Yeni araştırmalara göre, iş dünyası yapay zeka (AI) ile bağlantılı dolandırıcılıklarda ciddi bir artışla karşı karşıya kalmış durumda. Özellikle deepfake teknolojisinin hızla gelişmesi, her ölçekten firmayı tehdit eder hale geldi.
Deepfake, şirket yönetimlerini endişelendiriyor
Refula tarafından yapılan bir anket, son iki yılda video deepfake dolandırıcılığında keskin bir artış yaşandığını ortaya koydu. 2024 yılında işletmelerin yüzde 49’u, hiper-gerçekçi video ve ses manipülasyonlarıyla karşılaştığını bildirdi.
Bu teknoloji ile yaşanan dolandırıcılık olaylarının artışı, şirket yöneticilerini derin bir endişeye sürüklüyor. Anket sonuçlarına göre, iş liderlerinin üçte ikisi (yüzde 66), deepfake’lerin şirketleri için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Yapay zeka temelli bu tür dolandırıcılıkların giderek daha sofistike hale gelmesi, mevcut güvenlik önlemlerinin yetersiz kalabileceğine de işaret ediyor.
Ferrari’yi deepfake yöntemiyle dolandırmaya çalıştılar!
Ferrari, başına gelen deepfake olayının şok edici ayrıntılarını paylaştı. Dolandırıcılığın nasıl gerçekleştirildiği ortaya çıktı.Yapay zeka destekli dolandırıcılıklar genellikle kimlik hırsızlığı şeklinde gerçekleşiyor. Sahte ya da değiştirilmiş belgelerle yapılan bu dolandırıcılıklar, dünya genelinde işletmelerin yüzde 58’ini etkiliyor. Ayrıca, ‘sentetik dolandırıcılık’ olarak bilinen ve gerçek ile sahte bilgilerin harmanlandığı daha karmaşık yöntemler de yaygınlaşıyor. Özellikle video deepfake saldırılarında son iki yılda yüzde 20’lik bir artış gözlemlendi.
Gelelim güvenlik önlemlerine… Deepfake risklerini azaltmak oldukça zor bir süreç. Teknolojinin nispeten yeni olmasına rağmen hızla gelişmesi, işletmelerin tam anlamıyla güvende olmasını zorlaştırıyor. Ancak, işletmelerin güçlü bir siber güvenlik altyapısına yatırım yapması ve sağlam doğrulama süreçlerine sahip olması, bu tehdide karşı en iyi korunma yöntemi olarak öne çıkıyor.