Dijital dönüşüm hayatlarımıza nasıl yansıyacak?

0

Dijital dönüşüm ve dijital dönüşüm sürecinin, yakın gelecekte hayatımıza ne gibi yansımaları olacak?

Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Giderek güçlenen ve büyüyen bilişim sektörü, dijital dönüşüm çözümleri ile sadece bireyleri ve kurumları dönüştürmekle kalmıyor aynı zamanda iş gücü piyasasını da yeniden şekillendiriyor. Yapay zekâ, nesnelerin interneti, karma gerçeklik gibi yeni ve inovatif çözümlerle beraber yeni meslekler oluşurken, aynı zamanda bilişim teknolojileri alanında yetkinlikler de çeşitleniyor. Mobil uygulama geliştirici, veri tabanı sorumlusu ve siber güvenlik uzmanı gibi rollere son 5 senede aşina olduk. Şimdi önümüzde bulut bilişim uzmanı, büyük veri analisti, ortak kullanım araç şoförü, sürücüsüz araç mühendisi gibi yeni roller işverenler arasında dile getirilen yeni pozisyonlar arasında yerini alıyor.

Dijital gelişmeler hakkında öngörüler nedir, bizi nasıl bir gelecek bekliyor?

Birçok kuruluşun bu konuda öngörüleri bulunuyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 2020 yılına kadar, beş milyon kişinin otomasyon teknolojileri nedeniyle ortadan kalkabileceğine, yaklaşık 14 milyon kişiye istihdam sağlayacak yeni mesleklerin oluşacağına dikkat çekiyor. Yeni mesleklerin oluşmasında bulut bilişimin hızla yaygınlaşmasının payı büyük. Bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sağlanmasına olanak sağlayan bulut bilişim teknolojisi, kazandırdığı esneklik, maliyet avantajı, ölçeklendirme gibi avantajlardan ötürü tercih ediliyor. Kurumların çalışanlarını yetkilendirmek, müşterileri ile etkin iletişim kurmak, ürünlerine yenilikçe özellikler katmak ve süreçlerini iyileştirmek gibi Dijital Dönüşüm projelerini bulut teknolojileri ile yaparak rekabet avantajı yakalıyor.

Bulut bilişim sektörünün dünyadaki durumu ve gelecek beklentileri neler?

Bulut bilişim sektör büyüklüğünün 2020 yılına kadar %30 oranında artarak 270 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor. Microsoft bulut teknolojilerini bugün dünyada Fortune 500 şirketlerinin yüzde 90’ı kullanıyor. IDC’nin 2018’de yayınladığı son genel bulut rakamlarına göre, Türkiye genel bulut pazarının 2018 yılı sonunda yıllık %21 büyüme oranıyla 140 milyon dolara ulaşması öngörülüyor. Bulut pazarın 2017-2021 dönemi için büyüme oranının ise %16,1 seviyesinde olması bekleniyor. Ülkemizde de büyüyen bulut bilişim pazarının geleceği çok parlak ve heyecan verici. Microsoft ve IDC’nin güncel raporuna göre, bulut bilişimin 2017 ile 2022 yılları arasında Türkiye’de 130.000’den fazla yeni iş imkânı yaratması bekleniyor. Üstelik bu yeni iş imkânları sadece BT sektörüyle sınırlı değil. Pazarlama, satış, finans, yönetim, üretim ve hizmet alanlarında da yeni iş imkânları göreceğiz.

Bulut bilişim sektörünün ülkemizdeki güncel durumu? Gelecekteki beklentiler neler?

Bulut, Türkiye için büyük fırsatlar taşıyor. Microsoft’ta bulut çözümlerimizi Microsoft Azure platformu üzerinden sunuyoruz. Temel olarak bugünün ve yarının işletmelerini kapsayan küresel, güvenilir, karma bulut platformu olan Microsoft Azure, bugün Fortune 500’deki şirketlerin yüzde 90’ı tarafından kullanılıyor. Türkiye’de ise bu oran %50’ler civarında. Bunu uluslararası seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’de faaliyet gösteren her 3 firmadan biri bulut ürünlerimizi tercih ediyor. Çok yakında yarısını geçeceğine inanıyoruz. Geleceğin teknolojilerinin bulut olmadan çalışmasının imkânı yok. Buluta yatırım yapmayan şirketler, bundan 10 sene sonra internetsiz çalışan kurumlara benzeyecekler.

Bulut bilişim sektörünün istihdama katkısı nasıl olacak?

