Bugün dünyanın dört bir yanında ürünleri satılan, teknolojiye yön veren, insanları eğlendiren, iletişimlerini sağlayan teknoloji markalarının kuruluş hikayelerini ve ilk zamanlarında ne gibi işlerle uğraştığını biliyor musunuz? (Dünyanın En Çok Hayranlık Duyulan Şirketleri)
Ufak garajlardan dev plazalara giden yolun hikayesini anlatıyoruz
Kuruluş Hikayeleri
1865 yılında kurulan Nokia’nın cep telefonundan önce nelerle uğraştığını, 1887 yılında kurulan Nintendo’nun nasıl bir süreçten geçip bugüne geldiğini öğrenince şaşıracağınıza eminiz.
IBM’den HP’ye, Sony’den Nintendo’ya bugün dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan isimlerin en başta hangi işleri yaptığını ve kuruluş hikayelerini bu yazımızda bulacaksınız.
{pagebreak::Nintendo}
Nintendo
Oyun dünyasının en büyük isimlerinden biri olan Nintendo’nun geçmişi bir hayli karışık. Kelime anlamı “Şansı cennete bırak.” olan Nintendo, Fusajiro Yamauchi tarafından 1887 yılında kurulmuş.
Nintendo şirketinin ilk işi Japonya’ya özgü Hanafuda oyun kartlarını üretmek olmuş. Fusajiro Yamauchi’nin torunu Hiroshi Yamauchi, 1956 yılında ABD’de bulunan dünyanın en büyük kart üreticisi firmanın ofisinin küçük bir apartman dairesi olduğunu görünce bu sektörde fazla bir ilerleme kaydedemeyeceğini anlayıp farklı sektörlere atılmış.
Nintendo’nun ilk işi Hanafuda adlı oyun kartlarıydı
Aşk Otelleri
1963 – 1968 yılları arasında Nintendo adıyla taksi şirketi, hazır yemek üretimi gibi işler yapan Yamauchi’nin en ilginç işi ise müşterilerin kız arkadaşları ile gelip birkaç saat kaldıkları bir aşk oteli zinciri olmuş. (NES’in 25.Yılı)
Tüm bu işleri batıran torun Yamauchi 1966 yılında oyuncak sektörüne girmiş. Nintendo’nın elektronik eğlence sektörüne girişi ise 1974 yılını bulmuş.
{pagebreak::Nokia}
Nokia
Cep telefonu denilince akla ilk gelen markalardan biri olan Nokia, cep telefonları icat edilmeden önce çok farklı bir işle uğraşıyordu.
Fredrik Idestam adlı bir maden mühendisinin Finlandiya’nın Nokia şehrinde 1865 yılında kurduğu şirketin uzmanlık alanı kağıt ve lastik üretimiydi. (Nokia’nın Efsanevi Telefonları)
Nokia marka ayakkabıkara ait bir afiş
Ayakkabı, Bir de Bot
Daha sonra Finnish Rubber Works ile birleşen Nokia araç lastiklerinin yanı sıra bot ve ayakkabı işine de girdi.
Nokia’nın iletişim sektörüne girmesi 1960 yılında gerçekleşti. Buna ilk adım şirketin kablo üretmeye başlamasıyla oldu.
İlk kurulan lastik şirketi ise Nokian Tyres adıyla hala iş hayatını sürdürüyor.
{pagebreak::HP}
HP
Bill Hewlett ve David Packard adlı iki elektrik mühendisinin bir garajda 538 $‘lık bütçeyle startını verdikleri HP (Hewlett & Packard) bugün bilgisayardan televizyona, kameradan yazıcıya kadar ürünlere sahip.
1939 yılında kurulan HP’nin üretip sattığı ilk ürünler arasında ise osiloskop, voltmetre ve termometre gibi cihazlar bulunuyor.
HP, David Packard’a ait bu garajda kuruldu
Yazı Tura İle
Şirketin adında Hewlett ve Packard isimlerinden hangisinin daha önce yer alacağının ise yazı-tura atışı ile belirlenmesini HP’nin kuruluşuna dair enteresan bir detay olarak belirtmek gerek.
{pagebreak::IBM}
IBM
Bugün dünyanın en büyük bilgisayar şirketlerinden biri olan IBM, hayatına 1896 yılında Herman Hollerith tarafından kurulan Tabulating Machine Company adıyla New York’ta başladı.(Beş Yıl İçinde Gelecek Beş Teknoloji)
1911 yılında New York borsasına kayıt olan firma 1917 yılında International Business Machines (IBM) adını aldı.
IBM’in kökenini bu delikli kartlar oluşturuyor
Delikli Kart
Asıl işi ilk bilgisayarlarda kullanılan delikli kartlardan üretmek olan IBM, bunun dışında tartı, kıyma makinesi, kahve öğütücü gibi aletler de üretiyordu.
Daha sonradan Hollerith Delikli Kartı (Hollerith Punch Card) olarak anılan bu kartlar büyük miktarda veriyi düzgün bir şekilde tablolamaya yarıyordu. Bu da ilk bilgisayarlar için büyük önem taşıyordu.
{pagebreak::Sony}
Sony
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1945 yılında Masaru Ibuka tarafından kurulan bir radyo tamir dükkanı günümüzün Sony’sinin temelini oluşturuyor.
1946 yılında yakın arkadaşı Akio Morita ile beraber Tokyo Tsushin Kogyo (Tokyo İletişim Mühendisliği Şirketi) adlı bir şirket kuran Ibuka, Japonya’nın ilk kaset kayıt cihazı olan Type-G’yi üretti. (Zamanda Yolculuk: Walkman Serisi)
Ticari açıdan başarılı ilk transistörlü radyo: Sony TR-55
Transistörlü Radyo
1950′li yılların başında ABD’ye giden Ibuka, Bell şirketinden transistör lisansı alarak dünyanın ticari açıdan başarı yakalayan ilk transistörlü radyosu olan Sony TR-55′i çıkarmış.
Tokyo Tsusihin Kogyo isminin Japonya dışında çok kolay telaffuz edilemediğini farkeden Akio Morita, Latince ses anlamına gelen sonus kelimesine benzeyen Sony kelimesini tercih etmiş.
{pagebreak::Sharp}
Sharp
Tüketici elektroniği sektöründe birçok farklı ürüne sahip olan Sharp’ın kökeni 1912 yılında Tokuji Hayakawa tarafından işletilen Tokyo’daki bir metal atölyesine dayanıyor.
Tokubijo adı verilen ve deliklere ihtiyaç duymadan sıkı durmayı sağlayan bir kemer tokası ile ünlenen Hayakawa daha sonra şirkete adını veren Ever-Sharp adlı bir kalem ile iyice büyümüş. Bu kalem ticari olarak kuıllanılan ilk mekanik kurşun kalem olma özelliğine sahip. (Tükenmez Kurşun Kalem)
Sharp’a adını veren kalem
Depremden Sonra
1923 yılında yaşanan depremde atölyenin yıkılmasından sonra işini Osaka’ya taşıyan Hayakawa burada radyo tasarımına başlamış.
Bundan sonra bu alanda gelişen şirket 1964 yılında dünyanın ilk transistörlü hesap makinesini üretmiş. Cihazın o dönemki çıkış fiyatının 1400 $ olduğunu da belirtmek gerek.
Vay be