Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda devlet kurumu ve mahkemeden, içeriklerin kaldırılması için düzenli olarak talepler alan Google, bu bilgileri ve sonuçları, resmi sayfasında yayınladı.

Altı aylık dönemde alınan içerik kaldırma talep sayısının, bir önceki raporlama dönemine göre %966 oranında artığı ise vurgulanıyor. 

Türkiye’nin Google’dan istedikleri neler?

Türkiye‘yi kapsayan bölümde, aşağıdaki bilgiler yer alıyor:

– Bir politikacı ve seks skandalları hakkında bilgilere bağlantı veren tüm arama sonuçlarının kaldırılmasına yönelik bir mahkeme emri aldık. Söz konusu arama sonuçlarını kaldırmadık.

– Bir devlet kurumundan, Kürt partisi ve Kürt eylemcileri hakkında bilgi içeren bir blog’un yanı sıra Kürdistan haritasını gösteren bir Google+ profil resminin kaldırılmasına yönelik iki talep aldık. Söz konusu blog‘u veya profil resmini kaldırmadık.

– Bir devlet savcısının işlerinin kalitesini eleştirerek iftirada bulunduğu iddia edilen bir blog‘un kaldırılmasına yönelik olarak üçüncü bir tarafa yönlendirilen bir mahkeme emri aldık. Söz konusu blog‘u kaldırmadık.

– Pek çok devlet görevlisinin özel e-postaları, telefon numaraları, banka hesabı bilgileri ve resmi kimlik numaralarını içeren çok sayıda blog yayınının kaldırılmasına yönelik olarak üçüncü taraflara yönlendirilen üç mahkeme emri aldık. Ürün politikalarımızı ihlal ettikleri için blog yayınlarının büyük çoğunluğunu kaldırdık.

– Devlet kurumlarından, 5651 numaralı yasayı ihlal ettiği iddia edilen Blogger, Google+ ve Web Araması‘na ilişkin toplam 1345 öğenin kaldırılmasına yönelik 1126 talep aldık. Ürün politikalarımızı ihlal eden 188 öğeyi kaldırdık.

– Devlet kurumlarından, Atatürk‘e yönelik eleştiriler içeren toplam 17 YouTube videosunu ve 109 blog yayınını kaldırmaya yönelik 37 talep aldık. Topluluk Kurallarımızı ihlal eden 10 videoyu kaldırdık.

Google bu bilgileri neden yayınlıyor?

Firma, bu sorunun cevabını kısaca şöyle özetliyor;

Resmi makamların, şirketlerden içerik kaldırma veya içeriklerin incelenmesi talebinde bulunmasının birçok farklı nedeni vardır. Örneğin, bazı içerik kaldırma talepleri, iftira iddialarına dayanmakta, başka taleplere ise içeriğin nefret dolu konuşma veya yetişkinlere yönelik içeriği yasaklayan yerel yasaları ihlal ettiği yönündeki iddialar yol açmaktadır. Bu konularla ilgili yasalar ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir ve talepler, belirli bir yargı alanının hukuki bağlamını yansıtmaktadır. Bu aracın, resmi makamların taleplerinin uygun kapsam ve yetkisine ilişkin tartışmalar konusunda yararlı olacağını umuyoruz.

:: Google’a giden talepleri nasıl değerlendiriyorsunuz?