Intel’in Nehalem kod adlı Core i7 işlemcileri, piyasaya çıktığı günden beri kendilerinden söz ettiriyorlar. Bu işlemciler tüm performans dengelerini altına üstüne getirmeleri sayesinde ilgi çekiyorlar. Böyle olmasının sebebi. Dört çekirdeğin yanına uzun süredir kullanılmayan HyperThreading fonksiyonunun yeniden eklenmesi. İşlemcilerin bu sayede 8 çekirdekli işlemciler gibi davranmaya başlaması performansı önemli derecede etkiledi. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi X58 adı altında yüksek performanslı bir yonga setinin de tasarlanması Intel’e büyük bir avantaj sağladı. X58 yonga seti “Triple Channel” yani üç kanal DDR3 bellek teknolojisi ile kendisini farklılaştırıyor.

 

Dell Studio XPS, Nehalem işlemcisini kullanan ilk masaüstü sistemlerden biri.

Durum böyle olunca, PC üreticileri bu işlemcinin peşine düştüler. Herkes bu işlemciye sahip olmak ve yeni PC sistemine dahil etmek için inanılmaz bir yarışın içine girdi.

Masaüstü ve diz üstü sistemleriyle tanıdığımız Dell, bu işlemciye ilk sahip olmak isteyen firmaların başını çekti. Tek bir fark ile. Birçok üretici bu işlemciye sahip olmak için yarışıyorken o Studio XPS adlı masaüstü sistemi ile bu işlemciye çoktan sahip olduğunu herkese gösterdi.

 

Ürünün üzerinde, optik ses çıkışı, Firewire ve E-Sata girişi yer alıyor.

{pagebreak::Kasanın Boyutu Sizi Şaşırtmasın}
Kasanın Boyutu Sizi Şaşırtmasın

Yüksek performanslı bir PC sisteminden söz edildiğinde, birçok kişinin aklına büyük bir kasa sistemi gelir. Dell Studio XPS bu konuda bir hayal kırıklığına yol açabilir. Bu ürün ilk bakışta gayet normal bir PC sistemi gibi görünüyor. Kasanın boyutu birçok ürün ile kıyasla çok daha küçük. Bu ürüne baktığınızda Pentium4’lü günler aklımıza geldiğini bile söyleyebiliriz.

Dell‘e yakından bakıldığında durumun çok farklı olduğu hemen anlaşılıyor. Dell, bu ürün ile yüksek performansı küçük bir kasa sisteminde de verebileceğini göstermek istiyor. Ürünün teknik özelliklerine baktığımızda bunu başardığını da söyleyebiliriz.

 

Bu üründe dâhili bir ekran kartı yok. Kullanılan HD4850 adlı ekran kartı, oyun sevenlerini mutlu edeceği kesin.

Studio XPS, Intel’in en üst seviye masaüstü yonga seti olan X58’i kullanıyor. Burada kullanılan anakart Dell için özel olarak üretilmiş bir model. Anakart benzer ürünlerle kıyasla çok daha küçük boyutta. Bu özellik kasa sistemin küçük kalmasını sağlıyor.

Bu sistemi 22 inç büyüklüğünde bir monitör ile birlikte satılması büyük bir avantaj. Büyük bir avantaj diyoruz çünkü bu ürün AMD ATI’nin HD4850 adlı ekran kartını üzerinde barındırıyor. Nehalem işlemcisinin HD4850 adlı ekran kartı ile birleşmesi, mültimedya uygulamalarını rahatlıkla çalıştırması bir yana, oyun zevkinizi de kısıtlamayacağını kesin olarak söyleyebiliriz.

 

Intel’in yeni nesil Core i7 920 adlı işlemcisini kullanıyor.

{pagebreak::Yeni Nesil Teknolojilerle Donatıldı}

Yeni Nesil Teknolojilerle Donatıldı

Gelelim ürünün asıl teknik özelliklerine. Dell Studio XPS yukarıda da anlattığımız gibi X58 yonga setli bir anakarta sahip. Bu anakart benzer ürünlerle kıyasla daha küçük. Bu her ne kadar bir avantaj gibi görünse de birçok dezavantajı da beraberinde getirmiyor değil.

