Dev keşif: Mars’ta gerçekten de yaşam olabilir!

0

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, gizli bir su kütlesi, gezegenin dış kabuğunun 7 ila 13 kilometre altında, kırık kayaç katmanlarının arasında sıkışmış durumda. Okyanus, Mars’ın tamamını bir mil derinliğinde suyla kaplayacak kadar büyük. Ancak, bilinen hiçbir yöntemle erişilemeyecek kadar da derinlerde bulunuyor.

Mars’ta yaşam olasılığı gitgide artıyor!

Çalışmanın ortak yazarlarından UC Berkeley’de yer ve gezegen bilimi profesörü olan Michael Manga, “Bildiğimiz kadarıyla yaşam için su gerekli. Yeraltı rezervuarının neden yaşanabilir bir ortam olmadığını anlamıyorum. Dünya’da derin madenlerde ve okyanus tabanında yaşam olduğunu biliyoruz,” dedi. Manga, Mars’ta henüz yaşam kanıtı bulunmadığını ancak teoride, yaşam olabilecek bir yer tespit ettiklerini söyledi.

dev-kesif-marsta-gercekten-de-yasam-olabilir-2

Mars’ın yüzeyindeki kurumuş nehir yatakları, deltalar ve göl yatakları, gezegenin bir zamanlar bol miktarda suya sahip olduğunu gösteriyor. Ancak yaklaşık 3,5 milyar yıl önce, Mars’ın iklimindeki ani bir değişiklik, yüzeydeki tüm suyu yok etti.

Bu hızlı kurumanın nedeni henüz net olarak belli olmasa da, bilim insanları gezegenin manyetik alanının ani kaybını, bir asteroit çarpmasını veya gezegeni iklim değişikliğiyle bozan eski mikrobiyal yaşamı olası nedenler olarak öne sürüyor.

Mars hayali gerçek oluyor! İnsanlı uçuş için tarih verildi

Daha derin kabuğun incelenmesi, büyük olasılıkla Mars okyanuslarını dolduracak kadar sıvı su içeren parçalanmış magmatik kayaçlardan oluşan bir yapıya sahip olduğunu ortaya koydu. Bu, milyarlarca yıl önce suyun uzaya kaçmadığını, aksine gezegenin kabuğuna sızdığını gösteriyor.

Şu anda gizli okyanusa ulaşmak, insanlığın teknik yeteneklerinin ötesinde. Ancak bilim insanları Mars’ta yaşam arayışlarını başka yerlerde de sürdürüyor. Perseverance gezgini, 2021’den beri Jezero kraterinin yüzeyini keşfederek Mars tozu örnekleri ve hatta eski yaşam kanıtları topluyor. NASA, örnekleri geri getirmek için bir görev planlıyor ve özel şirketlerden görevi hızlandırmak için teklifler alıyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version