Depresyona giden yolda ‘sosyal medya’ etkisi
Sosyal medya kullanımı depresyona neden olur mu? Koronavirüs salgını ile beraber milyonlarca kişi evde daha fazla vakit geçirmeye başladı. Bunun sonucu olarak, oyun oynama oranlarında, telefon ve bilgisayarda geçirilen sürelerde ve sosyal medyada harcanan zamanda önemli bir artış yaşandı.
Uzmanlara göre özellikle sosyal medyada geçirilen sürenin artış gösteriyor olması kişileri depresyona doğru sürüklüyor. Bu kişiler günlük olarak 2 saatten fazla sosyal medyada vakit geçiriyorsa sağlık sorunları yaşamaları muhtemel.
Sosyal medya kullanımı depresyona neden olur mu?
Sosyal medya bağımlılığı ve kullanımlarına yönelik pek çok çalışma yapılıyor. Her yapılan araştırma sosyal medya bağımlılığının farklı bir yönüne parmak basıyor. Arkansas Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre, artan sosyal medya kullanımlarıyla birlikte kişilerde depresyon gelişmesi daha yüksek oluyor.
Arkansas Üniversitesi Profesörü Dr. Brian Primack tarafından yapılan yeni bir ulusal araştırmaya göre, sosyal medya kullanımları artıran genç yetişkinlerin altı ay içinde depresyona yakalanma olasılıkları önemli ölçüde daha yüksekti. Araştırmada ise günlük olarak sosyal medyada 120 dakikadan az vakit geçirenler ve 300 dakikadan fazla vakit geçirenler karşılaştırıldı.

Sosyal medya uygulamalarını 300 dakikadan fazla kullanan genç yetişkinlerin altı ay içinde yaklaşık 3 kat daha fazla depresyona girme olasılığı olduğu ortaya çıktı.American Journal of Preventive Medicine için hazırlanan bu araştırma sosyal medya kullanımı ile depresyon arasında bir bağlantı olduğunu gösteren ilk ulusal çalışma olarak kayıtlara geçiyor.
Araştırmanın yazarlarından Primack: “Bu alandaki önceki çalışmaların çoğu bizi tavuk ve yumurta sorusuyla baş başa bıraktı” diyor ve ekliyor “Diğer büyük çalışmalardan depresyon ve sosyal medya kullanımının birbirine yakın olma eğiliminde olduğunu biliyoruz, ancak hangisinin önce geldiğini anlamak zor. Yeni çalışma, bu sorulara ışık tutuyor, çünkü yüksek sosyal medya kullanımı depresyon oranlarının artmasına neden oluyor. Ancak, depresyonun başlarında sosyal medya kullanımı herhangi bir değişikliğe yol açmıyor. ”
Yapılan araştırma kapsamında 18 ila 30 yaşları arasında değişen 1.000’den fazla katılımcıya popüler sosyal medya platformlarından hangilerini ne kadar süre kullandıkları soruldu. ABD özelinde yapılan bu çalışmaya göre, verilen cevaplar, yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve benzeri değişkenlere göre sıralandı.

Araştırmacılar sosyal medyada gençlerin ve yetişkinlerin günde 5 saatin üzerinde vakit geçirdiğine ulaştı. Eğer bu süre 2 saatten daha aza düşürülürse insanların anksiyete ve depresyon gibi bozukluklara yakalanma oranları daha az oluyor.
Daha önce yapılan çalışmalarda ise sosyal medyanın akıl hastalıklarına sebep olup olmadığı konusu üzerine odaklanılmıştı. Sosyal medya kullanımlarıyla akıl hastalıkları arasında kesin bir ilişki hiçbir zaman bulunamamıştı.
Yeni araştırmalarda ise depresyona eğilimi olan kişilerin ilk etapta sosyal medya kullanmayı arttığı sonucu ortaya çıkmış olsa da depresyonun ilk aşamalarında olan bir kişinin sosyal medyaya ayırdığı zamanda herhangi bir değişiklik gözlemlenmedi.
FIRSAT ÜRÜNLERİ

