Teknolojinin son yıllarda büyük bir sıçrama yapmasıyla beraber birçok bilinmeyen konu gün yüzüne çıkıyor. Yapay zeka desteği son yıllarda kimileri için korkutucu boyutlara ulaşsa da birçok alanda insanlık için faydalı olabiliyor. Son olarak tarihçiler de bu desteği alıyor.
Dikkat çeken araştırma: Yapay zekanın tasarladığı yüzler daha çok güven veriyor!
DeepMind’ın geliştirdiği Ithaca, silinen cümleleri tamamlıyor
Eski uygarlıkların taşlara yazdığı yazıların okuması bile bir hayli zorken zamanla birçok kısmı zarar görmüş ve silinmiş vaziyette olabiliyor. Yapay zeka üzerinde çalışmalar yapan Google’ın sahibi olduğu DeepMind eksik sözcükler, metnin konumu ve tarihi hakkında şaşırtıcı derecede doğru tahminler yapan Ithaca’yı geliştirdi. Yunan uygarlığı üzerinde araştırma yapan tarihçiler bu modeli kullanmaya başladı.
Tarihi bulgulardaki metinlerde aşınmış, hasar görmüş yerler boşluk olarak ifade edilir. Deep Mind’ın geliştirdiği program, yapay zeka desteği ile zarar gören bölgenin aralığı, cümlenin gidişatı gibi verileri kullanarak uygun bir metin ortaya çıkarıyor. Yapılan testlerde yüksek oranda doğruluk payı çıkarıldı. Bu durum, yapay zekanın teknoloji dışında da önemli yardımlarının olacağını gözler önüne seriyor.
Antik Yunan uygarlığı üzerinde çalışmalar yapan tarihçiler, Ithaca’dan destek almaya başladı. Programın kütüphanesine, bu uygarlığın alfabesi ve bilinen tarihi gibi birçok veri eklendi. Tabi belirtmek gerekir ki tarihçiler, tüm iş yükünü Ithaca’ya bırakmıyor. Program bir çözüm olarak değil aracı olarak kullanılacak.
DeepMind’ın yayınladığı bir metinde uzmanlar, ilk etapta yüzde 25’lik bir doğruluk payı çıkarmışlardı. Ithaca ile eşleştirildiklerinde hızlı bir şekilde yüzde 72’lik doğruluk elde ettiler. Bu tarihçilerin uzun çalışmalar sonrasında geldikleri bir oran. Öyle ki bu orana hızlı bir şekilde çıkabilmek, geri kalanını bulmakta oldukça işi hafifletecek.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.