Hepimizin malumu ülkemiz dahil tüm dünyada pandemi ve çip krizi gibi nedenlerden dolayı birçok sektör sekteye uğradı. Bu süreçte elektronik ürünlerin fiyatlarında ciddi bir artış yaşanırken, üretimin büyük ölçüde yavaşlamasıyla özellikle üst düzey özelliklere sahip bilgisayar donanımları adeta bulunamaz hale geldi. Bulunsa bile fiyatlar uçuk seviyelerde olabiliyor.
DDR5 de bunlardan biri diyebiliriz. Zira devam eden küresel çip krizi nedeniyle bir türlü üretiminde ciddi sıkıntılar yaşanan ve istenen seviyeye gelemeyen standartla ilgili ABD merkezli elektronik şirketi Micron tarafından net bir açıklama geldi.
Dünyanın ilk 24 GB DDR5 RAM yongası geliyor!
Güney Kore merkezli yarı iletken üreticisi SK Hynix, ilerleyen dönemlerde dünyanın ilk 24 GB DDR5 RAM yongasını piyasaya süreceğini duyurdu.Micron: 2022’nin ikinci yarısına kadar sürecek
Micron CEO’su Sanjay Mehrotra, kısa süre önce yaptığı açıklamada DDR5 bellek üretimindeki sıkıntıları doğrularken, bileşen eksikliğinin standartın benimsenmesini yavaşlattığını ifade etti. Buna ek olarak belleklerde yaşanan üretim sorununun 2022 yılının ikinci yarısından itibaren etkisini azaltacağını ve toparlanma sürecine gireceğini belirtti.
Öncelikle bileşen kıtlığının DDR5 modüllerinin kendisinde değil, bünyesinde barındırdığı güç yönetimi entegre devreleri(PMIC) ve voltaj regülatör çiplerinden(VRM) yaşandığını belirtelim. DDR5 piyasaya sürülmeden önce anakartların üzerine konumlandırılan bu bileşenler, yeni teknoloji ile voltaj düzenlemeyi kolaylaştırma ve anakart üzerindeki karışıklıkları azaltma amacıyla DDR5 modüllerine taşındı. Durum böyle olunca üretimi daha da zorlaştı.
Günümüzde Micron başta olmak üzere yarı iletlen üreticileri, DDR5 bellekleri konusunda çalışmalarını hızlandırsa da, yukarıda bahsettiğimiz PMIC ve VRM gibi ek bileşenlerde yaşanan tedarik sorunu nedeniyle istenen seviyeye bir türlü ulaşılamıyor.
Bunun yanı sıra Güney Kore merkezli bir yarı iletken üreticisi SK Hynix, dünyanın ilk 24 GB DDR5 RAM yongası üzerinde çalışmalara başladığını duyurdu. Ancak yine aynı sorun nedeniyle şirketin hareket alanı oldukça kısıtlı.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Küresel çip krizi, ne zaman etkisini azaltabilir? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.