Reklam

Devlerin Dünyasına Hoş Geldiniz

1
Reklam

Tim Berners-Lee, yirmi yıl önce Cenevre’de bugünün Web teknolojisinin standartlarını herkese açıklıyordu. Tim, o zaman internetin yaratıcılarıyla birlikte, bugünün internet milyarderlerine sistemin TCP/IP veri transfer protokolünü kullanan yapısını ve açık olan standardını anlatıyordu.

Bu yeni oluşum herkese açıktı. Bedavaydı ve genişletilebilir imkanlara sahipti. İnternet dediğimiz uygulama kendi içine kapalı bir veritabanına sahip değildi. WWW teknolojisine sahip olmak için işletim sistemine veya herhangi bir yazılım üreticisinin yazılımına ihtiyaç duyulmuyordu. Bu teknoloji o zamanlarda herkes için kullanıma açıktı.

Google ve Facebook herkese açık olan ve gizlisi saklısı olmayan bu teknoloji sayesinde dev şirketler haline geldi. Fakat aynı şirketler şimdi de açık olan okyanusu, adalar kurarak sınırlandırmak istiyor. Buna en güzel örnek geçen hafta Amazon’un oluşturduğu ve Apple Store‘a  (Apple’da Keyifler Yerinde!) benzeyen yeni servis.

Reklam

 

İnternet herkese açık. Fakat inanlar kısıtlı olan servis ve hizmetlere ilgi duyuyor. 

 

Amazon Apple Store Modelini Benimsedi

Elektronik kitap okuyucusu Kindle’in uygulamalarının yer alacağı bu servisteki uygulamalara tamamen Amazon karar verecek. Firma bu serviste yer alan uygulamalardan %30’luk bir kar payı alacak (Sony, Amazon’a Özendi).

Birçok şirket Apple Store’un bu modelini benimsenmiş durumda. Herkese açık olan okyanusun içindeki ada birçok kurallara sahip. Bu ada kesinlikle herkese açık değil. İşin trajikomik yanı ise, insanların herkese açık olmayan bu tür servislere daha çok ilgi göstermeleri ve bunları kuran şirketlerin, internetin kuruluş amacını hiçe saymasına göz yummaları.

Bu alanda birçok araştırma var fakat Gartner’inki, gelecekte internetin çok değişeceğini öngörüyor. Üç yıl içinde internete giren mobil cihazlar bilgisayarları geçecek. Mobil Web geleceğin yeni trendi olacak. Bu da bildiğimiz WWW teknolojisini tamamen değiştirecek. Amazon, Google, Facebook ve Apple daha çok adacıklar kuracak. Bazı insanları kısıtlayacak bazılarına da izin verecekler. İnsanlar da buna ses çıkarmayacak.

{pagebreak::Devler Ligine Ayak Uydurmak}

İnsanlar şunu anlamış durumda; ister müzik, kitap ya da uygulama satın alın, internette alışveriş yapmak için büyük oyuncuları göz ardı edemiyorsunuz. Piyasada artık oturmuş ve yerini kimseye kaptırmayan firmalar mevcut.

Apple iTunes’a kimse yaklaşamıyor. Amazon, kitap satışında Amerika’da açık ara birinci ve bu şirket gözünü Avrupa’ya dikmiş durumda. Cep telefonu uygulamaları indirmek için üreticilerin Apple Store benzeri servisleri tercih etmek gerekiyor. Kullanıcılar cep telefonu uygulamalarını başka bir yerden indiremiyor.

WWW teknolojisi ilk çıktığında böyle bir şey kimsenin aklına gelmezdi. Yazılım geliştiricilerin, kitap yayıncılarının ve müzik endüstrisinin, kârın bir bölümünü satıcıya kira olarak ödemesi herkese abes gelirdi. Neticede herkes sınırsız bir alana sahipti.

Müşterilerin dikkatini dağıtırsanız, her şeyi yaparsınız. Müşteriyi yönlendiren, onu kendine bağlayan ve ona çok basit çözümler sunanlar musluğun başına geçer. Örneğin Apple (Apple Mobil Sektörü Bırakmıyor).

 

Microsoft’u hep tekel ile suçladık. Fakat esas tekeli bize Facebook, Apple, Google ve Amazon gibi internet devleri gösterecek.

 

Tekelcilerle Tanışın

Apple, Apple Store’da sadece iPhone’da kullanılan uygulamalara yer veriyor. Rakip telefonların uygulamaları bu servislerde yer almıyor. Bu servislerde yayınlanan her uygulama ilk olarak Apple tarafından inceleniyor.

Apple’ın servislerine farklı bir alternatif sunan uygulamalara kesinlikle izin verilmiyor. Apple Store’da Apple’a rakip olabilecek hiçbir uygulama yer almıyor.

Benzer bir durum Google için de geçerli. Google Android işletim sistemi için Android Market adlı bir servis oluşturdu. Cep telefonu üreticileri Android işletim sistemini kendilerine göre değiştirebiliyor. Ayrıca Android Market’te yer alan uygulamalar, Apple’daki gibi kontrol edilmiyor. Google buna karşın, Android (Geleceğin Mobil İşletim Sistemi Android) işletim sistemini kullanan cihazlarda istediği uygulamayı bloke edebiliyor.

