Bu yıl Gaziantep’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Teknofest etkinliği, geçtiğimiz yıl İstanbul’da 1.7 milyon kişiye ev sahipliği yapmıştı. Ancak salgın nedeniyle Teknofest 2020’ye sadece yarışmacılar katıldı ve projelerini sergilemeye devam ediyor. Etkinliğe damgasını vuran duyulardan birisi de, DENEYAP Kart oldu.
DENEYAP Kart özellikleri ile neler sunuyor?
Haluk Bayraktar’ın tanıttığı DENEYAP Kart gücünü ESP32 işlemciden alıyor. Geliştirme kartları arasında oldukça popüler olan 32 bitlik ESP32, çift çekirdekli. -40 ve +125 derece sıcaklıklarda çalışabilmesi sayesinde birbirinden farklı projelere imkan tanıyan bu işlemci, mobil ve giyilebilir cihazların yanı sıra IoT tabanlı projelere uygun. Bu sayede ultra düşük bir güç tüketimine sahip.
Elektronik cihazlarda yaygın bir şekilde kullanılan I2C veri yolunu temel alan kart, Wi-Fi ve Bluetooth desteğine sahip. Bu sayede kablo bağımlılığı büyük oranda ortadan kaldırılırken, 6 eksen ivmeölçer ve dönü ölçerin yanı sıra sıcaklık sensörü bulunuyor.
Otonom araçlar, giyilebilir teknolojiler, akıllı tarım uygulamaları, veri kıymetlendirme analizi, lojistik, sanayi, enerji yönetimi gibi alanlarda kullanılabilecek kartın fiyatı henüz açıklanmadı. Ancak Ardunio gibi rakiplerine kıyasla daha uygun fiyatlı olabileceğini belirten Bayraktar, 10 bin kartın Dene-Yap atölyelerinde yarışma için hazırlanan öğrencilere ücretsiz dağıtılacağını söyledi.
“Bu kart Wi-Fi ve Bluetooth teknolojisi ile diğer cihazlarla haberleşebilecek. Bunu yaparken şunu gözettik, TEKNOFEST’te birçok takım kendi kartını geliştiriyor veya yurtdışından ithal ediliyor. Vakıf yöneticileri elde edilen tecrübeler ve ihtiyaçlar doğrultusunda kart geliştirildi. Özellikle akıllı koruma, bataryaları şarj edebilme, mikrofon ve kamerası olması gibi özellikler diğer muadillere göre ayıran en temel etken. Biz şunu istedik ki kendi araçlarını geliştiren gençlerimiz kendi kartımızla kodlasınlar, milli donanımımızla robotlarını ilerletsinler ve daha güçlü bir şekilde dereceye ilerleyelim. Maliyet ve satış konusunda bir çalışma yapıldı ve yurtdışındaki muadillerine göre daha ucuza getirmeyi hedefledik”
sözde milli parçalar çinden hatta aliexpressten gelmiş, sadece gülüyorum böyle boş konulara
100000 ogrenciye bedava verilwcek diyoe birileri de kucumseme derdinde hala allah islah etsin sizi
ben deneyap öğrencisiyim bana bedava verildi
Evet haklısın ama bazı parçalar ucuz üretim parçalar var, ve ek olarak düşüncen yanlış önemli olan çıkan üründür, nerden ne yaptığın önemi yok, millilik denek her parçasını yapmak değildir, savunma sanayide önemli tabi, örnek olarakapple çinde üretiyor kim kazanıyor katma değeri, lütfen bu düşünceyi aklından çıkar
Parçaların milli olması pek tabii istenen bir gerçek. Lakin kendi kendine sipariş geçen buzdolabının bile arka tarafında çalışan bir yazılımı var.
Diyeceğim şu ki, yazılıma hükmeden tüm cihazların arka kapılarını bulabilir ve maniple edebilir.
Boş boş gül sen.
Elektronik komponent konusunda en uygun çözüm çin üretimidir. Napalım direnç fabrikası mı açalım kardeşim.
Elektronik parçayı ikitelli sanayide üretirsin. İşlemci gel yerli üret desen bi kaç milyon dolar. Çinde 2 dolara almak var. Mesele onun içine türk gençleri hangi yazılımla ne yapacağı. Eee ona bakarsan programlama dilide yabancılar. Neyani milli değil diye kod mu yazmayalım. Sizin gibiler yüzünden ülke bi yere gelmiyor hep köstek.
Sen gülmeye devam et
devre üzerindeki hangi parçaların çinden geldiğini isimleriyle yazar mısın acaba?
Siyasi bir amaç gütmeden yazıyorum. Milli diye bir şeyin artık kaldığını sanmıyorum. Hangi araba milli? hangi tv milli? hangi telefon milli? uzmanlık alanım değil ama bildiğim kadarıyla illa bir şeyi bir yerden almak zorundasınız ki ucuza mal edilebilsin. Yazılım konusunda ise 8-9 yıldır yazılımcıyım ve gerçekten iyi olan abilerim, arkadaşlarım avrupa ve amerika’da, geri getirebilir misin? gelmez, sorduğumda siyaset ve ekonomi diyorlar. Anladığım kadarıyla bir kaç senedir amaç parti düzeyinde yazılım ve bilişime yatırım yapmak ki bu da bana doğru gelmiyor açıkçası.
