Araştırmacılar, Güneş sisteminden uzakta WASP-76b isimli ilginç bir gezegen keşfetti. Cenevre Üniversitesi Profesörü David Ehrenreich, akşamları gezegenin çok yağış aldığını ancak, şaşırtıcı olanın gezegendeki yağmurların demir yağmurları şeklinde olduğunun görülmesi olduğunu belirtti.
Yeni Gezegenin İlginç İklimi
Bilim insanlarının, ESO’nun çok geniş teleskopu (VLT) ile gözlemlediği gezegenin gündüz olan yüzünün ultra sıcak olduğu ve sıcaklığın 2400 dereceye kadar ulaştığı ve bunun metali buharlaştırabileceği belirtildi. Güçlü rüzgarlar, demir buharını soğuk olan gece tarafına taşıdığında ise demir, yağmur damlalarına dönüşüyor.
Bu fenomen, gezegenin ısı ve ışık aldığı ana yıldızına sadece gündüz olan yüzünü göstermesi ve diğer yüzünün sürekli olarak karanlıkta kalmasından kaynaklanıyor. Ayrıca, WASP-76b‘nin Dünya’nın Güneş’ten aldığı radyasyonun yaklaşık bin katı daha fazla radyasyona maruz kaldığı açıklandı.
Yeni bir çalışmaya göre, WASP-76b, sadece farklı gece gündüz sıcaklık derecelerine sahip değil aynı zamanda gece ve gündüzün kimyası da değişiklik gösteriyor. Maria Osorio, Madrid Astrobiyoloji Merkezi astrofizikçisi, demir buharının sıcak olan gündüz yüzünde oldukça yoğun olduğunu gözlemlediklerini belirtti.
Ayrıca, şu anki bulguların, Güneş sisteminden uzaktaki ekstrem gezegenlerin iklimini incelemek için yol göstereceğini belirtildi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}