Denizaltı robotu REMUS 6000, yıllardır aranan gemi kalıntılarını keşfetmeyi başardı. Denizaltı robotu, arama ve kurtarma gibi çalışmalarda teknolojinin sağladığı avantajları gösteriyor.
Denizaltı robotu 6 km derinlikte çalışabiliyor
Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’nden (WHOI) araştırmacılar tarafından kullanılan bir robot denizaltı, en az üç yüzyıllık bir kalıntıyı keşfetti. Robot denizaltı, yıllardır aranan büyük İspanyol gemisi San Jose’nin kalıntılarını buldu. Otonom bir su altı aracı olan REMUS 6000 tarafından yapılan keşif, Kolombiya kıyılarında gerçekleşti.
Houston! Bir problemimiz var!
Su altı keşifleri için geliştirilen 13 metre uzunluğundaki REMUS 6000, yaklaşık 6 km kadar derinlikte görev yapabiliyor. Akustik navigasyon kullanarak istenilen alanı araştırabilen REMUS 6000, alt kısmında bulunan yüksek çözünürlüklü kameralar ile detayları daha yakından görüntüleyebiliyor.
Yüksek teknolojili denizaltı robotu, uzun yıllardır tarihçiler ve defineciler tarafından araştırılan kalıntıların bulunmasında kritik bir görev aldı. Araştırmacıların, kalıntıları aslında 2015 yılında bulunduğu ancak yetkililerin bunu açıklamak için yeni izin alabildiği ortaya çıktı. Ayrıca bu geminin batması nedeniyle 600 kişinin hayatını kaybetmiş olduğu belirtiliyor.
San Jose, Fransa’nın İngiltere’ye karşı yürüttüğü savaşı finanse etmek için altın, gümüş ve zümrütlerden oluşan büyük bir servet taşıyordu. Bugünkü değeriyle yaklaşık 17 milyar dolar değerinde olan hazine, birçok kişi tarafından araştırılıyordu.
Bu keşif, REMUS 6000 için ilk değil. REMUS 6000 daha önce 2011 yılında Air France 447’nin enkazının keşfedilmesinde görev yapmıştı. Ayrıca 2010 yılında Titanic kalıntılarının fotoğraflanmasında da çalışmıştı.
Aşağıdaki video ile bu keşif çalışmasını nasıl yürütüldüğünü izleyebilirsiniz.