Reklam

Devlet, Google Yapabilir mi?

19
Reklam

Tolga Örnek‘in hem yazıp hem de yönettiği “Devrim Arabalarıfilmini hatırlayacaksınız. Darbe ile başa gelen yeni hükümet, dışa bağımlılığı azaltmak için milletin sahip olduğu bir araba yapmak üzere kolları sıvıyordu.

Kısa sürede bitirilmesi gereken bu projeye ait ekibin hikayesinden oluşan filmi izlemeyenler varsa mutlaka tavsiye ederim.

48 Sene Sonra Aynı Proje

Reklam

O zaman takvimler 1961‘i gösteriyordu. Arada 48 sene geçti. Şimdi devlet, dışa bağımlılığı azaltmak için milli arama motorunu yapmak istiyor.

Bunun için de üniversitelerden yardım istiyor. Arama motoru yapmak, araba motoru yapmaya benzer mi görceğiz.

 


Yerli arama motoru ile yerli araba motoru arasındaki farkı göreceğiz.

Anadolu Ajansı‘na açıklama yapan Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, yerli arama motoru, her vatandaşa ücretsiz e-posta gibi farklı uygulamalardan bahsetti.

{pagebreak::Yapar mıyız?}

Yapar mıyız?

Her şeye muhalefet etmek yerine, bu projenin gerçekten yapılıp yapılmayacağını işe olumlu taraftan bakarak kısaca gözden geçirelim. Önce dünyaya bakalım.

Başarılı bir arama motoru yapmak gerçekten kolay mı? İsteyince Google‘ı deviren bir yetenek kolay oluşuyor mu? Maalesef bu soruya olumlu yanıt vermek zor.

 


Microsoft, arama motoru projesi için inanılmaz kaynaklar ayırıyor.

Google‘ın hemen karşısında Microsoft var. Arama motoru projesine milyarlarca dolar akıtıyor ama Google‘ın yarısı kadar olamıyorlar. Microsoft, bu alanda biraz daha güç kazanmak için Yahoo‘yu bile satın almak istedi ama olmadı.

Dünyanın en çok kazanan ve en iyi yönetilen şirketlerinden biri, bu kadar kaynak ayırdığı halde bu işte beklediği sonucu bulamıyorsa, hedefleri biraz daha inandırıcı yapmak gerekiyor.

{pagebreak::Madem Türksün!}

Madem Türksün, Göster…

Bir Türk dünyaya bedeldir diyerek açılımı hafiften zedeleyecek bir söz sarf ederek işin ne kadar zor olduğunu bir kenara bırakalım ve kendimize bir bakalım. İnternet servisleri konusunda devletimiz ne durumda?


Sınav zamanında çalışmayan sitelerden biri.

Yakın zamanda açıklanan e-devlet projeleri, yeterli olmasa da umut verici. Bu gelişmelerin yanında ciddi sorunlar da yok değil. Mesela ne zaman bir ÖSS sonucu açıklansa devlet siteleri çalışmıyor ve çöküyor.

Aynı durumu KPSS, KEY ödemeleri ve diğer açıklamalarda da hatırlayacaksınız. Aktarılan onca kaynağa rağmen alınan sunucular maalesef istenen işlemleri yerine getiremiyorlar ve çöküyor.

{pagebreak::Devlet Ne Yapmalı?}

Google’a Göbekten mi Bağlanalım?

Peki bu kadar olumsuzluk varken Google‘a ve diğer yabancı internet servislerine bağımlı mı kalalım? Tabii ki hayır. Bunu en çok isteyenlerden biri de benim. Ancak bu işin mutfağında devlet olursa başarısızlıkla sonuçlanacağını düşünenlerdenim.

Devlet, olması gerektiği yeri bilmeli. O yer, işin mutfağı değil. Devlet, girişimcileri destekleyerek bu işin altından kalkabilir.

Türkiye’de bir internet şirketi kurmak için neler yapılması gerektiğini, hangi zorluklara katlanıldığını iyi bilenlerden biriyim diyebilirim. 20 kişinin çalıştığı bir internet şirketini kurmak ve sürekliliğini sağlamak için yapmanız gerekenler, kolay şeyler değil.

Bundan iki yıl önce KOSGEB‘in desteğinden faydalanarak bir içerik yönetim sistemi (Content Management System) geliştirmek istediğimi bildirmiştim. Aldığım cevap şu oldu; “Elle tutamayacağımız bir şeyi üretmen için seni destekleyemeyiz“.

Şimdi, elimizde tuttuğumuz şeyin haşmeti nedeniyle yerel arama motoru yapma telaşına düştük.

:: Devlet, yerel arama motoru yapabilir mi? Tıklayın, forumda tartışalım.

