Teknolojinin gelişmesiyle dolandırıcılık girişimleri de bir noktada değişti. Yakın zaman önce yaşanan bir dolandırıcılık vakasına, internetin yeni aldatmacası olarak tanımlanabilecek Deepfake videoları da karıştı. 

Önce Deepfake videolarına bir değinelim. Deepfake videoları daha çok tanınmış insanların yüzlerini kullanarak onları konuşturan ve doğrudan birisinin yüzüne bir başkasının videosunu yerleştirme olarak adlandırılıyor. Ancak bu en basit tanımı diyebiliriz.

Thor Ragnarok’un yönetmeni yeni filmi ile şaşırttı

Thor Ragnarok’un yönetmeni yeni filmi ile şaşırttı

Thor Ragnarok yönetmeni Taika Waititi bu kez farklı bir filmle karşımıza çıktı. Jojo Rabbit konu olarak Nazi Almanyası üzerine kurulu. İşte Jojo Rabbit fragmanı...

Deepfake ile yaratılan gerçeklik algısı dolandırıcılık vakasının yaşanmasında önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor. Wall Street Journal haberine göre, yakında deepfake teknolojisi daha da gelişecek ve bu nedenle birçok mali kayıp yaşanacakken aynı zamanda hukuksal sonuçlar da ortaya çıkacak.

Deepfake ile dolandırıcılık 200 bin euro’ya mal oldu

Bahsedilen dolandırıcılık vakası kuralları ve prensipleriyle ünlü olan İngiltere‘de yaşandı. İngiltere enerji şirketi genel müdürünün bir Macar tedarikçisine 200 bin euro’luk kablo bağlaması için kandırıldığını, çünkü patronunun kendisine talimat verdiğine inandığını söyledi.

Olayın ardından enerji şirketinin sigortacılık acentası Euler Hermes Group SA, WSJ’ye yapay zeka donanımlı(deepfake) bir dolandırıcının sesini telefonda değiştirdiğini ve sahte bir yazılım kullanıldığını belirtti.

Sigorta şirketinden bir sözcünün verdiği demeçe göre de yazılım sadece sesi değil aynı zamanda sesteki tonlama ve Alman aksanı gibi detayları da çok iyi kullandığını söyledi. Telefon görüşmesi e-posta ile eşleştirilmesinin ardından, Macaristan ve Meksika’daki hesapların içindeki paralar dünyanın belirli bölgelerine dağıtıldı.

Huawei Enjoy 10 Plus tanıtıldı

Huawei Enjoy 10 Plus tanıtıldı

Huawei Enjoy 10 Plus özellikleri ve Huawei Enjoy 10 Plus fiyatı resmi olarak açıklandı. Bir süredir merakla beklenen, uygun fiyatlı akıllı telefonun hakkındaki her şey ortaya çıktı...

Deepfake vakası milyonlarca dolarlık sonuca neden oldu

Ancak yaşanan bu vaka bir ilk değil. Siber güvenlik firması Symantec, şirketleri hileli bir hesaba para göndermeleri amacıyla kandırmak için kullanılan en az üç gerçekçi deepfake olayına karşılaştığını söylüyor. Symantec, Euler Hermes‘in onayladığı gibi görünen davalardan en az birinin milyonlarca dolarlık zararla sonuçlandığını söyledi.

Deepfake videoları aslen Keanu Reeves ile başladı. Hazırlanan sahte videoya göre Reeves, bir soyguna müdahale ediyor. Gerçekten çok gerçekçi olan ve bir anda viral hale gelen videonun ardından eski ABD Başkanı Barack Obama’nın da benzer bir deepfake videosu hazırlandı. Bunların ardından ise birçok ünlünün söz konusu sahte videosu ortaya çıktı.

Bu teknoloji aslında az veri ile nasıl detaylı videoların ortaya çıkabileceğinin bir kanıtı. Uzmanlar konuya dair uyarılarda bulunsa da veri okuryazarlığının artmasıyla beraber bu durumun değişeceğine inananlar da azımsanmayacak oranda.

Jim Carrey görünümlü Alison Brie Deepfake videosu