ArsTechnica’nın haberine göre Darknet pazarları, çalınan kişisel veri satışı ile milyonlarca dolar gelir elde ediyor. Birçok suç örgütünün birbirine bağlanmasıyla çalışan sistem, kredi kartlarından sosyal güvenlik numaralarına ve kişisel bilgilere kadar birçok bilginin satışını yapıyor. Geçmiş yıllarda bu illegal ticaretten müebbet ceza alan kimseler olsa da günümüzde hala artarak devam ediyor. Haberin detaylarına hep birlikte göz atalım.
Darknet üzerinden çalıntı veri satışıyla sekiz ayda 140 milyon dolar gelir elde edildi
ArsTechica, Darknet pazarlarındaki çalınan verilerini ticari olarak araştırmak için 30 Darknet pazarını sekiz ay boyunca inceledi. Sonuç olarak içerisinde on binlerce çalıntı veri satıcısı bulunduğunu fark etti.
Darknet üzerinde 30 pazar yerinden 96.672 adet üründem en az bir tanesinin reklamını yapan 2.158 satıcı ortaya çıktı. Araştırma sonucunda 632.207 satış yapıldığı ve bu sayede toplamda 140.337.999 dolar gelir elde edildiği belirlendi. Her pazar yeri ortalama olarak 26.342 satış yaptı ve 5.847.417 dolar kazandı.
Darknet, yasa dışı ürünlerin ticaretleriyle bilinen bir platform. Darknet pazarları, bunu daha kolay gerçekleşmesi adına alıcılar ve satıcıları buluşturarak bağlantı kurmasını sağlıyor. 2011 yılında kurulan Silk Road adlı pazarın kurucusu Ross Ulbricht 2013 yılında iki müebbet aldı ve 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Aynı zamanda bilgisayar mühendisi olan Ross Ulbricht, yakalandığı dönemde de çok konuşuldu ve dizilere konu oldu. Fakat bu cezanın üzerine yine de pazar eksiği yerini doldurup genişledi ve kendi içinde bir dünya yarattı.
Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Darknet üzerinden çalıntı veri satışının ticari olarak bu kadar ilerlemesi yeni satıcıları kendine çeker mi? Görüşlerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Ben Silkroad sonrası epey düştüğünü zannediyordum bu suçların ama öyleki adamlar sınır tanımıyor ve bu gidişle artarak devam edicek.