Reklam

DARPA’nın Yarışmasını Hubo Kazandı

3
Reklam

Geride bıraktığımız hafta sonunda ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı DARPA tarafından düzenlenen Darpa Robotics Challenge, kısa adıyla DRC, finali oldukça ilginç görüntülere sahne olurken Kore Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri’nden yarışmaya katılan ekipler 3,5 Milyon Dolarlık ödülü kazandılar.

Cuma ve Cumartesi günü düzenlenen yarışmada katılımcı 23 ekibin robotlarının bir hayli zorlayıcı olan 8 farklı görevi yerine getirmesi beklendi.

  • Bir arabayı sürebilmesi.
  • Arabadan çıkabilmesi.
  • Kapıyı açıp içeri girebilmesi.
  • Bir valfi, vanayı, açıp içeri girebilmesi.
  • Duvarda bir delik açabilmesi.
  • Yıkıntılarla dolu bir arazide ilerleyebilmesi.
  • Merdivenleri çıkabilmesi.

#video_8966#

Reklam

Bu görevlerin tümünü başarıyla gerçekleştiren 3 ekip ilk sıraları paylaşırken Güney Kore‘den Team KAIST tüm görevleri 44 dakika 28 saniyede gerçekleştirerek 2 Milyon Dolar‘lık birincilik ödülünün sahibi oldu. Humanoid Robot’un kısaltması olarak HUBO adı verilen robotlarının son sürümü olan DRC-Hubo ile yarışmaya katılan ekipte 4 yüksek lisans, 10 doktora öğrencisi ve 4 de doktor yer alıyor.

#video_8965#

2002’den beri geliştirme süreci devam eden Hubo 180 cm uzunluğunda ve 80 kg ağırlığında. Hubo’ya avantaj sağlayan en önemli özelliklerinden biri ise transformer yani dönüşebilen bir robot olması. Normal konumunda bipedal yani iki ayaklı bir insansı robot olan Hubo, gerek duyulduğunda dizlerini katlayarak dizlerinde yer alan tekerlekleri ile ilerleyebiliyor.

Yarışmada Hubo’nun ardından ise 50:26 ile IHMC Robotics takımı 1 Milyon Dolar’lık ödülün, 55:16 ile Tartan Rescue takımı ise 500 Bin Dolar’lık ödülün sahibi oldu. Ayrıca yarışmada 4 takımın da 0 puan aldığını hatırlatalım.

Neden Felaket Robotu?

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı’na bağlı DARPA tarafından organize edilen DRC yarışmasının neden felaket robotları üzerine olduğunu açıklamak için ise yarışmada üçüncü gelen Tartan Rescue takımının lideri Tony Stentz‘in açıklamalrına bakmak yeterli.

Stentz, Fukushima felaketi yaşandığında içeriye girip basit işlevleri gerçekleştirecek, vanaları açıp bazı patlamaları önleyecek robotumuz olmadığınıı farkettiklerini ve özellikle bu felaketten sonra felaket robotları üzerinde çalışmaların yoğunlaştığını söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ? 

:: İlerleyen yıllarda yarışmada bir Türk takım görebilir miyiz?

3 Yorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version