Türkiye’de bilişim alanına hiçbir saygı diye birşey yok, her ipini koparan o bu mezunu 3-6 ay kursa gitmiş şahıs kendini ‘uzman’ ve ‘mühendis’ ilan ettiği bir daldan ve bunun firmalarda kabül görülebildiği ve 30 yaş üstünün neredeyse ’emekli’ olarak görülebildiği bir ortamda ve uzmanların minimum ücretle çalıştırıldığı bir ülkeden bahsediyoruz… hani kendin birşey yapmaya kalksan devlet senin cebinden hiç çıkmıyor ki zaten adamlar mafya gibi o vergisi bu vergisi yok bilmemnesi derken yarattığın firma ve proje borçlu ve ölü doğuyor gibi oluyor ki bundan ve buradan ne medet umulabilir ki? Allahtan burada inatçı olup birşeyler yapmaya çalışanlar halen var ki Bayraktar ve ekibi burada alıkışı hakkediyor. 20+ yıl tecrübeli büyük hem donanım hem yazılım şirketlerinde çalışmış ve dönen uzmanlardanım ama lakin fiziki olarak burada olmama rağmen halen yurt dışında çalışıyorum.
Fiyat ?
Turkberry 😀
Nedir bu hiçbir şeyi beğenmeme kafası. Bayraktar akıncı yaptı… Cezeri yapıyor…
Hala gelip laf söylüyor buna da
Bu zaten var diye biliyorum
Yuzde 1 yerli yuzde 99 Çin. O yüzde 1 de sadece ismi heralde..
Nodemcu nun adını dene yap olarak değiştirip piyasaya sürdüyseniz kötü.Ama kendiniz bişeyler yapıp ortaya çıkardıysanız iyi. İşi bitiren Esp32 zaten.
Haberi iyi okuyun söylenen milli parçalar değil. Milli devre kartı. Total bir tasarım olarak kodlamanin ülkede üretilmiş bir kart yapısında kalması doğal olarak avantajlı.
Zaten rare earth materials I biraz araştırın ne yaparsak yapalım tamamen milli parçalar yapamayız. Bir kondansatör işlemci yapmak her şeyden öte Çin’deki kotalardan dolayı kolay değil.
fiyat 20 tl olsa satar
Mesele o boardu tasarlamak makyajlamak değil onu o şekilde herkez yapabilir mesele o boardu oluşturan elektronik elemanları üretmek mesela esp32 ivme sensörü yada sıcaklık sensörü gibi bunları üretmediğimiz sürece daha çok dışarıya döviz akar bunlarla ilgili çalışma varmı bilmiyorum ama durum böyle
Hala şu kadarı yerli şu parça Çinden diyen kafasızları anlamıyorum! Bizim imzamız varsa bizimdir. Teknolojiden alamıyorsanız gidin
Hala şu kadarı yerli şu parça Çinden diyen kafasızları anlamıyorum! Bizim imzamız varsa bizimdir. Teknolojiden anlamıyorsanız gidin
Cok guzel bir karta benziyor. STM32 gibi 24 bit ADC baganabiliyor mu? 32 bit e cikartmak mumkunmu?
Ama saman ithal ediyoruz 😀
Teşekkürler aliexpress sende olmasan yerli ve milli olamazdık.
Malesef butun sensorler blutooth, wifi modulleri, hatta diyod ve kapasitorler dahi hepsi cinden toptan satin alinip yine cinde montajlanip uzerine turk mali diye basilip ulkemize gonderiliyor. Malesef.
ESP32 yi kırmızıya boyayıp biz yaptık diye satmak. cumhuriyet tarihi boyunca 100 yılda bi ülke bu kadar utanç verici duruma düşmemişti.
ESP 32 kırmızıya boyayıp diyen arkadaş sen tam bir Malsin hatta bin yılın utancisin mal şimdi atmel işlemciyi alıp kart yapıp satan Arduino sahibine inan bir İtalyan senin gibi demiyor dur hatta guruur duyuyordur sen bu ülke için utanç sin
Her yerde takoz koyma. Yerli girişimi aşağılamaya çalışma. Bilmiyorsan konuyu otur. Arduino italyan dünyaca bilinen popüler geliştirme kartı ama işlemcisi Atmel bu İtalyan değildir diyecek bir tane İtalyan çıkmaz. Yok döviz Çin’e gidecekmiş vs. bırakın bu saçmalıkları. İtalyanlar arduino’dan kazanmıyor mu? Nodemcu, Wroom ESP32 ESP8266 işlemci kullanıyor. Ama Arduino da ESP8266 vs. işlemcili modüller de sensörler kart üzerinde mevcut değil. Ayrıca sensörler kablolar vs. setler almanız gerekir. Çocukların, ögrencilerin Bu setlere ulaşması bir dert her kartın kendine özgü kurallarını öğrenmesi başka bir dert. Çocuklara sunulan platform çok güzel bütünleşik tasarlanmış. Heryerde kullanılabilecek bir ortam sağlanmış. Kodlama C++, Python veya sürükle bırak tercihleri ile sunulmuş. Odaktaki amaç olan kodlamayı öğrencilerin öğrencilerin donanımsal zorluklara takılmadan ulaşması planlanmış. Okul’larda bilgisayar sayıları sınırlıyken deftere kod yazarak programlama dersi alan bir kuşaktan gelen biri olarak. Bırakın gençler teori ve pratiği birlikte özümzesin. Bir bitin artık. Tasarlayan bir Türk girişimci. Hayata geçiren Türkler. Philips Hollanda’lı mı? Samsung Kore milli markası mı? Chipler Taiwan. Cola Amerika’nın milli markası mı? Suyu şekeri bizde gibi tartışmasına girmektense. Alın size kart geliştirin faydanız olsun.
bana gönderdiler bundan ben deneyap ı kazandım çünkü 😎😎