LCD’ye Ne Olacak?
Teknik olarak OLED’in iki sorunu var. Birincisi, kendi verdiği ışıktan ötürü ömrünün kısa olması. İkincisi ise daha geliştirilmeye devam ettiği için maliyetinin yüksek olması. Her iki sorun da zamanla açılacak ve birkaç seneye kalmadan 32 inçin üzerinde de OLED ekranlar görebileceğiz. LCD teknolojisi ise kendisine olan talebin artık panel üreticilerini sıkıştırmaması sebebiyle ucuzlamaya devam edecektir diye bir öngörüde bulunuyoruz. Tabii OLED monitör ve TV’ler bu durumda daha üst seviye bir ürün olacak ve dolayısıyla daha üst fiyat aralıklarına hitap edecektir.
OLED Nasıl Çalışıyor?
LCD’nin arka ışığına karşın OLED ekranlar ışığı ve renkleri kendileri üretir. Dolayısıyla daha ince ve hatta esnek olabilirler. OLED ekranlarda karşıtlık (contrast) değeri teorik olarak sonsuza yakındır. Çünkü en parlak beyaz yerin yaydığı ışık miktarı ne kadar olursa olsun, siyah kısımlar teorik olarak sıfır parlaklığa sahip olacaktır. LCD panellerde siyah yerler arkadan gelen ışığın LCD hücresindeki elemanlar tarafından kesilmesiyle oluşturulurken, OLED teknolojisinde basitçe kapalı durumdadırlar. En büyük farklardan birisi de bu olsa gerek.
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net
oledlerin omrüe uzun yasadık:)
lazer tv ler ne alemde lazer tv ler büyük sükse yapacak deniyordu
laptoplarda biran evvel uygulanmaya başlansa hiçte fena olmaz..
çok aydınlatıcı bi yazı olmuş teşekkürler.
dahiyaneii
yok abi param olsada lcd veya plazma almayacağım. oledlerin ucuzlamasını bekleyeceğim. zaten iki üç senedir bilgisayar dergilerinden oledin avantajlarını okuyup duruyorum. sonunda dişe dokunur birşey yapmaya başladılar.
– – – –
Editör: Maalesef bu tür yeni ürünlerdeki süreç çok uzuyor. Özellikle de yeni gelecek teknolojinin öldüreceği bir başka ürün grubu varsa…