Dell Studio XPS’e bir donanım takmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı özellikler var. Bu ürünün “Upgrade” imkanı oldukça kısıtlı. Örneğin anakart üzerinde herhangi bir PCI yuvası bulunmuyor. Buna ek olarak IDE ve PS/2 bağlantıları da yok. Ürüne bir TV kartı takmak istediğinizde, onun mutlaka PCIe X1 arabirimli olmasına dikkat edin. Seçeceğiniz ikinci bir sabit disk veya optik sürücü mutlaka SATA teknolojisini desteklemeli.

 

Toplam bellek kapasitesi 4 GByte. Triple Channel teknolojisi tercih edilmemiş.

Bu üründe dört adet 1 GByte’lık DDR3 bellekler kullanıldı. Bu her ne kadar iyi bir avantaj gibi görünse de “Triple Channel” teknolojisinin kullanılmaması büyük bir dezavantaj. Tabii şunu söylemekte fayda var. Triple Channel teknolojisini kullanmamak büyük bir performans farkı yaratmıyor. Fakat 64 bit işletim sistemli Vista ve Intel’in yeni nesil işlemcilerini gördüğümüzde ister istemez bu özelliğinin de kullanıldığını görmek isteriz. 

Bu üründe beğendiğimiz bir özellik, HD4850 grafik işlemcili bir ekran kartının tercih edilmesi. Dell, burada oyun sevenlerini de unutmadığını göstermesi bizi mutlu etti. AMD ATI’nin bu ekran kartı bizim de sevdiğimiz ürünlerin başında geliyor.

Dell Studio XPS genel olarak oldukça yüksek bir performans’a sahip.

{pagebreak::Yüksek Performansı ile İlgi Çekiyor}

Yüksek Performansı ile İlgi Çekiyor

Dell Studio XPS, yaptığımız testlerde iyi bir performans’a sahip olduğunu gösterdi. 3DMark testinde aldığımız 17224’lük CPU puanı birçok PC sisteminden daha iyi olduğunu söylemeliyiz. Geçen günlerde yaptığımız X58 anakart testinde Intel’in en üst masaüstü işlemcisi olan Core i7 i965,  aynı testlerde 19393 ile 20287 arasında puanlar elde etmişti.

Ürünün toplam sistem performansını PCMark Vantage adlı test yazılımı ile ölçtük. Elde ettiğimiz 6288’lik skor  bizi fazlasıyla şaşırttığını söylemeliyiz.  Core i7 i965 işlemcili test platformlarımızda PCMark Vantage testlerinde 5853 ile 7170 arasında değişen değerlere ulaşmıştık.

Son olarak oyun ve grafik performansından da biraz bahsedelim. Call Of Juarez adlı oyundan elde ettiğimiz 42 FPS’lik skor bizi mutlu etti. Sistemin grafik performansını ölçen Cinebench adlı test programından aldığımız 15726’lık değer de ürünün gerçekten çok başarılı olduğunu ispatladı.

 

3DMark Vantage ile hiç de fena olmayan bir test sonuçlarına ulaştık.

Uzun lafın kısası. Ürünün performansı bizi kesinlikle hayal kırıklığına uğratmadı. Mültimedya uygulamalarını yüksek bir performans altında çalıştırabildik. Ayrıca oyunlarda herhangi bir zorluk yaşamadık. Dell Studio XPS ile birlikte gelen S2209W kod aldı monitör gerçekten çok başarılı. Tabi ürünün işçiliğini de unutmamak lazım. Kasa içi montaj çok başarılı. Gürültü seviyesi oldukça düşük olması büyük bir avantaj. Kasanın boyutu kesinlikle rahatsız edici değil. Buna karşın IDE ve PCI gibi özelliklerin olmaması biraz düşündürücü.

 

PCMark Vantage ile yaptığımız denemelerde ürünün genel sistem performansının gerçekten çok başarılı olduğunu gördük.

{pagebreak::Teknik Özellikler}

 

 

Dell Studio XPS
Masaüstü PC

İşlemci: Intel Core i7 920 ( 2.67 GHz)
Anakart: Intel X58
Bellek: 4 x 1 Gbyte DDR3
Sabit Disk: 500 GByte
Ekran Kartı: AMD ATI HD4850
Optik Sürücü: DVD+/-RW
Monitör: 22 inç Dell S2209W
Boyut: 362 x 170 x 435 mm
Ağırlık: 7,45 kg

 

:: Intel diz üstü sistemlerde (Centrino) yakaladığı başarıyı masaüstünde de yakalayabilecek mi?