Bu yıl Gaziantep’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Teknofest etkinliği, geçtiğimiz yıl İstanbul’da 1.7 milyon kişiye ev sahipliği yapmıştı. Ancak salgın nedeniyle Teknofest 2020’ye sadece yarışmacılar katıldı ve projelerini sergilemeye devam ediyor. Etkinliğe damgasını vuran duyulardan birisi de, DENEYAP Kart oldu.

Baykar’dan uzaktan eğitime 5 bin tabletlik destek

Baykar’dan uzaktan eğitime 5 bin tabletlik destek

Baykar tablet hamlesi ile uzaktan eğtime desteğini gözler önüne serdi. Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli heyeti Başkanı Selçuk...

DENEYAP Kart özellikleri ile neler sunuyor?

Haluk Bayraktar’ın tanıttığı DENEYAP Kart gücünü ESP32 işlemciden alıyor. Geliştirme kartları arasında oldukça popüler olan 32 bitlik ESP32, çift çekirdekli. -40 ve +125 derece sıcaklıklarda çalışabilmesi sayesinde birbirinden farklı projelere imkan tanıyan bu işlemci, mobil ve giyilebilir cihazların yanı sıra IoT tabanlı projelere uygun. Bu sayede ultra düşük bir güç tüketimine sahip.

Elektronik cihazlarda yaygın bir şekilde kullanılan I2C veri yolunu temel alan kart, Wi-Fi ve Bluetooth desteğine sahip. Bu sayede kablo bağımlılığı büyük oranda ortadan kaldırılırken, 6 eksen ivmeölçer ve dönü ölçerin yanı sıra sıcaklık sensörü bulunuyor.

Otonom araçlar, giyilebilir teknolojiler, akıllı tarım uygulamaları, veri kıymetlendirme analizi, lojistik, sanayi, enerji yönetimi gibi alanlarda kullanılabilecek kartın fiyatı henüz açıklanmadı. Ancak Ardunio gibi rakiplerine kıyasla daha uygun fiyatlı olabileceğini belirten Bayraktar, 10 bin kartın Dene-Yap atölyelerinde yarışma için hazırlanan öğrencilere ücretsiz dağıtılacağını söyledi.

“Bu kart Wi-Fi ve Bluetooth teknolojisi ile diğer cihazlarla haberleşebilecek. Bunu yaparken şunu gözettik, TEKNOFEST’te birçok takım kendi kartını geliştiriyor veya yurtdışından ithal ediliyor. Vakıf yöneticileri elde edilen tecrübeler ve ihtiyaçlar doğrultusunda kart geliştirildi. Özellikle akıllı koruma, bataryaları şarj edebilme, mikrofon ve kamerası olması gibi özellikler diğer muadillere göre ayıran en temel etken. Biz şunu istedik ki kendi araçlarını geliştiren gençlerimiz kendi kartımızla kodlasınlar, milli donanımımızla robotlarını ilerletsinler ve daha güçlü bir şekilde dereceye ilerleyelim. Maliyet ve satış konusunda bir çalışma yapıldı ve yurtdışındaki muadillerine göre daha ucuza getirmeyi hedefledik”