19 Yorum

  1. bence sonu devrim arabası gibi olacak çok gereksiz bir yatırım bu devletin zihniyetiyle bir şey olmaz devlete selam google a devam

  2. Devletin teknoloji konusunda karnesinin zayıf olduğu bir gerçek. Sınav sonucu zamanı çalışmayan, Internet Explorer dışında herhangi bir tarayıcıyla çalışmayan sitelerin örnekleri çok. Ancak bazen çok başarılı işlerin de çıktığını söylemek gerekiyor. TÃœBİTAK öncülüğüyle yürütülen Pardus GNU/Linux projesinin hakkını teslim etmeden geçmeyelim.

    Olur da güzel bir ekip kurulur, (arama motoru konusunda şüphelerim çok fazla olsa da) bu iş de başarıya ulaşabilir.

  3. bu işi fırsatçılık olarak değerlendirip sırf parasal getirisi için deneyimsiz programcılara sahip şirketler ihalelere girip projeleri alıyor. ürettikleri projeler isteneni sağlayana kadar hazırlanıyor ve daha fazlası için devlet kurumlarını sıkıştırıyorlar bunu nasıl yapıyorlar? daha fazla geliştirmek için uğraşmıyorlar kod kalitesini arttırmıyorlar ve mahsus tatil günlerinde sistemler hata vericek şekilde ayarlanıyor,
    bu sayede sürekli bir hizmet/bakım gereksinimi doğuyor ve bu şirketler devletimizi sömürüyor ve sistemi kullanan insanlarada eziyetten başka birşey vermiyorlar, ve değerlendirmeye aldığımızda kalitesiz devlet sistemleri olduğunu görüyoruz, sizinde dediğiniz gibi eksik çok çünkü para kazanma politikası güdüyorlar. bu sistemleri denetleyecek insanlarında yokluğu ve eksikliği(ödenen para alınan hizmet) işte bu duruma gelmemize neden oluyor. saygılarımla shiftdelete. (G3.TR)

  4. Güzel yazmışsınız.Devlet ihale açar ve ihalenin şartlarını da hazırlayanlar o konudan bir haberdirler.X firmasından yardım isterler o firmada kendi lehine şartlar koyar ve ihaleyi alır ve kazığı çakar devlete.
    Kısacası pardustan haberi olmayan bilgi işlem dairesi başkanı gördüm desem nasıl olur. Gelme gülme 🙂

  5. Devlet milleti daha yakından izlemek istiyor galiba iyice böyle mercekle falan. Nerede ne yapıyor, ne yazıyor, ne okuyor, bilsin ki tedbirini alsın ama değil mi? =)

  6. KOSGEB’den aldığınız cevap, Türkiye’nin teknolojiye bakış açısını traji-komik bir biçimde gözler önüne seriyor. Açıkçası ben trajil tarafını bir kenara bırakıp sadece gülmekle yetindim.

  7. kayıt dışı ekonomiyi kaldırmaktan aciziz ne arama motoru?

    youtube un çıkışı türkiyenin 3 katı!! yurtdışı bazlı yapsalar çözüm olur da bu seferde ne anladım ben o arama motorundan!!!!!

  8. “Devlet milleti daha yakından izlemek istiyor galiba iyice böyle mercekle falan. Nerede ne yapıyor, ne yazıyor, ne okuyor, bilsin ki tedbirini alsın ama değil mi? =)”

    Diyen arkadaşa: Google pek farklı mı?

  9. e-devlet uygulamalarında askerlik durum belgesi bile alabileceksiniz diye resmi haber yayınlanmış, alabilene helal olsun.

    yapamazlar. yapsalar bile kalitesiz olur. aradığımızı bulamayız. 100 kişi aynı anda bağlandı mı çöker sistem vs vs uzar gider.

  10. “Şimdi, elimizde tuttuğumuz şeyin haşmeti nedeniyle yerel arama motoru yapma telaşına düştük.”

    Evet bu cümle işi özetlemiş.
    Bir sürü kaynak başka yere giderken bunu düşünmek lazımdı.

  11. Bence bu işi biz genç türkler yaparız. verin bu projeyi bi üniversiteye her türlü desteğide sağlayın devlet olarako zaman görün. Bence biz Türkler kendimize işletim sistemi bile yazardık çimdiye kadar. öyle çakma parduslar gibi değil. tamamı TÃœRK… herşey insanları yani gençleri yönlendirmeye bağlı. bence vatanını milletini seven her TÃœRK canla başla çalışır bu ve bunun gibi projeler için. Biz teknoloji konusunda herşeye soğuk baktığımız için baştan kaybediyoruz. artık bu değişmeli.

  12. Öküz altında buzağı aramak olacak ama her vatandaşa mail hesabının hostunu yine devlet tutaağı için Çin benzeri bir monitorleme olayıda olabilir. Kim kime ne demiş, ne aratmış?

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version