilgili şunları belirtti. “Tüm Avrupa’da yaygın olarak kullanılan ‘Arama Bazında Taşıyıcı Seçimi’ , yani B Tipi Telefon Hizmeti, tüketicilere önemli kolaylıklar ve avantajlar sağlıyor.

Tüketiciler herhangi bir abonelik bağlantısına girmeden, istediği işletmeci üzerinden ve her aramada dahi işletmecisini değiştirebilerek sabit telefonlarını kullanabiliyorlar. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 2009 yılında aldığı Türk Telekom’un bu hizmetleri faturalama yükümlülüğünün sınırlandırılmasına yönelik kararı sonucunda, bu hizmetin yaygın olarak sunulmasında zorluk ortaya çıktı. İşletmecilerin açtığı davalar sonunda bu sınırlama Danıştay tarafından iptal edildi. Sabit telefon abonelerinin yararlandığı bu hizmetten, cep telefonu abonelerinin de yararlanabilmesi için BTK’nın gerekli düzenlemeyi yapması gerekiyor. Bu hizmet için de gerekli talepler, BTK’ya iletilmiş durumda.

:: Sizce BTK, tüketiciyi yeteri kadar koruyan kararlar alabiliyor mu?

 

10 Yorum

  1. bunun anlamı şu oluyor btk vatandaşa kazık atmak için var yani operatörleri koruyor vatandaşı kazıklatıyor demekki menfaatleri var araştırılsın ve tüm btk yetkilileri görevden alınsın

  2. 16,46 tl türk telekomun aylık ücreti var, kullanım ücreti 4,96 tl, gelen toplam fatura tutarı 29,25 tl. böyle bişey dünyada sadece bizde var galiba.

  3. Arkadaşlar
    BTK’nın ne işe yaradığını bende pek anlamış değilim. GSM ve sabit operatörler aboneleri kaz gibi yolarken sadece bakıyor.
    Bildiğim kadarı ile, cep telefonu hattına ilk 5 TL yükledikten sonra 6 ay TL yüklemeden aranıyor ve kontörü oldukça arayabiliyor.
    Turkcell’den gelen mesajda, "hattınıza TL yükleyeli 75 günü geçmiştir, hattınızın açık kalması için TL yüklemeniz gerekmektedir" yazıyor.
    Bu konuyu BTK’ya sordum, TL yüklemezsem 75 günde hattım kapatılacakmı diye, gelen cevapta, ilgili konuyu GSM operatörünüzle görüşmeniz gerekmektedir manasında bir cevap geldi.
    BTK ne işe yarayacak o zaman, neden sormuyor Turkcell’e, 6 aylık görüşme dönemi varken, 75 günde TL yükleyeceksin diye, siz nasıl mesaj çekersin, demesi gerekmezmiydi?

  4. BTK = Bilgi Teknolojisi Kuruluşlarını Koruma Kurumu (BTKKK). Yani iki K harfini eksiltmişler sanki. Birilerini koruyorlar, orası kesin. Fakat korudukları kimseler tüketiciler değil. Hadi korumayı geçtim, bari kazıklanmanın yolunu yapmasınlar. Bu ne yahu???

  5. Gelen Elektrik,Su,Doğalgaz faturalarını öpüpte başımıza koyalım,
    BTK gitsinde EPDK’dan biraz ders alsın,Aklıma geldi BTK’ya aynısını yazayım bakalım tepkileri ne olacak

  6. Kanunla falan alakalı bir durum yok, Maksat TT’ye nasıl daha çok rant veririz. Bir ülkenin telekominikasyonu bir firmaya peşkeş çekilemez…

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version