Yapay zekâya ve bu teknolojinin üzerinde çalıştığı bulut çözümlerindeki gelişmelere bağlı olarak bulut bilişim ekseninde yeni meslekler göreceğiz. Giderek teknolojiye daha çok adapte olan Türkiye, özellikle istihdam konusunda dijital dönüşümden önemli faydalar sağlayacak. Microsoft’un IDC ile yaptığı araştırmanın raporuna göre bulut bilişim, 2017 ile 2022 yılları arasında Türkiye’de 130.000’den fazla yeni iş imkânı yaratacak. Yeni iş imkânları sadece BT sektörüyle sınırlı olmayacak. Pazarlama, satış, finans, yönetim, üretim ve hizmet alanlarında da yapay zeka becerilerinin gözetildiği yeni işe alımlar göreceğiz.

Bulut bilişim uzmanı, büyük veri analisti, ortak kullanım aracı şoförü ve sürücüsüz araç mühendisi gibi yeni meslekler ortaya çıkacak. Bulut teknolojilerinin iş hayatı ve istihdam için taşıdığı fırsatlardan yararlanabilmenin ilk kuralı, bu konuda teknolojik bilginin yeterli ve güncel olması. Eğitim, bu zorluklara ayak uydurma konusunda atılacak ilk adımı oluşturuyor. Dönüşen iş dünyasıyla birlikte, hiçbir gelişmeyi atlamadan evrim geçirmek büyük önem taşıyor.

Türkiye’nin bilişim ortamı da bize bu konuda fikir veriyor. TUBISAD 2018 BIT Pazar Verileri Raporuna göre, Türkiye’de teknoloji şirketi sayısı, geçen yıla göre %9,7 artarak 4.624 oldu. Bu sektörde toplam istihdam, geçen yıla göre %10 arttı ve 128 bin olarak kaydedildi. Türkiye’deki teknoloji firmaları ise geçtiğimiz yıl toplam 228 milyon TL teşvik aldı. Sektörün ihracatı 2014 yılından bugüne kadar yaklaşık iki kat artarak 1,3 milyar ABD Doları seviyesine ulaştı. Türkiye’yi bilişimde tüketen değil üreten bir ülkeye dönüşmesi, bilişim ihracatı fırsatını da açacaktır. Toplam ihracatımızda teknoloji ve yazılımın payı %1’inin altında olması, bu konudaki fırsatı ortaya koymaktadır. 2017 yılında 700 milyon Amerikan Doları ihracat yapan oyun pazarı, doğru politikalar ve teşviklerin hızlı bir şekilde arzu edilen sonuçları doğurduğunu göstermiştir. Bulutla şekillenecek mesleklerle ve bu duruma adapte olan çalışanlarla bu alanda daha olumlu sonuçlar görme fırsatımız var.

Microsoft Cloud Society nedir?

Bilişim sektörünün en hızlı büyüyen alanları arasında yer alan bulut bilişim, yapay zeka, makine öğrenme, siber güvenlik ve karma gerçeklik alanlarında büyük oranda istihdam açığı var ve bu açığın büyük bir hızla arttığını görüyoruz. Çocuklarımız gelecekte şu an var olmayan işlerde çalışacak. Herkesin yeni istihdam dinamiklerine kendini hazırlaması, yeni başlayacak olanların da kariyerine güçlü bir başlangıç yapabilmesi çok önemli.

İnsanların bulut fırsatlarını tanıması, yakalaması ve bu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanması için Microsoft Cloud Society programını geliştirdik. Eğlenceli yöntemlerle, yarışmalarla, ödüllerle bulut teknolojilerini öğreten bu girişim, isteyen herkesi bulut uzmanı olmaya davet ediyor. Programda, kullanıcın kendi belirleyeceği tempoda ücretsiz dersler veriliyor. Eğitim, laboratuvar, teknik inceleme, kod örnekleri, webcast gibi 300’den fazla kaynak sunuluyor. Microsoft Cloud Society’de yedi temel öğrenim yolundan biri seçilerek eğitimler başlıyor. Bu konular Uygulama Geliştirme, Veri ve Yapay Zekâ, DevOps, Bulut Platformu, Güvenlik, İş Uygulamaları ve Modern İşyeri. Kurslar dâhilinde 21’den fazla Microsoft Azure eğitimi sunuluyor, iş ortakları yönetiminde eğitimlerle alınıyor ve sonunda profesyonel bir itibarı olan Microsoft sertifikası veriliyor. Üyeler bu sertifikaları LinkedIn hesaplarına da yükleyebiliyor.

Şimdiden 110 bin üyeye ulaştığımız bu programda, hedefimiz önümüzdeki yıl içinde 500,000 üye daha katarak Türkiye’nin bilişim gücüne güç katmak. Microsoft Cloud Society ile verdiğimiz Microsoft sertifikası iş arayanların kendilerini ayrıştırmaları için çok önemli bir değer oluyor. Hatta ileri seviye öğrenim kurslarını alarak Microsoft sertifikalı profesyonel olma şansı de sunuyoruz. Bu fırsattan yaralanmak isteyenler BURADAN Cloud Society’ye kayıt olabilirler.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version