İşin komik tarafı ise, insanların yıllardır Microsoft’u bu tür konularda eleştirmesi. Windows işletim sistemi için program yazan kişiler, bu firma ile çok uğraşmışlardı. Microsoft için tekelci denildi. Bu bir taraftan da doğru. Çünkü Microsoft piyasada tek olması yüzünden Internet Explorer ve Office uygulamalarında inanılmaz bir avantaj sağladı.

Fakat Microsoft, üçüncü parti yazılım yazan kişileri Google ve Apple gibi baştan kısıtlamadı. Geliştiriciler kendi yazılımlarını Microsoft’un ürünlerinde rahatlıkla çalıştırabildiler.

 

{pagebreak:: Sosyal Ağlar Daha da Güçlenecek }

 

Bilgileri toparlamak, konsantrasyonu sağlamak ve bu bilgileri tek bir parça halinde kullanıcılara aktarmak… Sosyal ağlar, kullanıcıları bedava çalıştırarak topladığı verileri tek bir alanda birleştirip para kazanıyor. Facebook, bu bedava işgücünden para kazanmasını da biliyor. Aldığı reklamlar cep telefonun da işin içine girmesi ile birlikte inanılmaz bir seviyeye ulaşmış durumda.

Bir düşünün; taşınabilir bir internet cihazına sahipsiniz. İstediğiniz anda internete girebiliyorsunuz. Sosyal medyalara istediğiniz yorumları yapabiliyorsunuz. İnsanlarla tanışıyorsunuz ve yayınlanan resimlere düşüncelerinizi yazıyorsunuz. İnsanın doğasında olan düşüncelerini söyleme işlemi cep telefonları yardımıyla daha da artacak.

Yapılan araştırmalara göre cep telefonu ile internete giren kişilerin yarısı sosyal ağlara (Kanada, Facebook’a Kafayı Taktı) da giriyor. Arkadaş çevresinin sosyal ağlara girmesi kişileri de bu ağlara itiyor. Sosyal ağlar sadece bu kişilerle sürekli güncelleniyor ve popülerliğini otomatik olarak artırıyor.

 


  Kim demiş İnternet özgür bir platform diye. Google, Facebook ve Apple gibi firmalarla tanışmadığınız herhalde.

 

Eskiden insanlar web siteleri hazırlardı. Tasarım ile uğraşırlardı ve kaliteli içerik koymak için kafa patlatırdı. Ardından da ilgili kişilerin gelmesi için bekleyiş başlardı. Günümüzde ilgi çekmek çok daha kolay. Facebook’da bir sayfa aç, arkadaşlarınla paylaş ve kısa zaman içinde herkesin ilgisini çek.

Özellikle fan sayfaları burada çok etkili. Fan sayfasına üye olan kişiler, grupların daha da büyük olması için bir haberci gibi çalışıyor.

Bunlar çok masum görünen şeyler. Fakat özellikle Facebook’un bu sayfalarda elde ettiği veriler, piyasa araştırmacılarının ancak rüyalarında gördükleri bilgiler. Yaş, cinsiyet, yerleşim ve dil gibi özellikler, her piyasa araştırmacısının para ile almak istediği verilerin başında geliyor (Facebook’ta Kaç Arkadaşınız Var?).

Bu da daha etkili bir reklam yapmak için oldukça önemli bir çözüm. Facebook’da verilen bir reklam istenilen hedef grubuna aktarılabiliyor.

 

 {pagebreak::Cep Telefonundan Size Özel Reklam }

Facebook bu veri tabanı sayesinde bir reklamı sadece Türk kullanıcılara gösterebiliyor. İstese bu reklamı sadece İstanbul’da oturan kişilere ulaştırabiliyor. Daha da ileri giderek, bu reklamı İstanbul’da oturan ve Koç Holding’de çalışan kişilere, hatta bu kişiler arasında bir hafta içinde doğum günü olanlara bile gösterebiliyor.

Facebook bizim bildiğimiz reklamlardan para kazanıyor (Papa, Sosyal Ağlara Göz Dikti). Fakat sahip olduğu veri tabanı yayınladığı reklamlardan çok daha fazla para ediyor.

 

Cep telefonundan kaçış yok. Rahat etmek için onu kapatmanız yeterli.

 

Bu sizi korkuttu mu? Peki cep telefonu sayesinde yer tespiti ive reklam çalışması çin ne dersiniz. Yer tespiti sayesinde kişinin şehir dışına, hatta yurt dışına çıktığı rahatlıkla görülüyor. Kişilerin hangi semtlere takıldığını bulmak çok kolay. Bu kişilere, çok geziyorsa tatil planları veya Nişantaşı ya da Etiler’de çok bulunuyorsa dükkanların ürün fiyatlarını göndermek çok mu zor? Google neden cep telefonu işine girdi. Android’i neden bedavaya üreticilere dağıtıyor (Çin’den Tuhaf Açıklama).

İnternet yakın bir gelecekte inanılmaz bir değişime uğrayacak. Cep telefonlarımıza ilgi duyduğumuz ürünlerin reklamları gelecek. Sınırsız okyanuslar yerine kendi isteğimizle kapalı komitelere hapis olacağız. Microsoft’u hep tekel ile suçladık. Fakat esas tekeli bize Facebook, Apple, Google ve Amazon gibi internet devleri gösterecek.

:: Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizimler paylaşın.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version