Facebook’un ilk Devlet Talepleri Raporu, devletleri faaliyetleri konusunda daha şeffaf olmaya teşvik etme amacıyla Ağustos 2013‘te yayınlanmıştı. Yeni rapor ise bizzat Facebook Baş Hukuk Müşaviri Colin Stretch tarafından duyuruldu.
Kullanıcı gizliliği ve kullanıcı verilerinin paylaşımı konusunda sürekli mercek altında bulunan Facebook, gelen taleplerin doğasını ve kapsamını, ayrıca bunlara yanıt verirken uyguladığı politikaları ve süreçleri de bu raporda paylaştı.
Geçtiğimiz yılın son 6 ayında devletlerin Facebook’a ilettiği talepleri kapsayan Devlet Talepleri Raporu‘nda yer alan bilgilerden bir kısmı şu şekilde:
· Facebook’u kullanan kişiler hakkında gelen devlet talepleri:
· Her ülkeden gelen taleplerin sayısı
· Bu taleplerde belirtilen kişi/veya kullanıcı hesaplarının sayısı
· Ülkelerin yerel yasalarına uyum sağlamak doğrultusunda Facebook’un karşıladığı taleplerin yüzdesi
· Bunlara ek olarak, devletlerin yerel yasalara aykırı olmaları gerekçesiyle içerik sınırlamasına yönelik talepleri de daha fazla şeffaflığı teşvik etmek amacıyla bu rapora dahil edildi.
Türkiye’de Durum Ne?
Rapora göre, devlet taleplerinin büyük çoğunluğu soygunlar ve kaçırılmalar gibi suç vakalarıyla ilgili olarak geliyor. Türkiye özelinde ise bir önceki rapordan bu yana Facebook’un aldığı devlet taleplerinde çok büyük bir değişim olmadığı görülüyor. 2013 yılının ikinci yarısında Türkiye’den gelen talep sayısı 129 idi. Avrupa’ya bakılırsa bu sayı Almanya için 1,687, Fransa için 1,661 ve İtalya için 1,699’a ulaştı. ABD’den ise gelen talep sayısı 12 bin 598 oldu.
Raporda, aynı dönemde Türkiye’de 2 bin 14 adet içeriğin sınırlandırıldığı belirtiliyor. Rapora göre, söz konusu içeriklere erişim, düzenleyici ve kanun uygulayıcı kurumların talepleri doğrultusunda, Atatürk’e veya Türkiye’ye hakareti yasaklayan yerel yasalara aykırı olmaları nedeniyle sınırlandırıldı.
Facebook tarafından gerçekleştirilen kapsamlı incelemelerin ardından içeriklerin yerel yasalara aykırı olduğu tespit edildiğinde söz konusu içeriğe erişim yalnızca talebin geldiği ülkede sınırlandırılıyor.
Raporun genelinde belirtilen rakamlar, 1 milyarı aşan aylık aktif kullanıcı sayısına sahip olan Facebook’un, devlet taleplerine olumlu cevap verdiği durumların oldukça küçük bir kullanıcı grubunu kapsadığını ortaya koyuyor.
Facebook, raporu yayınlarken devletlerin daha şeffaf olması gerektiğini savunmayı ve gelecekteki raporlarında aldığı talepler hakkında daha da fazla bilgi paylaşmayı sürdüreceğini belirtti. Raporun tamamını buradan inceleyebilirsiniz.
:: Raporla ilgili düşünceleriniz nelerdir?