Geçtiğimiz günlerde, Dell EMC tarafından düzenlenen Dell Technologies Forum 2018 etkinliğine katıldık. Dell EMC’nin ev sahipliğini yaptığı ve 7 markasının da yer aldığı bu etkinlikte, teknolojinin geleceği konuşuldu.
Dell EMC teknolojinin geleceğine ışık tuttu
İstanbul’da gerçekleşen etkinliğe ShiftDelete.Net ekibi olarak katıldık ve sizler için bu önemli etkinlikte olanları kayıt altına aldık. Etkinlikler sırasında, Dell EMC Türkiye Ülke Müdürü Sinan Dumlu ile yaptığımız röportajda, sektörün ve teknolojinin geleceğini konuştuk.
Dell EMC Türkiye Ülke Müdürü Sinan Dumlu, Dell Technologies Forum 2018 forum etkinliğinde, Dell EMC çatısı altındaki şirketlerin çalışmalarını, bu çalışmaların teknolojinin geleceğine nasıl yön vereceğini anlattı.
Dell Technologies Forum 2018 etkinliğinde ana gündem Dijital Dönüşüm oldu
Etkinliğinde ana konusu olan Dijital Dönüşüm, dünyadaki tüm şirketlerin yakından ilgilenmesi gereken bir konu. Bu noktada ise, başta Dell EMC ve bünyesindeki şirketler, sonrasında da diğer şirketlerin neler yaptığını ve neler yapması gerektiğini açıklayan Sinan Dumlu, gelecekteki tüm teknolojilerin birbiri ile nasıl bir etkileşim içinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Dijital dönüşüm yoluna girmeyen şirketlerin geleceği risk altında!
Türkiye’nin de dahil olduğu 42 ülkede 4 bin 600 işletme üzerinde gerçekleştirilen Dell Technologies Dijital Dönüşüm Endeksi (Dell Technologies Digital Transformation Index) sonuçları Dell Technologies Forum 2018’de açıklandı. Intel’in katkılarıyla, orta ve büyük ölçekli şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerini, beklenti ve endişelerini açıklayan endekse göre, Türkiye’deki işletmeler arasında kendisini Dijital Lider olarak tanımlayanların oranı yalnızca yüzde 4. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde değişen müşteri ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanacaklarını ifade eden yöneticilerin yüzde 26’sı işletmelerinin geride kalmasından endişe ediyor. Araştırmada işletmeler 5 ayrı sınıfta yer aldı.
Dijital dönüşüm yoluna girmeyen şirketlerin geleceği risk altında!
Türkiye’deki her 10 işletmeden 9’u önümüzdeki 5 yıl içerisinde değişen müşteri taleplerini karşılamakta zorlanacak. Dijital dönüşüm yolunda girmeyen şirketleri riskli bir gelecek bekliyor!Dijital Liderler olarak tanımlanan sınıf yüzde 100 oranla dijital dönüşüm sürecini tamamlamış durumda. Bu şirketlerin oranı ise sadece yüzde 4 seviyesinde. Dijitale Adapte Olanlar olarak sınıflandırılan şirketlerin oranı ise yüzde 31 seviyesinde. Yüzde 37 orana sahip olan Dijitali Değerlendirenler kategorisi ise bu süreci yakından takip ediyor ve gelecek planlarına dahil etmiş durumdalar.
Dijitali Takip Edenler kategorisinde, yüzde 25 oranında şirket yer alıyor. Geleceğe dair planlama yapan bu grubun, güncel yatırımları ise henüz başlangıç aşamasında. Son grup ise risk bölgesinin tam merkezinde. Dijitalde Ağır Kalanlar olarak isimlendirilen şirketler, yüzde 3 gibi küçük bir dilimde yer alıyor.
Türkiye’deki dijital dönüşüm eğrisine bakıldığında, önemli bir farkındalık oluştuğunun ancak henüz hayata geçirmekte geride kaldığımızı görüyoruz. Liderlerin yalnızca yüzde 4’üdijital dönüşümün yapılan işin DNA’sında yer aldığını ve işletmelerini dijital lider olarak tanımlıyor. Bununla birlikte işletmelerin yüzde 28’i ya dijital dönüşüm konusunda oldukça yavaş hareket ediyor ya da hiçbir dijitalleşme planları bulunmuyor.
Sevindirici gelişme ise Türkiye’deki üst düzey işletmelerin yaklaşık 3’te 1’inin olgunlaşmış bir dijital dönüşüm planı bulunuyor ve yatırımlarını, inovasyon çalışmalarını bu doğrultuda sürdürerek “dijitale adapte olan” sınıfında yer alıyorlar.
Dijital dönüşümün önündeki engeller
Araştırmaya göre, işletmelerin yüzde 92’si dijital dönüşümde büyük engellerle karşı karşıya. Dijital dönüşümün önündeki 5 önemli bariyer ise şu şekilde sıralanıyor:
1. Veri mahremiyeti ve siber güvenlik endişeleri (%45)
2. Bütçe ve kaynak eksikliği (%40)
3. Üst düzey destek ve sponsorluk (%29)
4. Regülasyonlar ya da yasal değişiklikler (%27)
5. Henüz olgunlaşmamız dijital kültür: şirket boyunca ortak çalışma ve iş birliği eksikliği (%27)
Bu engeller dijital dönüşüm için harcanan çabaların sonuçsuz kalmasına ya da yavaşlamasına sebep oluyor. İşletmelerdeki yöneticilerin yüzde 82’si dijital dönüşümün tüm şirkete yayılması gerektiğini düşünüyorlar. Yalnızca yüzde 27’si, 5 yıl içerisinde bu dönüşümden başarıyla çıkabileceğini düşünüyor.
Dell EMC Türkiye Ülke Müdürü Sinan Dumlu, “İşletmelerle konuşmamızın üzerinden çok geçmemesine rağmen, bu araştırmada gördük ki her şey hızla değişiyor. Bir sonraki dijital döneme girdik ve nasıl yaşadığımıza, iş yapış modellerimize ve işimize doğrudan katkısına tanık olduk. Görünen o ki zaman çok önemli ve parlak bir geleceğe adım atılması için hemen şimdi dönüşümü başlatmak gerekiyor” dedi.
Önümüzdeki 3 yılda yapılacak yatırımlar belirlendi
İnovasyonda ya da çözümlerde zirvede yer alan iş liderlerinin önümüzdeki 3 yılda yatırımda bulunacakları alanlar ise şu şekilde sıralanıyor:
- Siber güvenlik (%70)
- Çoklu bulut ortamı (%51)
- Bilişim odaklı yatırımlar (%59)
- Nesneletin interneti (%52)
- Bilişsel sistemler (%52)
Keşke benim yerime fizik ve kimya dersine giren bir robotum olsa 🙁