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü ikincilikle bitirdi. Üniversite yıllarından beri de bilim ve teknoloji alanına ilgi duyan bir gazeteci. Birçok mecrada editörlük yaptı. Yazdığı yazılar ve haberler ile tecrübe kazanıp ilerleyen yıllarda çok daha iyi yerlere gelmek istiyor.
Yazarın diğer haberlerine ulaşmak için tıklayın.
" Depresyona giden yolda ‘sosyal medya’ etkisi konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere Depresyona giden yolda ‘sosyal medya’ etkisi ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda Depresyona giden yolda ‘sosyal medya’ etkisi ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "
Popüler Haberler
- 1
Samsung Galaxy M62'nin batarya kapasitesi belli oldu
- 2
Çin aşısını üreten şirket Türkiye’den erişimi kapattı
- 3
M1 işlemcili MacBook alanları üzen haber
- 4
Google, Fitbit’i nihayet satın aldı
- 5
İstanbul'da toplu taşıma için veri paylaşımı zorunlu
- 6
Instagram'ın bir süredir getireceği söylenen özelliği yolda
- 7
WhatsApp, geri adımı sonrası Twitter'da gündem oldu
- 8
YouTube kenar çubuğu yeni bir ögeye kavuşuyor
- 9
Android telefondan iPhone 12 Mini'ye geçtik
- 10
Warzone'daki bir ekipman açığı oyuncuları bezdirdi
En yeni Videolar
- 1
300x zoom ile telefona yakından baktık!
- 2
A101’den 35 TL’ye yüz temizleme cihazı alıp denedik!
- 3
İçerik platformlarının aile üyeliklerini karşılaştırdık
- 4
MSI Optix MAG274QRF-QD monitör incelemesi
- 5
Android telefondan iPhone 12 Mini'ye geçtik
- 6
ABD yasağına Xiaomi'den ilk açıklama!
- 7
Ofisi dumana boğduk, Mia Air ile kurtulduk!
- 8
Galaxy S21 Ultra inceleme: Dünya ile aynı anda
- 9
MSI Stealth 15M oyun dizüstü bilgisayarını inceledik!
- 10
Mehmet Demirkol ile Samsung TV sohbeti!
Forumdan Son Başlıklar Tümü
En Yeni İncelemeler Tümü
- 1
2020'de en çok kazanan YouTuber: Ryan Kaji
- 2
Ucuz çizim tableti! Xiaomi Wicue 11 inceleme
- 3
Kendisini AirPods Pro zanneden 109 liralık kulaklık!
- 4
Xiaomi Mi Robot Vacuum inceleme!
- 5
BİM'den 250 liralık kulaklık alırsanız ne olur?
- 6
Asus TUF Gaming A15 inceleme!
- 7
MSI Optix MAG322CQR oyuncu monitörünü inceledik!
- 8
Apple bilgisayarların geleceği! (Video)
- 9
A101'de satılacak Huawei Band 4 özellikleri neler?
- 10
Oppo Reno4 inceleme - Tasarıma bayıldık!
- 11
Ortalığı dağıtacak Fuji X-S10 inceleme! (Dünyada ilk)
- 12
Oppo Reno4 Pro inceleme ve özellikleri!
- 13
Bilgisayarı soğuttuğunu iddia eden vakum!
- 14
11 yaşındaki Kerem'in oyun kolu incelemesi
- 15
Huawei Freebuds Pro inceleme
Etraflıca düşünüldüğünde bir çok konuda insanları depresyona götürecek durumlar var. Bence azaltmalıyız. Uzak durduğum dönemlerimde daha az canım sıkılıyordu benim ?!
Valla ben sosyal medyaya giriyorum herkes yiyip içip geziyor ve yaptıklarını paylaşıyor tabiki de depresyona giriyorum 😂
Abi depresyonun ta kendisi şu zor Türkiye şartlarında ultra zengin insanları görmek onların hayatını izlemek depresyona sokuyor tabi.
Internet erisimi ve zaman oldugu surece insanlar kendilerini elindeki telefona zaten mahkum etmis durumda , tabiki etkenlerden birisi asosyal yaşam ama zaten 10 insandan 6 si asosyal yasamin icerisinde pandemide bu sayiyi katlamis oldu ama depresyona en buyuk etkisi olan sebeb gecimsizlik ve gunden gune icinden daha fazla cikilmaz bir hal aliyor buda delilige sebeb.