Covid 19’un mutasyona uğrayan varyantları insan sağlığı açısından daha fazla tehlike arz ediyor. BioNTech Covid-19 aşıları Delta varyantına karşı etkili olsa da Güney Afrika’da keşfedilen bu yeni varyant aşıları atlatabiliyor. C.1.2 Covid–19 varyantı küresel sağlık uzmanlarını alarma geçirdi.
Pfizer, Covid 19 hapını insanlarda test etmeye başladı
C.1.2 varyantı aşıları atlatabilir
Güney Afrika’da ve birkaç ülkede daha tespit edilen C.1.2 Covid-19 varyantı küresel sağlık uzmanlarını alarma geçirdi. Söz konusu varyantın birçok Covid-19 aşısına tepki vermediği ortaya çıktı. Henüz baskı aşamasına geçmemiş olan bir araştırmaya göre, C.1.2 varyantı Covid-19 aşılarına hiçbir tepki vermiyor. Ayrıca normal bir Covid-19 virüsünden daha da bulaşıcı olması bekleniyor.
Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, KwaZulu-Natal Araştırma İnovasyon ve Sıralama Platformu tarafından yürütülen çalışma, ilk olarak Mayıs 2021’de tespit edilen C.1.2’nin, en son Ocak ayında tespit edilmiş C.1 varyantından evrimleştiğini ortaya çıkardı. Bilim insanları, C.1.2‘nin C.1’e kıyasla “önemli ölçüde mutasyona uğradığını” keşfettiler. Yeni tür ayrıca, şimdiye kadar dünya genelinde tespit edilen tüm diğer Variants of Concern (VOC) ile karşılaştırıldığında, Çin‘in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 türünden daha fazla mutasyona sahip.
C.1.2 sadece Güney Afrika değil, Çin, İngiltere, Yeni Zelenda, Portekiz, İsviçre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Mauritius Cumhuriyeti gibi diğer ülkelerde de görüldü.
Bilim insanları, yeni varyantın kısa sürede mutasyonlar (yılda 41,8 mutasyon) geçirdiğini bildiriyor. Bu oran şu anda diğer varyantların sahip olduğu küresel mutasyon oranının iki katına denk geliyor.
C.1.2, Covid-19 aşıları tarafından üretilen bazı antikor türlerinden kaçma yeteneği ile bağlantılı olan N440K ve Y449H mutasyonlarına da sahip. Bilim insanları bu mutasyonların muhtemelen, Alfa veya Beta varyantlarından bağışıklık elde eden insanlarda C.1.2’nin aşılardan veya antikorlardan kaçabileceği anlamına geldiğine inanıyor.
Bilim insanları, C.1.2’nin şu anda baskın olan Delta varyantından daha tehlikeli olup olmadığı konusunda emin olabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.
Artık büyük bir versiyon geçişi olduğu için covid 21 in ilk versiyonu diyelim bence